затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

нов уебсайт

пак си смених дизайна на сайта. но тази година се представям по-добре. обикновено го сменям 4-5 пъти годишно. а тази година май това е само третия път (като дефакто връщам предишния дизайн но с нови фотки). то май като няма човек какво да прави мисли дивотии.

тия дни бая поснимах. и нищо кой знае какво. не броим студийните снимки. все още съм доста далече от алан харви. и това, че ме води с 40-тина години снимане ама никак не ме успокоява. следващата седмица сигурно ще е съвсем същата. почти без фотки. понеже имам бая работа за вършене. от понеделника чак до петъка. за какво ли изобщо го мъкна фотоапарата с мен?

photo

харесах си още един интересен автор от магнум:
ferdinando scianna

а иначе днес окончателно мирясах с обективите, поне засега. след два месеца натестване вече горе долу имам представа какви обективи ми трябват и си набавих що годе най-доброто на възможно най-приличните цени. евентуално по-добро може да се говори за лайка обективи или скъпи обективи от „л“ серията на канон. като според някои мнения цайсовите обективи са що годе на същото качество. е да, без удобството на автоматичния фокус и бързината. мдам.

пентакона (29/2.8), който си бях купил, днес го продадох. мина доста време без да го ползвам а е срамота да си стои просто така. пък и най-вече получих супер изгодна оферта за него. днес вече е в новия си собственик в търново. и човека е доста доволен. както съм доволен и аз.

чинона, който го взех за тестове и да го купя. и който е доста приличен обектив на супер прилична цена (обикновено вървят около 80 лева, но тоя ми е офериран на 60 за мен) май ще стане собственик на един приятел от варна. на него ще му върши супер добра работа, а и да не забравяме приличната цена. 135 милиметров обектив в перфектно състояние, без драскотина, на 60 лева си е направо подарък. аз се обзаведох междувременно с карл цайс сонар. 135/3.5. прекрасен обектив в прекрасно състояние и жестока рязкост. горе долу на максимално отворена диафрагма 3.5, отговаря като рязкост на чинонския и пентаконските на същата дължина, но на диафрагма 5.6 и нагоре (може би по-скоро около 8). гледаш снимката и имаш чувството че е шарпена. а тя не е. мдам. цайс си е цайс.

такумара?… не се разделям с него при никакви условия на тоя етап.

David Alan Harvey

трудно ще ми е да го изразя с думи. и впечатлението сега докато гледам профила на харви в сайта на агенция магнум, е много по-различно от това, което съм мяркал из книжлето на нешънъл джиографик за фотографията. това са просто фотографии… без да са необходими думи.

нещо, което трябва да се види

на фона на невероятните неща там все си мисля – какъв е смисъла от многото обективи, смяната на фотоапарат всеки път като източат два допълнителни мегапиксела от (най-често) същата матрица. спорове за гледна точка, композиция, доф. и какво и още не. като гледам снимките и доколкото помня той снимаше с лентова лайка и един-два обектива. един широк и един нормален петдесятка. близко до кадъра. много визия и изобщо… аз немога да снимам :( обаче се наслаждавам истински вече втора седмица на нещата на харви…

photoism

вчера попаднах на един от най-красивите и изразителни портретни снимки, които съм виждал. фотката може да бъде видяна тука. изобщо независимо, че славата на немския сайт преди не е била такава, сега е поне за мен най-добрия фотографски сайт. в избраното им (галерия) се намират невероятни, ама наистина невероятни неща.

днес пък попаднах на най-уникалните репортажни кадри. снимани с тилт-шифт обектив. толкова са различни от двумерната репортажна фотография у нас… фотките могат да бъдат видяни тука. започвам да си мечтая отсега за оригинален (да знам, че има няколко алтернативи, ама са си куци) тс-е 90мм канонски обектив. ако цапна шестица от тотото ще похарча на момента тия хилядо доларес за обектива…

на обяд ще тествам един хелиос 40-2 85мм/1.5. един приятел си го купи (към 200 лева се намира из българско) и ще видим наистина ли има може би едно от най-уникалните бокета. ако нацъкам нещо интересно ще покажа.

смях се на глас в офиса (добре че нямаше хора наблизо) и ми текоха сълзи от този материал, което пък ме подсети за един материал в егоист.

туториали

от почти нямане какво да правя, или не, по-скоро от спортна страст реших да спретна няколко постпроцеса. които може да свършат работа на някой.

postprocess1-gradient.pdf
това съм го публикувал и преди. нагледен туториал как се имитира истински градиентен филтър с фотошоп. разбира се истинския градиент е по-добре, заради баланса и динамиката на кадъра, но и червеното небе кине точки по фотосайтовете.

postprocess2-landscape.pdf
обработка на пейзаж посредством два лейъра. с кажи-речи различна динамика. много по-лесно от хдр, разбира се не се налага да се носи статив и да се правят 5 кадъра. горе долу лъже. и става прилично.

postprocess3-colorcontr.pdf
postprocess4-colorcontr.pdf
тия двата за повишаване на цветния контраст. става доста добре с трева и изобщо зелени фотки. въпрос на опити докато посвикне човек. много полезно нещо!

postprocess5-duotonegrain.pdf
това няма нужда от обяснения, освен нещо кратичко – артъ, дуотон и шум. кине рейтинг.

postprocess6-colorbalance.pdf
много интересни неща стават с цветния баланс. особено есенни фотки, с цветни шарени листа и придаване на студенина на фона… син оттенък за да изпъкнат по-добре есенните листа.

всичките са под
cc by-nd-nc 2.5 license

ето, пиша.

напоследък яко занемарих писането в блога. предполагам е от това, че след близо 2 седмици отпуска и здраво излежаване на априлци, все още немога да привикна към нормалния ритъм. хем имам доста за работа, хем все още немога да постигна поне нормален ритъм на работа.

иначе вече посвикнах с апарата, спрях да снимам само тестове. миналата седмица бях за ден-два до софия и направих вече първия не-тестов стрийт. вчера пък имах малко свободно време и го прекарах на брега на морето. беше страхотно. времето беше едно такова мрачно, чадърите още стоят на пясъка, само дето няма вече грам турист. или поне вчера не се виждаше такъв. дори направих 2-3 интересни фотки, по случай края на лятото. вече почвам да си мечтая за изложението в ротердам… дано всичко се развие нормално и да се поразходя 2-3 дни из ротердам, нищо че нямам идея къде ще записвам снимките. защото за 2-3 дни там сигурно ще ми трябва поне 8гб сторидж, а картата ми е 512мб.

тия 4 дни почивка също ще ми дойдат добре. дори днес обещава да има хубави облаци. може да поснимам пак ако ми пасне.