затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

странно заглавие ама не ми се пишат няколко теми една след друга.
какво ново? блога ми е с нова темичка, и вече наистина ми харесва. преди на версия 1.2 имаше една зелена и една сива теми, които много ми харесваха но не стават за новата версия. карах известно време с разни тестови от сайта на alexking ама колкото да закърпим положението. вече пак ми се дописва в блога като гледам темата.
харесах си и фотоблог, който се казва folderblog и се вписва чудесно в сегашния журнал, дори са с еднаква темичка. хубавото на тоя дребосък (освен, че е 10кб архивиран) е, че си поддържа автоматично индексиране на снимките от директорията, данни за самата снимка (дата, място, име на снимка), категории (мисля да не го ползвам, нещо не си падам по категориите), коментари, не иска база данни – изобщо благинка поне за мен. след като го тествах и инсталирах и нагодих към блога ми, изтрих постингите ми в категория 2 (фотожурнал) и изведнъж се оказа, че не съм блогвал близо месец. дам. та, новия адрес на фотоблога ми е http://g.cult.bg/photolog. харесва ми как стана!

дончо ме помоли да преработя това рийдми ама да е за гимп и си изтеглих гимп, само трябва да намеря тези дни малко време да го видя как точно ще стане. понеже не е лоша идея. мисля дори да напиша някои съвсем като за начало документчета за гимп. от рода на как да засилим цветния баланс, как да оправим левелите или кървс, и такива неща. ровейки из нета иначе попаднах на страхотен сайт, пълен с туториали за гимп по отношение на фотографията. сайта се нарича GIMP guru и наистина има доста добри туториали. браво!
попаднах и на два много интересни материала (дончо! чети внимателно) – единият е за мита на мегапикселите, а другият лента срещу цифрово. четейки първия можеш да разбереш доста прилично обяснено, защо просто увеличаването (без да се увеличава големината на матрицата като физически размери, дори при модификации на алгоритъма в новите модели) на мегапикселите не значи задължително повече качество и по-големи размери при печат. вторият документ също е приличен, макар да има вече цифрови модели в 35мм формата, които преборват лентата по динамика и детайлност (разбира се при цена десетина пъти повече приблизително).

донесоха ми и последния брой на списание „фо“. вътре има статия и малко снимки (излязли са доста тъмни за съжаление) за изложбата ни с пламен, повече инфо за нея тук, а самата изложба може да се види виртуално на адрес http://g.cult.bg/seen/. материалът в списане „фо“ много ми хареса как е написан, и ми стана много приятно като чета тия редове. снимките, които са включени са – снимка1, снимка2, снимка3.

Коментари

 • Дончо, юни 13th, 2005, 11:29 am


  Мерси :).
  Макар че не си посочил материалчетата, няма как да не се съглася с мнението ти.

  Основното мерси е за GIMP сайта и за намеренията ти относно документиране на неща за GIMP. Дано имаш и време за това!

 • george, юни 13th, 2005, 12:45 pm


  ох, благодаря ти.
  забравих сканираната статия. ето добавям я

  http://g.cult.bg/seen/fo.jpg

Коментирай?

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон! Не го правете и ако не сте напълно съгласни с правилата за коментиране!
* Required Field