затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

13 неща, от които трябва да се откажеш за да си успешен

Попаднах на много интересен материал, чийто автор е Zdravko Cvijetic и просто ще си позволя да направя някакъв превод на отделни нейни части, защото мисля, че не е свързано само с това да си успешен, а с това да си просто ти, свободен от влиянието на останалите.

Оригиналната статия е на следния адрес в medium.com.

Някой някога ми беше казал дефиницията си за ад:
“В последния си ден на Земята, човека в който си се превърнал ще срещне човека, в който можеше да си се провърнал.” — Неизвестен автор

Понякога, за да си успешен и да се доближиш до човека, в който може да се превърнеш, не е необходимо да добавяш повече неща – а да се освободиш от някои от тях.

1. Откажи се от нездравословния живот
“Грижи се за тялото си. Това е единственосто място, в което можеш да живееш” — Jim Rohn
Ако искаш да постигнеш нещо в живота, всичко започва от тук. Първо трябва да се грижиш за здравето си, и реално има просто две неща, които е необходимо да спазваш:
1. Здравословно хранене
2. Физическа активност
Малки стъпки, които щете карат да си благодариш всеки ден.

2. Откажи се от краткосрочните мисли
“Ти живееш само един път, но ако е пълноценно, и един път е достатъчно.” — Mae West
Успешните хора си поставят дългосрочни цели, и знаят че те са постижими само в резултат на каткосрочни действия, която са превърнати едва ли не в навик, който трябва да се прави ден след ден.

3. Откажи се от лесните цени (или играта на дребно)
“Лесните цели не помагат на света. Няма нищо възвишено в поставянето на ниски цели. Всички ние сме създадени да светим, точно както го правят децата. Не е просто в някои от нас, а във всички. И докато ние си позволяваме да греем, ние подсъзнателно караме и другите да правят същото. Когато се освободим от страха, нашето присъствие и пример помагат и на другите да се освободят.” – Marianne Williamson

Ако никога не опиташ и не си поставяш високи цели, или позволиш на мечтите ти да започнат да се сбъдват, никога няма да отключиш пълния си потенциал. И светът никога няма да има полза от това, което би могъл да постигнеш. Така че, определи целите си и кажи на глас идеите си, не се притеснявай да се провалиш, и най-вече не се притеснявай да успееш.

4. Откажи се от оправданията
“Не е въпроса в картите, които имаш, а как ще изиграеш ръката си.”
― Randy Pausch, The Last Lecture
Успешните хора знаят че те са отговорни за живота си, независимо от началната си позиция, слабостите и предишните провали. Когато човек осъзнае, че е отговорен за това което му се случва, започват да му се случват вълнуващи неща. И когато започнеш да го правиш, това се превръща в единствения път към успеха, защото оправданията слагат ограничения върху това да израстваме като личности и в професионален план.
Бъди собственик на живота си, никой друг не би могъл вместо теб.

5. Откажи се от ограниченото мислене
“Бъдещето принадлежи на онези, които постоянно се развиват и придобиват нови умения, които комбинират по креативен начин.” ― Robert Greene, Mastery
Хората с ограничено мислене, смятат че тяхната интелигентност или талант са фиксирани величини, и че таланта сам по себе си създава успех – без никакви усилия. И грешат. Успешните хора го знаят. Те инвестират огромна част от времето си ежедневно за да се развиват, да придобиват нови знания, да се учат на нови умения и да променят възприято си за да променят живота си. Запомни, това което си днес, не е това, което можеш да си утре.

6. Откажи се от вярваването в магическия късмет.
“Всеки ден, по всеки начин, ставам по-добра и по-добра” — Émile Coué
Успеха за една нощ е мит. Успешните хора знаят, че добрите резултати са само в следствие на ежедневни усилия и напредък. Ето защо е неабходимо да имаш план за бъдещето, но да се фокусираш върху днита до тогава и да се подобряваш поне 1% всеки божи ден.

7. Откажи се от перфекционизма
“Плаването побеждава перфекционизма.” — Khan Academy’s Development Mantra
Нищо не може да е абсолютно перфектно, както и да се опитваме.
Страха от провал (или дори страха от успех) често ни пречи да действаме креативно към света. И много възможности биха могли да са изгубени ако просто чакаме всичко да е по най-добрия начин.
Затова просто “отплавай,” и след това подобрявай (онзи 1%).

8. Откажи се от многото задачи по едно и също време
“Никога няма да стигнеш до крайната точка на пътуването си ако всеки път спираш и хвърляш камък по всяко куче, което те лае.” ― Winston S. Churchill

9. Откажи се от желанието си да контролиаш всичко
“Някои неща зависят от нас, а други не зависят от нас.” — Epictetus, Stoic philosopher
Разделянето на тези две неща е важно. Откъсни се от нещата, които не зависят от теб и се отдай на тези, които зависят, и знай че понякога, единственото нещо, върху което имаш контрол е как да реагираш в дадена ситуация.

10. Откажи се да казваш „Да“ на неща, които не помагат за крайната ти цел
“Този, който иска да постигне малко, трябва да пожерства малко, този, който иска да постигне повече, трябва да пожертва повече, а този който иска да постигне много, трябва да пожертва много.” — James Allen
Успешните хора знаят, че за да постигнат целите си, е неабходимо да отказват определени задачи и действия и желания, към приятели, семейство и колеги.

11. Откажи се от вредните хора, или отровните хора
“Ти си средното от петте човека, с които прекарваш най-много от времето си.” ― Jim Rohn
Превръщаме се в хората, с които прекарваме повечето от времето си.
Ако прекарваш повече време с хора, които са след теб, ще започнеш да губиш от себе си, а с това и от твоя успех. Но ако прекарваш повече време с хора, които са по-успешни от теб, и ти ще започнеш да си по-успешен. Огледай се наоколо и виж какво можеш да промениш.

12. Откажи се от нуждата да си харесван
“Единственият начин да не ядосваш хората е да не правиш нищо съществено.” — Oliver Emberton
Погледни на себе си като маркетингова ниша.
Ще има доста хора, които харесват нишата, но ще има и такива, които не я харесват. И без значение какво ще правиш, никога не е възможно целия пазар да те харесва. И това е толкова естествено. Единственото, което си струва да направиш е да си себе си. Да се учиш всеки ден и да знаеш, че вървиш напред, щом има хора, които не те харесват.

13. Откажи се от зависимостта си към социалните медии и телевизията
“Проблема е, че си мислиш, че имаш време” — Jack Kornfield
Импулсивното стоене в Интернет и гледането на телевизия са болестите на днешното общество.
Тези две дейности трябва изобщо да не присъстват в живота ти, или да присъстват минимално. Освен ако разбира се целите ти, или тяхното постигане, не е свързано и не зависи от тях, е необходимо да минимизираш или тотално да елиминираш зависимостта си от двете.

e-bulgaria.org

От около 2000 година държа един домейн, към който в последствие добавих и втори топ левел, но със същото име. Та от 2000 година някъде същият домейн си чака предназначението и мисля, че за момента си го намери. Предоставям го за ползване на един просветителски център – Български Център Просветление.

През месец ноември 2014 година основахме „Български център Просветление” с цел да работим за популяризирането на истините за нашите предци и изконните български духовни ценности, за ролята и мястото на българите в социалните, културните и духовните процеси в Европа от древността до днес. Нашата дейност се осъществява чрез срещи-разговори, лекции, публикации, пътуващи семинари в България и чужбина, посещения на български училища и центрове из цяла Европа, както и чрез контакти с научни и културни институции, университети и фондации по цял свят.

Стигнах до Проф.Дамян Попхристов, след като гледах следните два клипа

https://www.youtube.com/watch?v=JjTu-Iq4Clw
https://www.youtube.com/watch?v=dh44EwUaISw

Симпатизирам на проекта, и не, не съм част от управителния му орган. Имам идеи също и за другия .net домейн, но е още рано затова. Та ако на някой му е интересно за богомилите, катарите и пътя им из Европа. Както и за някои интересни енергийни места, проекта е на адрес:
http://e-bulgaria.org

Криейтив Център (разочарован съм)

Изключително съм разочарован от Криейтив Център.
Имам почти цялата гама от продукти на Apple. Харесвам ги, и като цяло винаги съм се стремил да ги купувам от България, въпреки, че се покриват вече гаранционно и тук по международна гаранция. Защото и бизнеса в България трябва да диша. Вече съм на път да прекратя тази практика, поне по отношение на Епъл продуктите.

Ситуацията? Преди 8 месеца си взех последниа Macbook Air 13,3″ от техен оторизиран реселър, като те са сервизен център по гаранционна карта. Преди 7-8 дни без никаква причина компютъра спря да стартира и при влизане в recovery режим изписва Disk I/O грешка. И не може да се поправи. Можеш да инсталираш отново ОС-а, но като се понапълни диска отново умира. Фирмата-продавач тества преди да препрати компютъра и тяхното становище е, че има проблем или с диск или с дънна платка. Дотук добре.

След седмица лаптопа ми се връща „отремонтиран“ без да е сменен диска или нещо друго по него. С фактура за отстраняване на софтуерен проблем (?!) и чист MacOsx. След възстановяването от Time capsule разбира се всичко отново приключва. Диска не се монтира, не може да се фиксне. Да не се занимавам с Линукс от 98ма да кажеш че не му умея.

Аз съм десетина дни назад с работата и с вероятност да изтърва договори за няколко пъти стойността на компютъра, и разбира се още десетина дни с някой от старите компютри, където ми липсва и софтуер, и достатъчно от разработките за да си свърша работата.

Само за пример, когато имах проблем с Ibm thinkpad от Т серията, Ай Би Ес бяха достатъчно коректни да предложат няколко решения – дава се друг диск или се купува на място друг диск за да се ползва компютъра пълноценно, докато по гаранционни условия се подмени първоначалния, дава се техен компютър да се ползва а се оставя дефектиралия заедно с диска и т.н.

Е как да си купиш компютър за 2600 лева, който е 1000 долара навън, след като гаранционното обслужване е супер неадекватно. Липса на каквито и да е познания (в Ейпъл съпорт форумите има доста писано за disk i/o error), липсата на адекватна система да следиш какво се случва с техниката ти, липса на етикетни познания кой ти звъни как се казва, каква му е длъжността и защо точно е решил, че като ти преинсталира чист ос ще реши въпроса с лоши блокове от диска и т.н.

Понеделник ще пращам наобратно и ще видим какво ще излезе от всичко това, и ако се случи да изтървем договори как може да се изтълкува казуса „пропуснати ползи“ по отношение на неизвършено адекватно сервизно обслужване по закон.

Nexus 7, iPad mini

Така де, Apple обявиха очаквания iPad mini. Харесвам техните продукти и ми липсва Стив Джобс…

Това е изцяло нов дизайн, а не просто по-малък iPad“, каза Филип Шилер, старши вицепрезидент на глобалния маркетинг на Apple.
Той не пропусна да сравни Google Nexus 7 и iPad mini. „Техният е пластмасов, дебел и e непрактичен“, каза Шилер.

Шилер добре се е поизрязал обаче като чета в Дневник. Аз като човек, който има iPhone, iPad, Galaxy S2, Nexus 7, мога да кажа че това е пълна глупост. Има поне 6-7 устройства в нишата, които бият мини-то. А Нексуса специално го бие, че го бие – по удобен е да се държи и ползва с една ръка, има повече точки на инч, четириядрен процесор, и поне 60% по-ниска цена. Харесвам фетиш продуктите на Apple, но хайде без глупости…