затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

song contest

днес разбрах, че две (т.е. двете, защото бяха единствените, които пуснах) мои снимки са избрани за изложбата от конкурс „снимка по песен“, организирана от фото форум. аз и тогава почти на шега ги пуснах в конкурса, и двете снимани в обедната почивка ей така между другото.

боли ме ужасно глава от сутринта и не ми се работи ама никак. за сметка на това съм заринат с работа. дори една идея отгоре – опитвам се да дръпна малко с работата за да мога средата на юли да отскоча за 10тина дни на планина.

още довършваме проекта. подробности може би утре. най-късно другиден.

има значение?

още едни избори отминаха. признавам си че до последно не ми се гласуваше. голям принос за жиланието ми да гласувам има кампанията „който не гласува, оставя други да говорят вместо него“. по телевизията не ме грабна много, но фото-кампанията беше добра. така де – гласувахме. очакваше се това, което се случи. партиите се въртят къде сами, къде в коалиция през последните години. и това не се променя. все едни и същи лица. за движение атака няма да коментирам, не мисля че има много смисъл в него.

по подобие на йовко си пуснах вестниче. което агрегира част от българските блогове, на които попаднах, няколко сайта за киберкултура и дпревю. ще добавям и още сайтове. не мога да отрека, че е доста удобно да си прегледаш сортирани новите неща в сайтове, коите те интересуват.

с двд проекта напредваме.. скоро подробности.

pentax *istDS

http://www.dpreview.com/reviews/pentaxistds/
http://steves-digicams.com/2004_reviews/istds.html

харесва ми. това, че е малък и компактен. стабилен на пипане. с исо до 3200. с поддръжка на всеки божи пентакс обектив излизал под k, ka, kaf и kfa2 стандарт. голяма матрица – кроп 1.5. хубав голям дисплей. хубав, голям и светъл визьор. мерене и потвърждаване на фокус през механични обективи! (канон има мерене, а никон потвърждаване на фокус. тука има и двете)

не ми харесва – 4 аа батерии, вместо акумулатор. не ми харесва и това, че не е ползван максимума на хубавия сензор, който е с кроп фактор 1.5. на джепег за по-сериозни неща неможе да се разчита на 100 процента. роу файловете са доста големички. и шума е доста видим и според мен не е много филмов.

sigma sd9/sd10

sigma sd9

http://www.dpreview.com/reviews/sigmasd9/
http://steves-digicams.com/2002_reviews/sd9.html
http://foveon.com/

харесва ми цветовете, които излизат от сензора на фовеона. 3 мегапиксела с 10 милиона фотодетектора. цветовете са просто убийствени. динамиката повече от 6 мегапискеловите и около 8 мегапискеловите дслр-и. харесва ми още че за да постигнеш такова качество не се налага да си купиш скъп обектив на цената на няколко пъти качеството, а може да изглежда супер прилично с един доста евтин сигма обектив. поради спецификата на технологията на фовеон сензора. харесва ми също, че е масивен и голям, и че поддържа firewire пренос на данни.

не ми допада спецификата на визьора, малко е объркваща ако не си свикнал. крайно не ми допада това, че няма повече от 400 аса, като при 400 шума си е доста забележим. да, филмов е, и не дразни, но го има. това обезсмисля част от желанието ми да снимам със светлосилен обектив на 1.4 или 1.8 при ниска осветеност. не и с 400 аса горна граница. не ми харесва и това, че е с 4 батерии вместо акумулатор. не ми допада и това, че няма jpg. снима само в raw формат.

sigma sd10

http://www.dpreview.com/reviews/sigmasd10/
http://steves-digicams.com/2003_reviews/sigma_sd10.html

харесва ми че вече има повече светочувствителност – от 100 до 1600 аса. второ поколение на фовеон сензора. харесва ми това, което писах за качеството на картината и с по-обикновени обективи, което си е адски плюс.

не ми харесва това с батериите, което родължава и в този модел. както и това с визьора, но както писах вече предполагам че е въпрос на малко снимане за да свикне човек. не ми допада и това, че няма поддръжка на jpg, отново има само raw. иначе ако снимаш по-семейно някой път или на събиране, където няма да печаташ големи копия, jpg-а си беше супер решение.

както фил асли пише конклужън накрая – кефи ме, бих си го купил това.

…скоро се чака май фовеон 3х5. 5 мегапиксела с около 17500 фотодетектора.

nikon d70

http://www.dpreview.com/reviews/nikond70/
http://steves-digicams.com/2004_reviews/nikon_d70.html

тия дни много се запалих по идеята скоро да се сдобия с един никон д70. покрай това дори си мислех да направя 10тина поредни теми за всеки от по-разпространените апарати от по-ниския ценови клас – какво ми харесва и какво не ми харесва във всеки от тях. в последствие стигнах до това, че не ми се навлиза в спорове кое е по-добро. това се води от толкова много време, на толкова много места и от толкова много хора, че в крайна сметка е един от най-безсмислените спорове.

все пак ще напиша какво ми харесва – харесва ми динамиката на изображението. чудесна динамика, която е малко по-добра от канон 300д, 350д, 10д и 20д. шума на никона при висока чувствителност е много филмоф, не дразни и може да се чисти доста успешно с роу конвертора без да остават следи от него. харесва ми това, че е малко по-масивен от 300д и 350д, разбира се не колкото 10д и 20д, но е достатъчно масивен. харесва ми функционалността на менютата му.

не ми харесва – няма много механични обективи от старите, които са разпространени в българия. апарата не мери през старите механични обективи на резба м42. има потвърждаване на фокуса, но не и мерене. т.е. ако човек си намери някой хубав цайс за 100тина лева, който е почти на качеството на скъпите серии обективи на бленда 2.8, фокуса е ръчен, светва лампичка при достигане на добър фокус, но бленди и скорости се настройват ръчно всеки път. иначе има опасност от недоекспониране или преекспониране на снимката.
крайно не ми харесва и това, което прочетох вчера. и преди месеци бях попадал на леко прокрадната информация по случая на родните форуми, но явно не е толкова изолиран случай.

те така. горните две неща ми убиват желанието за д70.

every day life ii

последните седмици не съм никак добре с работата и свободното време. освен това сме се хванали с един проект на едно двд, за което по-нататъка, само да се реализира, че е още леко раничко за хвалби.

снощи колегата донесе няколко вдв-та и направо се влюбих в едното – santana supernatural live. гледам го и го слушам вече трети път за два дни. много приятна музика. че има и доста гост музиканти в него концерт.

уеб сайта на фирмата ни е готов. остава да дойдат от централата за да им го презентираме и да го приемат. и ще го публикувам.

нищо интересно тия дни. дори не ми остана много време за снимане и гледане на фото сайтове.