затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

alex webb

един още по-невероятен фотограф, отново от сайта на магнум. дори още не съм разгледал цялото му портфолио там и вече ми идва да снимам само стрийт със широкия обектив. баси каква фантазия и поглед имат някои.

оказва се че имаме и българин, който снима на нивото на агенция магнум. според мен единствения, който може да прави подобни фотки. ама за него тия дни повече.

carl de keyzer

още един невероятен фотограф, който изпъква не само със стрийт-а си и репортажната си фотография, които могат да бъдат видяни в профила му на магнум и на личния му сайт, но и с невероятните комерсиални серии. адски ми хареса рекламата на парлиамент. особено брутална е фотката с тичащите хора и саксофониста и в далечината преминаващ влак – направо нямам думи. благодаря на никсън за хубавите линкове!

m42

тези дни написах няколко реда за ползването на m42 обективи на еос система (тука). може би трябва да допълня и няколко реда за това, кои обективи и кои дължини си струват да ги има човек. правя само едно уточнение – говорим за лично виждане и говорим за ситуацията, че нямате излишни поне хиляда лева ей така, които не са ви проблем да вложите в стари стъкла, повечето от които ще стоят голяма част от времето на рафта, така да се каже.

carl zeiss flectogon mc 20mm/2.8
asahi super takumar 35mm/3.5
carl zeiss flectogon 35mm/2.4
asahi super takumar mc 50/1.4 (просто уникален)
carl zeiss biotar/pancolar 75mm, 85mm, бленди 1.4 или 1.5 (уникални)
asahi super takumar 85mm, бленди 1.8 или 1.9 (уникален)
хелиос 40-2 85мм, 1.4 (уникален… и доста тежък)
asahi super takumar 105mm/2.8
asahi super takumar 135mm/3.5
carl zeiss sonar 135mm/3.5

нагоре вече е въпрос на избор има и не лоши 200 и 300мм стари стъкла с много добра рязкост и боке. но си остава проблема с фокусирането (особено както повечето компютърджии имаме от по 0.5 нагоре на очите…) и изтърваните важни кадри. незнам къде е границата, всеки си преценява самичък.

моделбг

или киберкултура за всички!
а може би защо хората имат лошо мнение за моделките и манекенките. защо ли се шири мнението, че са „тъпи“ (това е цитат, аз лично нямам отношение, нито желание да бъда съдник доколко може да е умен или не един модел). обаче се заформи интересна дискусия на един сайт за модели, в която дискусия един от известните модели на сайта катерина захариева, обяснява що е това „интернет език“ и как щял разбираш ли да измести книжовния.

четиво за добро утро.

да го духат езиковите, хуманитарните, математическите (както и всяко елитно училище, в което човек очаква да научи нещо повече) гимназии, да го духат университетите (където сигурно скоро ще минават защита и подобни неграмотно написани работи… въпрос на време е сигурно неграмотниците да наложат изискванията си, като си помисля как без малко да имаме и турски министър на културата), изобщо – да! на чалгата.

азис ?!

преди да започна да се занимавам с фотография свирих на китара… повече от десет години. стигнах точно до където бях решил да стигна . джаз и рок импровизации, композиране на музика. изобщо музиката е велико удоволствие. и сега немога без музика и слушам адски много неща. сред най любимите ми са енигма, ения, делериум, бери уайт, ю2, найтуиш, и още над 100 групи и изпълнители. претендирам, че имам доста висока музикална култура.

тия дни ходих по работа до добрич и случайно чух малко от последния албум на азис. азис не ме кефи, нито като визия, нито като глас. изобщо ужасно не ме кефи. обаче едната песен е върха. наистина върха. доста малко от българската естрада може да се похвали с такова изпълнение, текст и звучене. разбира се другите песни не ме грабнаха. но за тази дори се набутах 1.20 лева със смс за да си я изтегля.

Малина , Азис – Не знаеш. (mp3) (txt)

сигурно утре пак ще съм на вълна делериум или оакенфолд. но днес (вече втори ден тази песен наистина ме кефи и продължавам да си я пускам понякога). което ме подсеща преди как се бях запалил по 2 от нещата на шилер и петер хепнер. слушал съм ги сигурно стотици пъти. и още си ги пазя на лаптопа и си ги пускам понякога :)

въпреки горните редове – ако някой реши да ме кани на концерт на азис, да ми дава негов диск или автограф – да знаете, че отказвам отсега.

неподредено

по едно време журнала, блога или както искате го наречете, ми се казваше неподредено. защото понякога често, понякога доста рядко имам желание за писане и като имам в една тема пиша за какво ли не. май трябва да го върна да се води неподредено.

иначе започна сезона на многото работа. предварителни прогнози накъде сме с поръчките, парите и данъците. и други такива. трябваше да се ходи в ротердам ама като гледам сервизите тоя месец може би няма да стане. няма да има физическа възможност да се отделим от офиса. което донякъде е добре де – това значи около час преди работа всяка сутрин до морето и в морската градина. това значи есенна серия 2. макар и малко по-шаренка от миналогодишната черно-бяла.

напоследък пиша само за фотоапарати и фотография. и е супер странно че според статистиката на блога посещенията се увеличават. най-честото търсене в блога ми е свързано с фотография. и канон! напоследък като се сетя канон-никон и неизменно се сещам за думите на йовко, че „ПОЧИТАТЕЛИТЕ НА CANON СА СЕКТА“. което идва от коментарите по тази тема в неговия дневник.

междувременно за сетен път се отчайвам от фотографските сайтове (не включвам ърбанстайл) из родното нет пространство. и ще си дам малко почивка без да качвам. то ми остана само регистрацията във фото-форум де. на фото-култ нямам нито една снимка и отдавна ми мина желанието да показвам мои неща там. тия дни за сетен път се разочаровам от несвързаните коментари, на които са способни хора, които си мислят че могат да снимат, въпреки че го правят едва ли не от днес. или пък го правят отдавна, но не им се отдава особено. затова за известен период ще качвам само на личния си сайт, на фото-журнала понякога, и на ърбанстайл. жалко че там се затлачват нещата с подмяната на сайта.

между другото http://g.cult.bg е ъпдейтнат включително със фотките, които наснимах вчера на албена.