затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

обратно

отново съм в цивилизацията.
отпуската мина прекрасно. 11 дни в априлци. доста години не съм ползвал повече от 3-4 дни отпуска. така че това ми се отрази странно добре. по-скоро проблема сега е как ще вляза отново в ритъм за работа. ама за това ще му мислим утре.

до априлци са около 300 км от варна. освен тия триста около априлци сме навъртяли още 600. почти на всяко място, на което можеше да се ходи – отидохме. включително си направихме и плаж. до реката. с къпане в студената вода. което се оказа и доста здравословно поне засега. априлци е определено място, където си струва човек да почива! догодина ще има лифт и три еко пътеки. така че надявам се догодина пак да отидем със семейството ми.

почти свиквам с канона. 800 кадъра за тия 11 дни. поразцъках яко и механичните обективи, които взех от варненската група на ползване. определено ще се сдобия при първа възможност с м42 преходник (20-тина лева), макро рингове(30-тина лева) и пентакон 135/2.8 (намерих такъв ддр-ски на 80 лева).

фотографията е адска краста баси.
още двама маниаци в групата – йовко и дончо. сега остава отново да пуснем ърбанстайл като фото-сайт. :Р

nikon d70 (2)

нямам никон :(

не ми върви с тази марка. втори път се прецаквам. след обяд подробности…

преди време си бях взел филмово тяло на Ф301 заедно с обектив. на доста прилична цена ползвано, но видимо доста запазено. след втората лента просто умря. не иска и не иска да зарежда лентата. продадох го с 20тина лева загуба защото обектива беше приличен. и човека, който го купи си го ремонтира за още 60тина лева. всички привидно останаха доволни. само първия продавач не остана доволен, защото изпусна доста работи покрай този пробутан апарат. не само сайт, но и още някои оферти, които можеше да поеме и да спечели от това. както и да е. тогава за сетен път се убедих, че не всеки си пази техниката, както я пазя аз. както и че втората употреба е насрана история. преди дни като върнах олимпуса, който ползвах цяла година, по него нямаше драскотина. изглежда като чисто нов. баси нямаше дори един кадър без защитно стъкло отпред за да не се драска обектива. хем беше служебен… ама явно хората не си пазят нещата де.

офертата с никона преди дни беше супер кадърна. представи си никон на годинка на около 6 хиляди кадъра, супер запазен, с оригинален произход и фактура и видимо без забележки. от познат при това. кой да се усъмни. та тия дни като си снимам виждам малко прах във визьора. не е болка за умирачка, продухва се сравнително лесно и не струва повече от 5-10 лева манипулацията, която като си пазиш послетехниката те изкарва сигурно година без да мислиш за прахта във визьора.

та ровя си аз из нета снощи и търся упътване как се маха стъкълцето на визьора за да се изчисти и попадам на този прекрасен сайт на който има линкове към почти всеки ресурс за никон, който може да се сети човек. има такава невероятна информация от клиенти, които са по-напред, че не е истина. от там попадам на търсения от мен сайт за чистене на визьор от там нямам големи спомени как попаднах на сайта на едно малко програмче preview extractor, което според рекламата на сайта можело да покаже скритата информация от всеки джепег на колко аджеба реални щраквания на затвора е един никон.

понеже съм кажи речи малко по-любопитен от умереното решавам да дръпна и да тествам…. и какво мислите показва програмчето… 30 хиляди кадъра и горница?! луд станах. ходих четох из форумите на никон на дпревю дали това програмче е вярно. и наистина хората гарантират че са го тествали съвсем независими потребители при това, и показва напълно вярно. следващото, което проверих е разбира се какъв е живота на затвора на д70… няма конкретна информация, но се приема, че е между 30 и 40 хиляди кадъра. някъде се чува дори за 50. да, има някакъв маниак дето направил над 110 хиляди преди да умре апарата. но това е един единствен случай.

луд станах… неможах да спя снощи и работих до 4 часа. направо не съм на себе си. евала на никон. няма начин да метнеш някой с кадрите. просто във всеки божи файл апарата си записва серийния номер на матрицата и броя кадри. реални. каквото и да ресетваш, реалните кадри неможеш да излъжеш. добре, че познатия ми излезе и коректен. след 15 минутен разговор вечерта развалихме сделката. и днес на обяд парите ми бяха по сметката.

додадох 300 лева, и сега си имам чисто новичък canon 300d … с гаранция 1 година от канон българия, фактура и всичко както си му е реда…. малко по малко започвам да се оправям от стреса вчера….

nikon d70

от днес съм собственик на nikon d70. леко ползваничък на около 6 хиляди кадъра.
очакват се първите кадри скоро…. като му се порадвам малко и му посвикна на характера!

д-слр цена

отдавна съм мераклия да драсна нещо подобно. мисля, че сега е удачен момент. слушам си ю2, има време докато ми се доспи въпреки дългия работен ден. така че.

всеки малко или много се е чудил на цените в българия на водещи световни лидери – най-вече канон. нищо чудно, че цената на цифровите огледално-рефлексни апарати са с около 70% горница от щатските. това ще продължава да е така. за мен това са фирми без никаква ясна пазарна стратегия, без никаква идея как се прави бизнес. защото бизнеса и продажбите ако опират до това да притежаваш ексклузивните права пък после да не ти дреме. си е направо жалка картина. вземаме един апарат от примерно бчфотовидео. цената там е на дребно предполагам с ддс. търговец на едно сигурно може да спазари от централата на канон поне 30% остъпка от тия цени. да си спадне ддс.то при износа и да си начисли тука нашето. да има и транспортни разходи. сигурно няколкостотин долара за палет с апарати, всеки от които 500-600 грама. тежи викаш? как се образува до тия цени идея си нямам. после следва (по груби сметки на границата около 70% горница за наште хора) и айде в търговската мрежа на реселърите. 20% отстъпка на най-големите и 10-тина % за по-малките. за крайния клиент нищо. ако щеш. те и хората не искат. повечето бройки си купуват отвънка. или вместо да продадеш няколко десетки хиляди тела с горница 4-5 процента нормална печалба, продаваш за същото време евентуално няколкостотин с горница 40-тина процента. добре, по книгите със всички накачулени разходи може да изглеждат дори 10. бля бля.

виновни са техните конкуренти защото незнаят как се прави бизнес, защото централата търси продадени бройки и оборот върху дилърската цена. защото ако се предложи стратегия за увеличаване на десетократно на продажбите с по-нисък марж за пазара не мисля че ще е трудно да се измъкне представителството. или поне отстъпка равна на по-големите местни реселъри. виновни са и защото ако се появят няколко търговци, които сега купуват на 10-20 % отстъпка от официалния вносител в страната, могат да си договорят доста добри цени от бчфотовидео и в крайна сметка да паднат до цена близка да щатската плюс да кажем 10тина или максимум 15%. (не като сега 50-70).

виновни са и клиентите, защото са селтаци. и защото купуват втора употреба тела на по 1-2 години ползване и на цена над щатската или близка до пазарната в момента дори в българия. неможе един нисък клас д-слр с китов обектив да е в щатите 700-750 долара, тука да може да се купи в метро за 1550 лева с ддс, както и в техномаркет. а на старо да върви 1100 лева. и да се избиват за него да го купуват… тази цена е доста частен случай на спрян от производство модел. иначе се запазват горните проценти.

мизерияяяя. това не се е променило от времето когато за първи път тръгнах да си купувам апарат преди година и половина. и тогава се опитвах да намеря логика. но не успях. и сега не успявам. убита история. въпреки че някои вносители (като амперел например) започват да чувстват пазара!