затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

infrared image възможно ли е да се снима с цифров фотоапарат в инфра-червения спектъш при това без да се маха в сервиз инфра-червения защитен блок филтър пред матрицата? що да не е! е не е напълно като отделен апарат без защитния блок но е достатъчно близко ако знаеш как.

може би най-кадърен инфраред без никакви допълнителни инвестиции почти се получава ако човек си има сони ф717, защото в нощен ражим на снимане апарата си вдига защитния блок и снима в инфра спектъра. единственото, което му остава на човек е да си купи hoya r72 филтър и 2 броя nd филтъра (за да се намали светлината, понеже сонито има фиксирано време на експонация в този си режим). и разбира се статив.

хората с нормални компактни апарати с възможност да снимат на raw също могат да правят такава фотография, като разбира се ще имат известни проблеми с шума и степента на пропускливост на въпросния защитен блок, която варира при отделните производители и модели. но се получават доста добри неща. снима се на много силно слънце, на относително свита бленда 5.6 или 8 (не повече заради дисторсията при компактните апарати) до пълно експониране на кадъра, защото колкото повече недоекспонирани участъци по снимката – толкова повече шум при опит да се обработи снимката. в крайна сметка резултата дори със шума дава достатъчно голям кеф. тия с възможност за raw могат да ползват и по-долната хитринка, която въпреки че яде повече верме и опити да свикне човек за какво точно иде реч се елиминира доста голяма част от шума.

хората с компактни апарати без възможност за raw им остава следния трик (така и не написах тая статия за инфраред портала, а ме каниха хората. несериозен тип, ей.) – снимат се три кадъра в джепег с различна експонация. единия недоекспонира с бленда и половина, единия нормално експониран и последния преекспониран с бленда и половина, разбира се от статив с таймер за да елиминира разклащането при натискане на шатър бутона. после тия три кадъра се сглобяват във фотошоп цс2 като hdr. прави се корекция на отправната точка като се просветлява, защото по начални настройки изглежда по-тъмничко. и воала. почти перфектен инфраред кадър, при това почти без шум.

които снимат с дслр се оказва че са почти толкова привилегировани (особено с канонския цмос), колкото и собствениците на сони 717. защото и без да се маха инфра-червения блок (въпреки че пише друго по сайтовете) могат да снимат почти без шум инфрачервени фотографии. как става стъпка по стъпка – скоро. че ми трябват примери а така и не остана време за това. ще се опитам да спретна едно кратко и повече практическо насочено четиво.

сносни линкове из интернет с информация: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Коментари

  • Ivan Genchev, август 11th, 2006, 5:07 pm


    Благодаря, Георги!

Коментирай?

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон! Не го правете и ако не сте напълно съгласни с правилата за коментиране!
* Required Field