затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

Елка Бенева

Преди доста време бях попаднал на стихосбирката „Чай в пет следобед“ (ISBN 954-8560-32-1) на Елка Бенева. Това определено е най-красивото хайку, на което съм попадал. На няколко пъти проверявах откъде мога да си купя самата книжка, но все не успявах и се отказвах. Тези дни реших по-сериозно да поровя и открих, че са издавани от Издателска къща „Парнас“ гр.Русе. Писах на хората, че желая да си закупя „Чай в пет следобед“ и „Внезапности“ (ISBN 954-8560-53-4).

Останах супер изненадан от мейла им, че ще ми изпратят за тяхна сметка „Внезапности“, с която разполагат. Не помня кога за последно издателство или рекламна агенция (с които като цяло работим постоянно) са ми доставяли такова удоволствие. Абсолютно съм изкефен от тях. И от поезията на Елка Бенева, отново.

И търся да си купя:
стихосбирката „Чай в пет следобед“ (ISBN 954-8560-32-1) на Елка Бенева.

Лев Долгачов

Мы постоянно ищем. Мы ищем стратегии реагирования, идеальные оптимизации, ищем, как сделать так, чтобы вообще ничего не делать, и чтобы оно всё делалось само, приходило, открывало нам ротик и просило ласковым голосом „Eat me“.

Мы находим. Мы такие счастливые, генетически удачно сложившиеся сукины дети, что мы это находим, и оно начинает работать, и приходить, давать, открывать ротик, нежно гладить и робко хотеть ещё.
И нам срочно надо всё поменять и перемешать. Будущее? Перспектива? Ага, щазз! Хотите будущего? Получите свой ваучер – нам скучно заниматься будущим и перспективами. Как только мы всё налаживаем, нам опять надо что-то делать. Идеал, устраивает, работает – не трогай? Вам нравится? Забирайте себе, у меня это уже вчера, сегодня мне дайте ведро помоев, и я буду их развешивать по заборам в окрестностях ближайшего предприятия быстрого питания. Зачем? Ну просто потому, что сегодня День Предприятия Быстрого Питания, и это мило.

Мы так живём. Мы строим миры и вселенные, которые на следующий день забываем в углу, и вспоминаем о них только тогда, когда случайно видим, что эту забытую идеальную игрушку подобрала толпа пиявок и раздёргала на цитаты, на дни, на свои жизни. Они будут жить до конца дней по схеме, которую ты нарисовал себе позавчера, вчера проверил на работоспособность, а сегодня где-то потерял за полной ненадобностью для личной совести. Потом ты будешь узнавать на каждом углу свои дурацкие смайлики и фразы, потом ты узнаешь, что твои слова поменяли чью-то жизнь, и где-то даже подумаешь, что, в принципе, уже можно умирать спокойно.

Мы ищем идеальную женщину, свою женщину, мы находим её, возводим на пьедестал, делаем Королевой мира, а потом оставляем там стоять в гордом одиночестве, потому что нам настолько необходимо движение, что любая статика – просто эпизод, как бы прекрасна она не была. И только раздаются сзади хлопки ладоней, безуспешно пытающихся поймать ветер, а мы уже где-то читаем блядям те самые стихи, которые писали ещё сегодня утром для своей единственной, а те ничего не понимают, но почему-то начинают бояться и преклоняться, хотя, всё равно, ничего не понимают. Но до конца дней помнят, что „заходил тут раз один из другого мира“. А мы опять ищем свою идеальную, оставив ту, лучше которой не будет, и мы находим лучше. Провалиться на месте, мы находим лучше, хотя лучше не бывает. Это даже не лучше, это – та, которая нужна сейчас. И где-то молимся о том, чтобы она была способна двигаться по этой матрице в том же темпе, но где-то догадываемся, что и ей нужна статика и стабильность, поэтому после „Привет“ уже заранее говорим ей „Прощай“, и живём каждую минуту так, как будто уже давно умерли, и просто вырвались на полчасика прогуляться по этим бульварам. Мы на вечном променаде и на вечном дефиле. Вся наша жизнь – дефиле.

Мы не боимся одиночества, мы его любим, но парадокс в том, что мы никогда не бываем одиноки, даже когда мы одни. Поэтому мы постоянно стремимся к одиночеству и не держим того, что кричит нам о готовности поставить на себя тавро с фирменным логотипом одного из нас – Живой Легенды tm. У нас нет ревности и страха, потому что у нас нет собственности. Нам нечего терять потому, что у нас ничего нет, никогда не было и не будет. Мы умираем несколько раз в день, и каждый раз совсем не собираемся рождаться снова, но мы опять нужны кому-то, и нас выдёргивают в очередной раз для того, чтобы мы нашли что-то идеальное, насладились им в тот же миг, и оставили тому, кто нас родил. Мы – люди без будущего. Без перспективы. Мы прозрачны. Нас нет. Эти строки не написаны. Мы постоянно ищем. Мы – волки, которые воют на луну, и научили мир думать, что их вой печален и тосклив. На самом деле, это – песня радости, и в этом наша величайшая хитрость. Нас любят, боятся, ненавидят, боготворят, презирают, и очень часто жалеют. Это – наша игра. Но она нам не нужна, она просто смещает фокус с того, что мы на самом деле ишем сейчас.

(с) Лев Долгачов.

„любовна“

…е име на стихосбирка (издателство „бряг“, бургас 2005 година) на поетесата мирослава коларова. освен поетеса мирослава е гримьор, фотограф и понякога модел. въпреки, че стихосбирката е задължително човек да я притежава на хартия, с нейно съгласие публикувам част от нея на дневника си. защото е толкова рядко човек да попадне на наистина силна и въздействаща поезия. тази се нарежда за мен много много високо, където години наред са стояли и стоят димитрина данаилова, лиляна стефанова, елка бенева, иван пейчев, най-докосващи ме от стотици прегледани и прочетени стихосбирки на други автори.

***

Не се загубвай
във тъмното розово
на моето мисловно
целуване с теб.
Тръгни си от мен
изтощен.
Нямаме време
да бъдем единствени.

***

Вкусът ти побелява
в мен,
побеляват устните ми…
Никога не ме познавай.
Не ме.

***

Цветът на небето е с толкова плът…
аз не мога да не затворя очите си
под тежестта му.Сега не бива да вали!…

***

Нощта се търкаля от твоите устни
след мене.
Но ти остани,
животът и отвъд мен
съществува…

***

Очите ми – ненужни сетива
след престорения сън,
за да не ме докоснеш.

Познавам твойто тихо дишане
по раменете си и твоя сън,
но теб не познавам.

Нямам откъде да си отида.

***

Какво от себе си
да свържа с другите?
Как да се докосвам
с чуждите им светове,
за да останат чужди?
Да смесим пепелта
от своите цигари
в пепелниците…

***

Отричам пеперудената
участ на душата си.

Кацнала.

Дали животът
предстои?

лиляна стефанова

В сърцето със взлом.
В твоето.
А после?
Ще ми бъде ли уютно там?
Ще остане ли всичко ясно
и просто?…

обожавам я. тия дни си обещавам да потърся някоя нейна стихосбирка. както и на данаилова. дано да е издала още нещо. преди седмици си намерих двете стихосбирки, които бях скатал да не се изгубят в суматохата от растящо дете в къщи. какви спомени имам покрай първата. помня как изкарах два пълни дни на щанда за поезия в библиотеката. така попаднах и на иван пейчев. после няколко седмици издирвах да си купя бялата му стихосбирка с най-доброто през годините, които е писал.

стъпки

седнал съм на брега. морето е бурно… бели вълни се надбягват коя ще достигне първа брега сякаш носят важно послание… отново и отново. самотно и спокойно в бурния вятър… няма хора. държа изоставена пръчица на брега… искам да ти нарисувам нещо. държа пръчицата и гледам белия лист в който се докосват вълните… какво да ти нарисувам? нима мога да събера всичко в една единствена дума, или символ. който да може да говори, да докосва, да прошепва, да крещи.. вятърът е запълнил със пясъчинки всички стъпки по пясъка. брегът е като недокоснат… само моите стъпки ще останат там за малко като си тръгна..

две мънички пътечки.. в една посока.