затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

честит празник. след още няколко години като изтрият и думите подтисничество, робство и османско, може би ще се чудят поколенията какво аджеба толкова се е случило. засега все още си е празник, и дата която трябва да се помни – днес се навършиха 129 години от освобождението на българия от османско робство. понякога си мисля, че малко повече нациализъм хич няма да ни е излишен…

,
Warning: Use of undefined constant display - assumed 'display' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ambientd/public_html/weblog/wp-content/themes/ambient-responsive/single.php on line 36
март 3rd, 2007
| публикувано в Неподредено Коментари (6)

Коментари

 • Ivan Genchev, март 4th, 2007, 2:17 am


  Споеред мен точно 3-ти Март не е ден с който можем /трябва да се гордеем толкова. Поне поради два факта:

  Малко се казва че преди започването на Руско-турската война от 1877-78 Русия се консултира и се постига споразумение между великите сили, че България ще е в граници близки на тези от Берлинския договор. Така че Берлинският договор делящ Санстефанска България на три е подписан формално от руснаците още 1976. Русия се опитва да играе добрият като казва ние ви дадохме Сан Стефано, а Великите сили ви орязоха в Берлин. Истината не е точно такава… Не само Бисмарк и ко ни орязоха…

  Сан Стефанският мирен договор е началото на краят на България в „етническите“ и граници. По друг начин казано: започването на раздробяването на България. Не случайно най-придвидливите като Левски не са разчитали на Русия, защото от едно робство ще се отиде в друго… Неслучайно заклетият русофил Стамболов виждайки какво прави Русия в България става русофоб. Пътят към ада винаги е покрит с добри намерения. Русия не цели само освобождаването на България, а предимно излизане на топли морета и създаване на нещо като втора Финландия на Балканите. Когато неблагодарните българи насочват поглед назапад и се опитват да правят независима политика, тя дестабилизира държавата и дори насъсква съседите. Руският фаворит на Балканите винаги е бил Сърбия. Коминтерна прегърна панславянската политика и надроби попарата в Югославия и даде крила на сръбския национализъм, който в крайна сметка съсипа Сърбия.

  Разбирам че коментара ти горе е главно заради думата робство. Ти искаш да наречеш 500 годишното ни съществуване в Османската империя(чийто правоприемник е Турция) като робство. Нямам нищо против това. Робство/владичество/окупация не носят много по различно значение по същество. Това обаче което искам също да се казва е че последващото разделяне на България е пряко следствие от Руската имперска политика.

  Искам и да се прави разлика между империите и техните поданици/граждани. Нито обикновенният руснак нито обикновенният търчин са виновни за това, което е ставало и става. Аз съм русофоб, но не ми пречи да имам приятели руснаци, както имам приятели български турци.

  Извинявам се че бях толкова многословен, но исках да бъда максимално прецизен.

  Така виждам аз нещата. Ще се радвам да чуя и други мнения. Искам да кажа че не съм историк, но преди фотографията/компютрите хобито ми беше история/география.

 • george, март 4th, 2007, 9:44 am


  иване, разделя или не срамно българия си е по-скоро друга тема. просто се пренаписаха учебници по история и вече турско/османско иго не съществува там доколкото съм чувал. едва ли не става дума за османско присъствие. а колко хора са дали живота си да се борят с това… жалка история.

  викаш обикновения войник не е виновен. той не е колил по нощите дори за личен кеф. не е влизал в чуждите къщи да ограбва, изнасилва и убива? хайде бе?

  имало е турско иго. и не трябва с времето това да се претопява ала едва ли не турците са били пет века на курорт тука в името на добрите отношения!

 • ladyvera, март 5th, 2007, 9:28 am


  Това „нациализъм“ умишлено ли е? :)
  Иначе подкрепям мнението ти на 100%.

 • Eti, март 7th, 2007, 1:08 am


  Иване, инфото беше полезно. Не знаех за този факт и вината на руснаците за разпокъсана България. Само, че… какво щеше да стане с нас, ако не бяха те. Европа по това време изживява своя Ренесанс. А на нас са ни отнети 500 години история.

  Тази тема за турско/османско иго/робство/владичество е наистина много тежка и проблемна последните години. Не било „турско“, защото това е националност, а нацията не била виновна за плановете на управниците. Затова е Османско. Всъщност тук етикетът няма толкова значение. Вечерта по BTV си го нарекоха без увъртания – турско иго… за пръв път през целия ден. По радия и телевизии просто заобикаляха факта, какво се е случило на този ден.

  Рейгън беше казал, че политиката е втората по древност професия в света, но напоследък все повече започва да прилича на първата. Историята винаги се е изкривявала, защото информацията е власт.

 • george, март 7th, 2007, 8:19 am


  вера, не е умишлено, но пък и то звучи добре май :D

  абе хората метнаха атомна бомба и избиха толкова народ и дето се вика не им личи да ги е срам особено. хайде чак така никой не иска, ама поне малко самосъзнание баси.

 • Иван Генчев, март 7th, 2007, 3:59 pm


  Преди врее написах един дълъг отговор на отговора на Георги, но го затрих без да искам. Реших че така е по-добре. Но не стърпях и пак ви засипвам с дълъгите си неподредени мисли…

  Ще направя едно силно сравнение, което не е точно, но може да помогне да се опише ситуацията с Турската/Османската империя. Доколко империята на Александър Македонски има нещо общо със сегашна Македония? По време на разцвета си, Османската империя стига до Персия на изток и Египет на юг и почти цялото африканско средиземноморие и черноморският басейн и до Виена на запад. Преживява по-дълго от Империята на Александър, но по същността си е също толкова изкуствена. Империите са неустойчиви конгломерати. Има една голяма разлика: „Македонив“ се държи на гръцката култура и норми, а „Турция“ се крепи на исляма. Един вид едната на познанието, а другата на силата.

  За мен ползването на думата турско иго/робство свързва това което е ставало със съвременното поколение турци. Не трябва да се забравят нещата, но децата не са виновни за престъпленията на родителите си. Това което се насажда и в Германия като комплекс за вина го намирам за много неморално. Това е според мен гъделичкане по твърде омоционална жилка.

  Георги спомена за една бомба дето уби стотици хиляди. Има и едно друго малко популярно и старателно закривано военно престъпление. За 3 дни, 3 месеца преди края на войната, Английската авиация срива Дрезден. Напълно беззащитен град пълен с бежанци от Изток. Умират 30 хиляди местни жители и неизвестен брой(според някой до 300 хиляди) бежанци. Алибито е че трябва да се унищожи гарата, която е важен транспортен център и да се спре изпрашането на войски към фронта. Но начинът по който се бомбардира говори за друго: първо се пускат бомби дето разбиват бомбоубежищата и след това запалителни. Подобно на янките и техният напалм във Виетнам. Победителите не ги съдят ще кажете. Напротив шефът на специалното звено Бомбер Харис е Сър. Това което истински ме подразни обаче е че на 60-тата годишнина ББС отразявайки събитието по откриването на възстановената Фрауенкирхе не спомена нито веднъж кой е хвърлил бомбите. Съобщиха цифри колко тона за колко време и какви поражеиия са нанесени, но сякаш бомбите са падали като пролетен дъжд. Поне веднъж да бяха казали, не става дума за реванш, а за поне малко обективност.

  Не обичам силните на деня и техните истини от последна инстанция. Нещата не са само черни нито само бели, както някои ги представят. Нещата са сиви. Аз май съм на страната на очернените…

Коментирай?

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон! Не го правете и ако не сте напълно съгласни с правилата за коментиране!
* Required Field