затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

canon eos

руснаците ги признавам за невероятни психопати… преди време вася беше написал firmware за canon eos 300d, който като го инсталираш ти отваря всички софтуерно заключени функции на eos 10d. при това съвсем безболезнено. сигурно над половината собственици на 300d го ползват. разбира се вече канон не слагат един и същи процесор и матрица на по-евтините и по-скъпите модели от по-ниския клас за да се получават такива истории с подмяна на firmware. пресен пример за това – eos 350d и eos 20d… ако някой все още не е пробвал руския хак може да го намери на този адрес. разбира се всеки си носи рисковете от подмяна на официалният firmware с руският. то си го пише и на сайта. аз нямам вина ако някой сгафи покрай този firmware.

днес се снабдих и с новото руско чудо, а именно платка за потвърждаване на фокуса с механични обективи. монтираш платката с помощта на моментно лепило на гърба на еос/м42 преходника така че да опира в пластините на тялото. и ето ти всеки механичен м42 обектив с потвърждаване на фокуса. повече информация тука. дори днес напрасках (т.е. май вече е вчера) няколко тестови фотки във фотото на фобо. не прощава платката. кове фокуса винаги. няколко тестови фотки – 1, 2, 3, 4. почвам пак да се замислям да си взема цайс сонар 135мм, който разкарах като се изнервих покрай някои доста ценни фотки, на които им избяга фокуса а уж изглеждаха на фокус. утре може да потествам как се справя и с 35/2.8. макар че не би трябвало да има проблем щом успява да се справи с 50/1.4 на бленда 1.4, при това винаги.

руснаците са направо ненормални!

enigma

не че съм забравил за блога си, ама все не оставаше време, или пък нагласа да избложа нещо както се вика на жаргон. в почивката по никое време през нощта ще използвам времето да си запомня кога се сдобих с оригинални дискове на една от групите, които цялосто обожавам най-много – енигма… днес ми пристигнаха 3 от общо 5-те диска, които си поръчах в оригинал. не че ги нямам на мп3-ки, или дори във версиите им от типа на тия дето се продават на славейков. трябва да призная с относително добро качество. обаче кефа да държиш напълно оригинален диск с десетина-двадесет страници книжка си е направо неописуем. дори да си ги коди човек на 320 кбит мп3-ки, пак качеството е убийствено.

въпреки че.. още не съм припарил до тия три диска. днес целия ден слушам другия оригинален диск, който ми пристигна – delerium – silence (the masterpieces) 2006.

започнах малко по-рано с работата до късно, а като гледам още не е почнал март месец. значи ме чакат страхотни пълни два месеца яко работа до късно и безсъние. направо страхотно. до събота бях няколко дни до софия и ми дойде доста добре пътуването, но ето само няколко дни след това започвам да си мисля за кратко двудневно бягство много на юг…

tilt-shift

антон ми даде ей този линк и отново ме полази желанието да си имам тилт-шифт обектив. тия на канон оригиналните са по над хиляда доларес, руските гледам са около 400 доларес. и май първо ще тествам да си направя от средноформатен обектив. малко само да затопли… невероятна мания си е. а и на въпросният линк има наистина прекрасни снимки. правилната техника в правилните ръце върши чудеса.

лека извадка от сайта на канон

Canon TS-E lenses are unique in their ability to provide both tilt and shift movements relative to the film plane (or CCD) making them ideal for all kinds of scientific, architectural, creative and advertising photography. The Tilt movement alters the angle of the plane of focus between the lens and film plane, and shift movements move the lens’ optical axis in parallel. With a Canon TS-E lens the Tilt movement makes it possible to achieve incredible focus and defocus effects independent of aperture setting and Shift movement allows you to correct the perspective of images otherwise distorted by the position of the photographer relative to the subject.

гледам предлагат се три такива обектива – ts-e 24/3.5L, ts-e 45/2.8 и ts-e 90/2.8. на ругифт също има някакви варианти. ленсбейби-то въобще го пропускам, защото последния път като ходих на сайта им направо ме счупиха от аберации дори на тъмнейлите… така че най-мания си идват оригиналните канонски стъкла…

сетих се за още един линк, на който има репортажна фотография от олимпийските игри снимано със тилт-шифт обектив. на една-две от снимките има странно затъмняване по краищата ама не ми се вярва да е ленсбейби, заради другите снимки, които са перфектни като дефокус и липса на грозни аберации…

и още един хубав линк на архитектурни снимки и интериорни снимки в галерия с корекция в перспективата.

фото-сайтове

последните месеци все спирам да качвам по фото-сайтове и все по някое време се изкушавам да покажа нови неща. макар да спрях окончателно с фото-култ. и то преди повече от година, когато изтрих над 150 неща. в знак на протест и несъгласие с отворената политика на сайта им спрямо новите потребители, които си щракат без да ги интересува нищо. камо ли да напредват… не че имам нещо против тях. всеки човек е тръгнал от някъде и постоянно се учи. аз самият не считам че съм чак толкова добър за да бъда съдник. обаче точно това отличаваше култа от останалите отворени към новите потребители сайтове – че поддържаше по-високо ниво на нещата си. дам, това е вече минало.

от 5-6 седмици съм спрял май вече окончателно да качвам и на фото-форум. качвам само при мен – на основния ми фото-сайт и някои по-ежедневни неща на фото-журнала си. и се чувствам доволен. и пак снимам като замаян. искаше ми се няколко пъти да напиша няколко реда за плюсовете и минусите на подобни фото-общества, в които участват много хора и разчитат на рейтинг системи за отсяване на по-добрите неща. да, знам че е необходима такава система. и че няма перфектна система. както и, че рейтинг системата си е най-добрата…

(още…)

jan garbarek

вече имам два оригинални диска на jan garbarek – in praise of dreams и twelve moons. и двата са страхотни, но явно twelve moons в момента ми е на същата честота на вибрация. направо адски ме кефи. като го слушаш със затворени очи направо губиш ориентация къде се намираш. след известно време слушане направо ти идва да излезеш на балкона и да виеш срещу луната. ходих да показвам един проект вече наближава издаването му… като излязох от клиента вече беше след 19.30…. качих се на колата запалих да загрее, запалих си цигара, пуснах си гарбарек и бавно по обиколния път за в къщи… невероятен релакс е… а имаше страхотна луна и днес…

малко за garbarek

about garbarek, biography, discography
ecm records, europe jazz network, saxofonistas

като си помисля, преди време имах 12 луни на касета. по едно време ровичках из фтп сървърите да си го намеря пак, обаче така и не успях. после спрях изобщо да го търся и ето той ме намери сам. сега имам оригинален диска. и го възприемам по доста по-различен начин от преди. някак си по ми въздейства. хм… днес не се сдържах и си поръчах на енигма всичките албуми оригинални. дано тази година като излезе шестият, да не е крачка назад. че новия сингъл ама никак не ме грабна.