затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

rip mimic

на 27 май 2006, към 18.00 часа почина юлиян църев – mimic. много готин човек, с който така и не можах да се запозная лично. иначе беше от най-ярките участници на фото-форум. и голям почитател на такумарите. сбогом :(

google analytics; more

преди малко видях на уеблога на еленко (който следя от известно време и доста ми харесва) информация за google analytics. изглежда наистина страхотно. някой да раздава покани?!

попаднах и на този материал и го изчетох със страхопочитание и усмивка. наистина много ценна информация, още повече като се замисля, че често правя така. не губя почти никакви кадри защото почти не снимам с широкоъгълни обективи, или и да го правя винаги ползвам диафрагми над 7.1. обачеее май вече ще си правя труда да сменям фокустана точка.

очертават се много интересни 6 месеца в пазара на цифрови огледално-рефлексни камери.

eos 300d

в случай че някой търси, продава се (преди да го пусна тия дни на хиените в базара на фф) – canon eos 300d тяло, в пИрфектно състояние, 12 хиляди кадъра (които мога да докажа), с оставаща бг гаранция до 15 юли, кутии, фактури, зарядно, кабели и дискове със софтуер, включително легална версия на адоби фотошоп елементс мисля версия 2. цената? 900 лева твърдо. колкото искат за компактен апарат оли8080, канон про1 или фз30.

допълнително като подарък към тялото – втора батерия ефилм (зареждана само 1 път), дистанционен спусък, тъмно зелен филтър на 58мм и чанта ловепро, която събира тяло + китов, плюс още един обектив, или два механични. в страничните джобове събира филтри, карти, зарядното и квото още се сетиш.

[23.май] това май е кофти идея. дожаля ми да продавам гаранционно дизелчето на толкова малко кадри. тюх, само дето бях договорил двайсетака, че и кой да ми оправи ддс-то, и ми стъпва на 1800. ще изчакам поне до другата година (йовко, дончо, малко прогнози интересуват ли ви, както преди време? :Р). или докато се оджакпотя достатъчно за поне 5д тяло.

профи техника

тези дни попаднах на няколко много интересни обяви за продажба на професионална фотографска техника. наред с хората, които са склонни да се разделят с някое старо резбово стъкло на относително сносна цена (не го ползват, пипнали са някой евтин сапунер за 200 лева и са приключили завинаги с лентата, не знаят реалната му цена и това че може да се ползва на цифрово тяло) има и пичове, които се опитват да хванат някой баламурник като му продадат нещо старо 20-30 годишно лентово от лайка формата за десетократно повече пари, отколкото същото реално върви.

лидера ми от тия дни е тази обява за canonet модел 1972 година. последния такъв, който се продаде наоколо и държах в ръце му искаха 70 лева. похвално е че този канонет е оцелял в такъв безупречен вид, и наистина си струва човек да плати малко повече ако е манияк. да кажем 100-140 лева. напълно сносно цена за нещо така добре запазено. ноооо исканата му цена от 850 лева го изстрелва директно в графата куриозни обяви (толкова струва ползвано тяло 300д, или до няколко месеца ползвано тяло пентакс истДЛ).

другия лидер ми е ей тази обява за забележете „широкоформатен апарат“ пентакон 6. като последният е съвсем определено средноформатна камера. и е брутално далече от цитирам „професионален апарат,главно за журналистически цели“ (?!). освен това явно и нулата на клавиатурата на продавача май блокира. нещо е сгрешил цената с една нула.

на време?

винаги ме е дразнело като си уговоря среща човека, който чакам да закъснее. понякога се случва разбира се (примерно снощи стоях 20 мин на кръстовището на червения, защото бяха затворили пътя заради ел президенте), но когато е систематично може да е много дразнещо. помня преди две години имах период, в който в рамките на близо 10 месеца не слагах часовник на ръката си. понякога поглеждах на мобилния телефон като ми се налжи, ама това си върви с доста трудности и неможеш да го правиш прекалечно често. както с часовника на ръката.

забелязвам напоследък доста мои познати си дават аванс 10-15 (понякога и повече) минути за да се появят на дадена уговорка. и винаги съм се чудил как може човек да тръгне за среща и да си мисли „ми какво пък, ще закъснея малко“. това дали е неуважение или просто човек не може да си организира добре времето. аз от както се помня винаги съм се стремял да съм 5 до 10 минути по рано. така винаги се елиминира вероятността да излизи нещо дребно и да не можеш да си спазиш уговорката. или в случаи, в които ми е излизало нещо спешно или пък съм виждал че няма да сваря – винаги звъня по телефона да предупредя, че ми се налага мъничко да закъснея.

(още…)