затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

Кадри отвътре: Симеон Лютаков

Следващият гост в рубриката “Кадри отвътре” е Симеон Стефанов Лютаков, 37г. Роден в Русе. Професия: Актьор. Ако желаете да се свържете с него можете да оставяте коментари, ще му бъдат препратени и ако желае ще отговори. Можете да му пишете и на личния сайт.
http://lyutakov.blogspot.com/
http://lyutakov2.blogspot.com/
http://photo-forum.net/simon/

Кой е Симеон Лютаков?
Слава богу съм още достатъчно млад, за да не мога да отговоря категорично на този въпрос. Човекът не е константна величина – променя се, наблюдава се и се самоопознава постоянно.
Като цяло аз съм човек, който обича да си доставя щастие във всичките му форми. Стремя се към това с нещата, които върша и в ежедневието което водя. Старая се да бъда отговорен към професията си, към проектите, които реализирам, към хората около мен. Опитвам се да стоя добре във всяка роля – на сцената, зад обектива, като баща.

(още…)

dpv 05/2008

в списание digital photo video брой 5 от 2008 година, който излезе наскоро има два мои материала – интервю с любомир бенковски, регионален мениджър за варна на булфото и дългогодишен репортер, и втория материал е за международния фолклорен фестивал, който минава през варна есента.

Кадри отвътре: Калин Руйчев

Следващият гост в рубриката “Кадри отвътре” е Калин Руйчев, рекламен фотограф. Ако желаете да се свържете с него можете да оставяте коментари, ще му бъдат препратени и ако желае ще отговори.

Калин РуйчевКой е Калин Руйчев?
Мъж в разцвета на силите си… от 1991г. се занимавам професионално с фотография – в смисъл че изхранвам себе се и семейството ми от това. Работил съм в списания : градът/sofia city ;ритъм/вестник/ ; унисон медиа; юниън медия; егоист ; метрополис ; ева … от март 2007 година работя както е модерно да се казва като „фриленсър“ или фотограф на свободна практика… сътруднича на списания : AMICA ; ЕВА ; ЕГО и други…

Фотография Калин РуйчевКога открихте фотографията?
Не помня, може би когато на 7-8 годишна възраст се забавлявах да осветявам стара фотохартия с 1KW лампа и да правя картинки от сенките на дребни предмети… Или пък в тъмната стаичка на дядо ми.. Или когато пътувах в командировки с другият ми дядо – да снима по страната.

Фотография Калин РуйчевКой беше първия апарат, който сте ползвали?
Май беше практика мтл5, преди това само си играех…
Опишете първата снимка, след която се почувствахте наистина фотограф?
Не мисля че една снимка ме е накарала да се почувтвам „фотограф“… фотографията е като азиатските духовни техники – изисква постоянна практика на духа и на тялото.

Фотография Калин РуйчевАко Калин Руйчев не снимаше, с какво щеше да се занимава?
Вероятно с финна механика и други подобни неща, 4-5 години се занимавах и със сервизиране на фототехника. като дете разглобявах всичко което ми попаднеше за да видя как работи. после трябваше и да го сглобя за да не ми се карат :)

Калин Руйчев избира ли когато снима? Дали снимате ВСИЧКО, което Ви поръчват, или селектирате по някакъв начин?
Рядко се случва да ми се налага да отказвам поръчки. Работя предимно с хора които познавам, не ме занимават с неподходящи неща.

Фотография Калин РуйчевКой ви е любимия фотограф?
Всеки чиято снимка провокира вътрешни преживявания в мен.

Кое е водещото фотографска визия или скъпа техника?
Техниката е само инструмент – четка която ти позволява да рисуваш …

Като не снимате комерсиално какво обичате да снимате?
Неща които ме впечатляват…

Фотография Калин РуйчевОпишете обичайния ден на Калин Руйчев
Отиване в студиото > работа > прибиране от студиото…

Информацията в темата е под Всички права запазени – Калин Руйчев.
Изключение от лиценза имат блог агрегаторите, които публикуват автоматично и в непроменен вид съдържанието на този блог.

Използването на каквато и да е част от текста или снимките към него без изричното съгласие на собственика на правата е незаконно.

Кадри отвътре: Любомир Клисуров

Първия гост в рубриката „Кадри отвътре“ е Любомир Клисуров, подводен фотограф. Личната му страница, на която можете да откриете много красива подводна фотография, е на адрес:
http://www.klissurov.dir.bg

1. Кой е Любомир Клисуров?
– Автор на поредицата “Очи в очи с подводния свят” в списание “Морски свят, както и автор на множество научнопопулярни статии и материали за подводната фотография, илюстрирани с негови снимки, в български и чуждестранни списания. Автор на поредица от материали и снимки за живота в Черно море в българското издание за деца на National Geographic.

Автор на раздела за подводна фотография в учебника “Основи на водолазното дело”, Илия Кръстев, Петър Ганчев, изд. График-Варна, 2005 г. Инструктор по подводна фотография на Световната федерация по подводна дейност ( CMAS ). Член на международния клуб на NIKON за подводни фотографи. Председател на фото-видео комисията към Българската национална асоциация по подводна дейност /БНАПД/.

2. Кога открихте фотографията?
– надводната: когато си купих първия фотоапарат Zenit-B и открих възможнотите на диапозитивните филми Orwochrom.
– подводната: през 1972 г., когато се сдобих с амфибийния фотоапарат Nikonos-1 и по-късно през 1980-82 г., когато се комплектовах с последния модел Nikonos-V и светкавица SB-103, с почти пълната комплектация за макро и широкоъгълна подводна фотография.

2. Какво е мястото на фотографията в живота Ви?
Понастоящем – първо и основно, като се изключи ролята на моето семейство в живота ми.

3. Как си представяте съвършения кадъш
Не мога да го опиша просто така. Смятам, че всеки кадър, който доставя истинска и пълна наслада на гледащия го, би трябвало да се доближава до съвършенния. Под водата е много трудно да се направи съвършен или близо до съвършенния кадър. В повечето случаи това се постига частично в макрофотографията.

4. Какво е мястото на техниката във фотографията?
На първо са уменията да се гмуркаш и то така, че да не нарушаваш хармонията на подводната среда, а също да пристъпваш към подводната фотография с много търпение, уважение и любов към подводните обитатели.
Поставям техниката на второ място с уговорката, че подводната фотография трябва да се прави с много добра техника, оптика, външни светкавици и повече възможности за ръчна намеса на фотографа в процеса на снимане.

5. Когато се събудите сутрин какви кадри виждате?
– безцветието, мръсотията, беднотията и лудата динамика на живота в тази страна.
– абсурдната липса на държавност.
– пораженията върху прекрасното ни допреди 20 години крайбрежие.

6. Любим фотограф и стил във фотографията?
– подводния фотограф David Doubilet
– природо фотографията

7. Ако не снимахте подводна фотография, кой друг тип фотография бихте снимали?
Вероятно нещо, свързано с природата над водата.

8. Има ли места, където се връщате за да намерите Вшия кадъш
Непрекъснато се връщам по места, където преди съм намирал нещо интересно за снимане. Даже имам места, където знам кой от моите любими обекти за подводни снимки мога да срещна.

9. Може ли да се научи всеки да снима?
Мисля, че това е въпрос на желание, средства и свободно време. За постигане на добра подводна фотография е наложително да бъдат налице двете последни условия.

10. Може ли човек да се запише да учи подводна фотография при Вас?
Имам квалификацията на инструктор 1* по подводна фотография на CMAS (Световната конфедерация по подводна дейност) и мога да издавам международен сертификат за подводен фотограф 1* на CMAS. За целта обаче, кандидатите трябва да имат международна водолазна квалификация.

Информацията в темата е под Всички права запазени – Любомир Клисуров. Изключение от лиценза имат блог агрегаторите, които публикуват автоматично и в непроменен вид съдържанието на този блог. Използването на каквато и да е част от текста или снимките към него без изричното съгласие на собственика на правата е незаконно.

кадри отвътре

от доста време ми се върти идеята да каня от време на време някой човек, който се занимава сериозно с изкуство, да сподели нещо от мирогледа си и това, което прави. но все не намираше времето си. сега донякъде си избистрих какво искам да пускам в тази нова категория и утре ще публикувам първото интервю (благодаря j. за помощта) с един интересен фотограф.