затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

canon eos 5d

след хитро изиграна пазарна стратегия ала сони – канон от месец насам уж бяха изпуснали пидиеф със спецификациите на неизвестен модел – 5д, и не се знаеше нищо официално. обаче всички сайтове и форуми за фотография полудяха по евентуалната новина – фулфрейм цифрово тяло на повече от 2 пъти по-ниска цена от съществуващите варианти. и ето няколко дни по-късно това е факт. канон обяви модела си еос 5д почти веднага излезе информацията и на dpreview. явно чичо фил е бил готов с нещата още като излезе уж лъжливия пдф.

става мега интересно на пазара. ако йовко и дончо си пазят мейлите, които разменихме преди време може би прогнозата ми се оказва вярна – нов фулфрейм около фотокината и атака на средния формат още преди края на тази година. мдам! преди всичко това ще смъкне цените не всички дслр.и с поне малко още преди края на годината, ще накара конкурентите да си помислят върху пазарните си стратегии…. и дай боже до две годинки да цъкаме с фулфрейм. очакваната цена на еос 5д е около 3200 доларес (сигурно ще го пуснат на около 3000 или малко под 3000), срещу 8000 доларес за фулфрейм еос 1дс марк2.

това с очакваната цена около 4000 доларес на 5д, та сега 3200 и евентуално при пускането 3000. незнам как ще подейства на пазара?! (стресиращо?)

потресен съм

от две-три неща.
от по-маловажното като градация:

първото е – края на участието ми във фото-култ.
миналата година към края на годината след първите наченки на нападане на сайта от хора, които немогат да снимат, но нито имат желение да се учат, нито пък страдат от липса на самочувствие. та тогава говорих с единия от админите по темата и му казах, че ако продължават да толерират това, просто култа ще се разкатае. сега като гледам е станало точно това. изтрих си за втори път снимките и не мисля да качвам сериозно. достатъчно е само да видиш какви бози се промъкват в топ рейтинга на сайта, както и съотношението стойностни неща към боза. и направо ти се отщява. жалко. но на тоя етап мои неща нямат място на него сайт.

второто е – дпс получи мандата, кабинета е вече готов.
според новините в news.bg, дпс получава 3-ма министри, 14 заместник министри и 6 областни управителя. иди ми разправяй после „гласувай – има значение“. не само че няма, ами стана още по-голямо мазало. и това след 2 месеца мълчаливи пазарлъци за кокала. направо нямам думи и ми се драйфа. ай богу няма такава държава никъде, където малцинство да си има новини на техен си език. сега и правителство. а догодина? официален турски език в училище? драйфа ми се.

третото е – проекта за съхраняване на данни.
накъде отива тоя свят ебаси?! след предната дивотия за кофтуерните патенти в европа – сега новата дивотия. съхраняване на целия европейски информационен поток. благодарение на уеблога на йовко попаднах на материала. прекрасната в кавички идея слага край на европейската конституция за правата на човека, край на конституционните ни права. изобщо направо се чудя какви дивотии зимислят некадърниците за да оправдаят некадърността си в борбата с престъпността на глобално ниво. пълна легализация на отнемане личните права на човек. бах.

вещомания!

хвана ме вещоманията. няма и три седмици откакто си купих апарата. и ето ме затънал в мания по стари стъкла! и тестове. 1300 кадъра тестове. спирам да тествам. че накрая ще стана щракач! вече спазарих такумара, така че утре официално става мой – асахи супер такумар мк 50/1.4. вчера пристигна за тестове и другия обектив – чинон 135/2.8 мк. японски, ултра запазен без драскотина по корпуса или лещите. сигурно завиван 2-3 пъти на някое тяло и после стоял на тъмно в кожено калъфче. абе има вид на чисто чисто нов. и него го спазарих. ще го купя на 60 лева. без малко да си купя за 80 или 100 практика в що годе кофти състояние. и както бях решил повече да не купувам засега… днес ми изпадна един пентакон 29/2.8 в същото ултра запазено състояние, твърд калъф и огромна кожена чанта с велур, в която се побират и 3те ми механични обектива. или питие за пикник. поразпитах и се оказа че цената на подобен запазен пентакон е доста далече над тия 30 лева. сега чантата ми е претъпкана и едвам я нося. пък и няма място повече за нищо! утре ще цъкна по една снимка на обективчеата. като гледам ми и хартисва един еос преходник. който ще тряя си взема от софия другата седмица или нещо такова. него ще го продам! вече си имам еос-м42 преходник.

край! спирам! баси крастата :(

а иначе вчера докато ходих из центъра по работа снимах разни огньове горящи съвсем близо до паркирани коли. като се прибрах в офиса пратих снимките на 24 часа, и ето какво има в днешните варненски страници на вестник 24часа – снимка.

ърбанстайл се развива доста добре. днес си изтрих и снимките от култа. жалко, но от края на миналата година тоя сайт е мнооого далече от това, което беше. явно схемата – повече потребители = повече реклама, води и до доста странични ефекти. като тотално осиране нивото на сайта. полазване на сайта от любители-измекяри, които не само че немогат да снимат, ами имат наглостта да са устати и да спорят. е няма пък да гледат мои снимки там. да го духат!

radioactive

ухаааа (почти… в четвъртък може би окончателно) имам си радиоактивен обектив. малко инфо за обектива, който ме кефи на макс и който има невероятно боке, ама невероятно:

Certain lenses produced from the 1940s onwards used a type of optical glass that included small traces of radioactive rare-earth elements. This was apparently done to alter the refractive index of the glass and enable design of fast lenses with improved optics.

и още

дори срещнах много забавна статия как се решава проблем, който се появява с този тип обективи
http://www.hermes.net.au/bayling/repair.html
въпреки, че ако тоя пич беше поровил из гугъл можеше да открие много по-лесно решение на проблема – 10-12 дни на силно слънце и проблема с лекото жълтеене е решен. дори маниаци нарочно търсели подобни обективи при които има леко жълтеене, заради готиния ефект при снимане на черно-бяла фотография. както и да е.

някой да иска да потества такумара?
виж не съм го тествал дали свети вечерта хо-хо-хо

urbanstyle.org [reloaded]

съвсем спонтанно излезе идеята да опитаме пак с urbanstyle.org. след няколко нощи работа йовко направи чудеса със стила на wordpress… и ето го urbanstyle.org reloaded. вече сме повече маниаците. мина малко време. мисля, че има всичките шансове да се получи. пък и предния път не беше загубено времето. беше се получил доста прилично. сега е още по-добре. с още по-ясна концепция, правила и насоченост.

точно такъв сайт в родното пространство няма. и това много ми харесва. всички фото сайтове в момента (родните) са базирани на гласуване, точки, рейтинги и коментари от рода на „+++“, „голд!“ и т.н. кретенярски неща в стил – виж ме, гласувах за теб, сега ти гласувай за мен. фотографията не е състезание. не би трябвало да е. да, рейтинга е хубаво нещо. стига да не става самоцел. тази концепция в момента много ми допада!

айде наште!!