затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

астро-фотография

днес попаднах на един страхотен документ как точно се снима и обработва в последствие астро-фотография (независимо от описаните скъпи стъкла, същите могат да бъдат заместени от няколко стари механични м42 стъкла, като да кажем флектогон 20мм и такумар 200/4). документа е на официалния сайт на канон и може да бъде намерен ей тука

http://www.canon.co.jp/Imaging/astro/index-e.html

това което е описано в документа като техника е – canon 20d a, специална разработка за астро-фотография, без ир блок и с възможността за превю на живо на екранчето при самото снимане (почти както компактните цифрови камери) с цена около 1700 долара, 24/1.4L (според мен едно 17-40 би било по-уместно че и по евтиничко) с цена около 1090 долара, и 200/2.8 II L с цена само 640 долара. и там някъв фиш имаше ама съм против фишовете, имаше и дистационно, мисля че беше около 50 долара и статив. документа е мега кефещ, още повече е обяснено доста кадърно как се снима такъв тип фотография.

из нета има доста астро галерии и фотки от тая камера, или изобщо някой от каноните, но ето да кажем мен това доста ме кефи. реално има и доста с 300д и да кажем 20д, като предимството на ниско-шумящия цмос сензор прави канонските камери единствено подходящи за подобен род фотография, при това без манипулация на ир блока и лоу пас филтъра пред матрицата. просто ако не му се инвестира на човек в астро модела, ще му се наложи да прави по-дълги експонации.

плутон

според новините слънчевата система вече се състои от 8 планети. от днес са лишили плутон от статут на планета.

цитат с информация по въпроса:

Плутон загуби статута си на най-малката планета. Така в Слънчевата система остават само 8 планети.

Общото събрание на Международния астрономически съюз реши днес да лиши Плутон от статута на най-малката планета от Слънчевата система. Близо 2500 експерти присъстваха на това събрание, което се проведе в Прага.

източници, където намерих инфо:

http://science.actualno.com/news_74078.html
http://science.actualno.com/news_75239.html

как така някви си хиляда астронома ще решават незнам… ама плутон си е бил част от планетите на слънчевата система от 1930 година, и сега изведнъж плутон няма да е планета. какво пренаписване на учебници и справочници ще падне. ами планетариумите? всичко трябва да отрази промените. не бих казал, че съм особено изкефен от новината.

луд свят

два материала ми направиха впечатление, единият пристигна по мейлинг листата на бъгтрак и издирих пълния материал. в общи линии става дума затова, че във франция се отнасят към публикуването на технически детайли за дадена слабост в софтуер, както и изобщо към хората занимаващи се с откриването на слабости в кода, като към престъпление. цитат от мейла в бъгтрак:

well ! this story is just a beta version of the new french liberticide law wich will come into effect very soon (next week). France became a pseudo-monarchical-democracy, where the laws are made without requiring the opinion of the concerned people. The article 323-3-1 of this „Law“ will prohibit publication of any vuln. technical details, any proof of concept and any exploit. We can see that „searching & finding vulnerabilties“ is/and will be a crime !

… направо онемях:

вторият прочетох в любимия ми kuro5hin, който се отнасяше за наличието на метан на марс. статията в kuro5hin е на адрес:
http://www.kuro5hin.org/story/2004/4/1/172345/1704
още по-интересен материал по темата е от един блог:
http://mainlymartian.blogs.com/semijournal