затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

photo gradient howto [pdf]

Как да си направим червено небе с Adobe Photoshop

Документа описва как да се обработи снимка за Интернет нужди, включително поставянето на елементарна рамка. Ако желаете да го ползвате за печат е необходимо да работите върху оригиналния файл след ъпсайз (примерно до 30см на 20см на 300 дпи), като шарпването е по-различно от описаното тук. Ако не Ви харесва изходния вариант на оцветяване на небето – можеде да експериментирате с друг цвят, с други настройки на изображението… изобщо свободни сте да правите каквото решите. Надявам се, това да е от полза на някой.

Настоящият документ е написан с единствената цел да илюстрира съвсем сбито как може да се имитира донякъде ефекта на цветен градиентен филтър с помощта на софтуер от сорта на Adobe Photoshop ® . Ако мислите, че има неточности или може да бъде написан (без да става 50 страници и повече) по-добре, можете съгласно лиценза да го допишете, допълните или да ме потърсите за да оправя неточностите ако желаете.

може да бъде изтеглен от следния адрес:

http://www.ambientdefocus.com/weblog/photo-gradient-howto.pdf

Документа се разпространява под Creative Commons License Attribution – NonCommercial 2.0. Имате право да копирате, разпространявате и доразвивате този документ при спазването на следните правила – посочване на оригиналния автор и нямате право да ползвате без моето разрешение документа за комерсиални цели. Кратко описание на лиценза може да бъде открито на този адрес http://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/ а пълното на следният http://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/legalcode

приемат се и препоръки и мнения. и ограничена критика дори (след модериране обаче :Р)

25 кадър

какво е 25-ти кадъш

ще използвам определението от сайта на сблъсък като най-достъпно написан и обяснен на български а иначе литература в интернет по въпроса никак не липсва:
„Повечето хора са наясно какъв е принципът на киното: отделни снимки (кадри) се сменят с голяма бързина – стандартът е 24 кадъра от кинолентата да преминат пред окото за 1 секунда. Нашето зрение е така устроено, че долавя само промяната в тези отделни статични кадри и мозъкът ги регистрира като движение. Ако на кинолентата се добави един-единствен кадър, който да е различен, окото на зрителя ще го отчете, но тъй като това е само една двайсет и пета част от секундата, мозъкът само ще го регистрира без да го допуска до съзнанието. Според психолозите, слагането на 25-и кадър може да се използва като метод за подсъзнателно влияние върху зрителя. В киното е забранено да се влага 25-и кадър с рекламна цел. Иначе този метод се използва от художествени събражения: в зависимост от това какво има на самия кадър – би могло да се постигне желано въздействие върху зрителя. Например, в криминален филм един 25-и кадър би могъл да събуди чувство на тревожност; в един еротичен (не порнографски) филм 25-и кадър с актова сцена може да предизвика възбуда и т. н. Но всичко това не можа да навреди на психиката. Ефектът трае докато сте в киносалона. “

добавям лекичко за да не бъде едностранчиво (понеже това са оправданията на предаването по повод обвиненията към тях, че ползват такъв за въздействие) и допълнението от сайта на тангра:
„25-ти кадър e термин, останал от времето, когато кадрите са били 24 и не се има впредвид вмъкване на допълнителен кадър буквално, а замяна на 25-тия съществуващ кадър с друг манипулативен. В някой случай, кадрите са повече от 1/25, но скоростта на възпроизвеждане, възпрепятства тяхното съзнателно възприемане“

ето и няколко синтезирани линка, които ми хванаха окото:
http://english.mn.ru/english/issue.php?2002-32-25
http://www.imadrugpat.org/btv.htm
http://www.digsys.bg/bgnews/show_story.html?issue=90988728&media=47454702&class=47458062&story=183800448
http://www.tangra.org/db/vnusheniq/video/btv.html

….

какви мисли му минават на човек като изчете това?

забележка:
цитираните линкове изразяват отношение на авторите на статиите и материалите от тях. тъй като ми е невъзможно да проверя достоверността им не ангажирам мнението си с тях. просто ги цитирам като източник на информация, общодостъпен в интернет и свободен за всички. правата върху материалите са на техните собственици.

не на рекламата!

направо ми писна от сбозената телевизия!!!
идва ми да изляза пред бнт и да обявя гражданско неподчинение и призив към вандализъм!

помня преди време, когато бях в 7ми клас ми купиха видео. тогава нямаше видеотеки, камо ли на всеки ъгъл. нямаше и много хора с видео. в нашия квартал имаше всичко на всичко 5-6 броя. нямаше и дублаж. някакви нелегални студиа из софия правеха превод на нелегално влизащите или записаните филми от сателитите. ама то и сателити почти нямаше. касетите се разменяха негледана за негледана. няма друг вариант. а и носителите бяха скъпи. имаше ги в корекома и бяха цифра… та тогава помня някои много интересни филми (като за оная кола-фантом, която се управляваше гласово, изглеждаше като ламборджини и направо късаше нарез) как ги прекъсваха на 1-2 пъти за по 20-тина секунди за реклама. тогава за нас беше супер странно. по нашата телевизия нямаше такова нещо. камо ли да ти прекъснат интересния филм с някоя тъпотия – за бръчки, диария, дамски превръзки, които текат яко като се наклонят и други такива идиотизми. виках си баси гадното, добре че по нашата телевизия няма такова нещо.

няколко години по-късно…
реклама. без никакъв таргет, без никаква идея, повечето само дублирана от наши идиоти, които дори нямат правилна дикция (пестим от бюджет да презаснемем рекламата на български така че като говорят актьорите да не дразни). по всяко време. например вечерта като седнеш да хапнеш и слушаш за гъбички, дамски превръзки, диарии и други подобни шитс. ебати гърча. то дори е по-зле от чуждите телевизии, които гледах по нелегалните касети като ученик. разбирам, че това е мазно попълнение на бюджета за мазни заплатки, хубави офиси и автомобили за ръководния състав, ама много ви се моля! усещайте се кога и какво рекламирате !

http://www.dnevnik.bg/show/Default.asp?storyid=157730&rubrid=300

другите медии разбираш ли имали право на 6 минути на всеки час реклама, а националната медия само 4. сега направо ми прилошава като видя реклама, камо ли като увеличат времето с 50%. порових няколко минути из нета и попаднах на няколко правила, каква би трябвало да е рекламата ни. интересно четиво особено второто (не се наблюдава много из нашето тв пространство обаче):
http://www.mediator.online.bg/bg/bg_rtv1.htm
http://www.cid.bg/bgnce_bg/tv_bg.htm

другото, което ненавиждам е, че толкова време мина а ония некадърници все още немогат да си оправят нивото на звука. винаги (от татово време още) силата на звука на рекламите е повече отколкото на филма или изобщо програмата, която гледа човек. не дай си боже да не ти е наблизо дистанционното (за да намалиш нивото на звука) като почнат рекламите?!

казах, ли че ненавиждам куция начин по който се прави рекламата у нас?

blog

направо бях забравил, че имам блог.
или не ми достигаше време да седна да драсна някое впечатление. или нямах желание/нагласа затова. и дните си минават. поне сега поотмина многото работа и се позатопли. винаги в края на годината (а за мен края на годината е февруари-май) е така.

завърших си новия стил на сайта, пак е флаш но малко по-изчистен и класически. обмислям каква музика да сложа към него. иска ми се нещо на оукънфолд, ама трябва да го прекодирам на по-нисък битрейт, че да стане по-малко и да се зарежда по-лесно. заедно с това част от снимките ми ще влязат в още един проект, който започваме с пламен – за продажба на фотография през интернет. сайта е почти готов и там само трябва да се дозавърши и качат малко снимки. иначе сме решили да е затворена система, ние еднолично ще решаваме кой автор да каним на сайта и така. тия дни димо ще ми купи инфрачервения филтър на хоя, защото не става добре с апарат, който не е дслр или не е сони 717. мисля да разкарам и неутралния филтър (имам си алтернатива с едно зелено стъкълце за 40 стотинки и къстъм бял баланс през него) и очаквам да пристигне неутралния градиентен филтър. може би до месец.

йовко вчера вечерта ми даде линка на един фотолог – http://www.chromasia.com/ и пича, на който е фотолога въпреки че не е нещо супер уникално, снима много добре. предвид факта, че живее в англия и там нещата са доста шаренички. абе кефи си, добавих си го във фейвъритс. по шареничкото прилича малко на галерията на пекка сааринен от канон дигитал фотографи. само, че последната е от финландия. отново много красиви цветни неща. във варна като сравнявам снимките от тия две галерии, както и тестовите галерии на дпревю е направо всичко черно-бяло. дам.