затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

Варна – Видин – Белоградчик – Трън – Земен – София – Варна

Около 1680 километра из България, миналата седмица. Отдавна ми беше мерак да отида до Белоградчик. Стотици пъти съм ходил из района около София, а пътя реално до там не е кой знае колко много. Та изкефих се много на пътуването. Дори успях да поснимам.

3

5

И един чудесен почти залез над Белоградчик.

4

По-интересен е пътя надолу обаче. И доста запустял. Жалко е колко малко населено е чак до самия Земен. Няма никакъв народ останал по крайпътните селца кажи-речи. Имам и снимки от ждрелото на Ерма в с.Трън. Доста ми хареса също, само дето ме домързя да конвертирам повече файлове. След около година неснимане ми се вижда доста тегаво да конвертирам стотина файла сега :)

Другата интересна част от пътуването беше около рудниците над Пазарджик. Изключително красиви места за снимане има. И не чак толкова приятни за каране на кола (в общия случай). Но си струва човек да ходи да поснима там.

1

И едно такова червено Cokin небе ме следваше по целия път…

2

V-tac Led осветление

След като енергоспестяващите крушки никак не успяха да ме спечелят, най-вече заради трептенето си (което съм убеден, че има много лош ефект върху човек), вчера окончателно в къщи преминахме на Led осветление. След дълги месеци чудене и тестване се спрях на V-tac като най-добре стоящи цена/качество/гама.

В къщи има бая крушки, някъде около 1kw сумарно. От вчера в нас няма нито една крушка, която да е с нажежаема жичка (камо ли луминисцентна или от онези трептящите) и сумарната им мощност е под 90w. Много съм доволен.

Новините

Не гледам новините по телевизията навярно вече шеста година. Като цяло в къщи не се гледа телевизия, понякога филми, но телевизионни сериали, реалити шоута и най-вече новини… почти никога!

Чета няколко новинарски сайта и то доста избирателно, само неща които ме грабват по заглавието, или неща които ме касаят пряко. Последните седмици ми прави впечатление, че буламача са е увеличил драстично и там. Не мога да реша дали се е случвало постепенно и просто не ми е направило впечатление, или просто се случва по план. Адски ми липсват сайтове, които пишат повече положителни неща. Някой ако се сеща много моля за адреси. Че направо се виждам как оставам само с нещата, които следя във Flipboard..

Hellow world!

Здрасти отново, вече от хостинга на superhosting.bg. Възнамерявах да напиша дълъг злостен пост за поредните проблеми, които имах с host.bg, заради което правя тотална миграция, но реших да не го правя. Дето се вика за тези осем години досега съм бил доволен и не си струва да се занимавам с негативни емоции. Затова обаче ще кажа, че екипа на Суперхостинг ме спечели. И възнамерявам да замърсявам ефира отново и то доста по-регулярно.
Не помня дали отбелязах, но блога стана зимата на 11 години.

Предновогодишно..

Ехее от кога не съм писал. Тази година остана малко нагласа да пиша тук, но блоговете не са мъртви. Това е адската префърцурена глупост. Имат си място наред със социалния буламач, където ще става все по-зле. Те (социалните мрежи) накрая ще си имат своето място за да се рекламира съдържание на гърба на вманиачените.. И до там. Не остана и много време за снимане, ако не броим снимките от мобилни устройства, които могат да са прекрасни.. Заради момента. Колко пъти съм виждал красиви моменти и съм изтръпвал при мисълта как вадя раницата от багажника, разпъвам стативи, слагам филтри и сменям обективи.. Наахх.

Затова пък изпращам може би най-ярката година в живота си. Изпълнена с много пътувания, много супер интересни хора, които малко или много влязоха в живота ми. Адски много прочетени книги (средно по 8 на месец). И събития, за които дори не бях подготвен, но съм сигурен, че ще са част от живота ми занапред.

Така де, една прекрасна година. И съм сигурен , че 2014 ще е още по-прекрасна. Нямам търпение!

Mercedes >> Subaru

След три години супер вярна служба, ще мина от Мерцедес E230 W210 на Subaru Legacy Gx Limited gen.3. Не мога да кажа нищо лошо за мерца – изключителен автомобил, комфортен, надежден, сигурен. Изключително евтин с ниски данъци и ниска застраховка, но с висок комфорт и бързина. С ненадминато удоволствие при изпреварване извън града (където ганя с малолитражката избива малкото чушле с натискане на газ при изпреварване). Сега ми се кара дълго луксозно комби със симетрично перманентно 4х4.

Сещам се за тази тема
http://www.ambientdefocus.com/weblog/?p=1338
Там ставаше въпрос за старите коли и как стоят постоянно в сервиз, докато новите са ултра дупер супер надеждни. Та малко статистика след почти три години каране и 93-94 хиляди километра из републиканската мрежа. Разходи за ремонти на неща, които не са консумативи – 360 лева. Разходи за данъци за трите години около 510 лева, разходи за каско 450 лева. Средни разходи при обслужване с VX1000 LL 5W40 и пробег 16-20000км при смяна (без капка доливане все още) 280 лева на смяна, или това са 1400 лева някъде. Стойност на закупуване 5500. Аудио система за още около 1400 лева. Total cost of ownership 9610 някъде (ако десет годишния Талискър не ми обърква сметките). Възнамерявам да я продам за около 4500 лева. Т.е. тази кола ми е струвала за 3 години около 5000 лева. И си е струвала всяка стотинка.

Ако бях взел новия фокус тогава, трябваше да се бръкна за 35000.
И сега същия да струва само 18000 (макар това да е невероятна цена, реалната сделка ще е надолу) но да кажем че съм готин днес и това е цената) [ link ]. Като междувременно щях да съм платил 3 години по 1400 лева каско, или това са още 4200 лева, щях да съм платил и още 1200 за данъци за тази малолитражка. Дори да се бях лишил ог ултра дупер гъзарското си аудио в мерца, щях да съм вътре с едни 25 хилки. И щях да карам три години малолитражен автомобил от най-ниския сегмент.

Поздрави на колегата от Форд, ако все още работи там :)
И го поздравявам с настъпващия есенно-зимен сезон :)