затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

къси светлини от утре

от утре влиза в сила изменението на закона за движение по пътищата (раздел xvii, чл.70, ал.3, т.2), според което от 1 ноември до 1 март моторните превозни средства се движат с включени светлини за движение през деня, или с къси светлини. по принцип доста приветствам идеята. не знам дали това ще намали селянията по пътищата или пътните произшествия (твърде е вероятно), но определено има смисъл от подобна мярка. може би няма да засичам повече коли през нощта без светлини, или пък без предни/задни такива.

единственото, което ме притеснява е, че доколкото имам спомен в едно от разискванията по телевизията се дочу мнение, че едва ли не това щяло да намали и сигнализацията между шофьорите за наличие на полицейски пост. и какво правим в крайна сметка? грижим се за безопасността по пътищата, или пък подсигуряваме авансите на сержантския състав?!

gps алтернатива?

мернех днес тая новина в дневник. явно най-после ще има алтернатива на gps-а. доколко работи това представа си нямам, но според официалния сайт на trisent – работи. дори са качили и демонстрация, която нямам нерви да гледам толкова рано. колегата е запален по това и след като му гръмна gps-а си купи ново пда с вграден gps чип. скъпо удоволствие засега при положение, че няма в него gsm модул. иначе би било доста по-добре да си имаш пда мобилен телефон, който поддържа и джипиес. доста голяма рядкост досега. а ако му вкарат възможност да работи с две сим карти едновременно (и е нокия комуникатор :Р) направо ме печелят.

остават след това, което прочетох въпроси от сорта на – колко ще струва услугата за българия, при положение, че с джипиес устройство заплащаш поне на тоя етап само устройството и картите без месечна такса. самата тя е доколкото знам ако искаш да ползваш навигация и да те известяват за ремонти, задръствания и други подобни. аз лично не държа особено. другия въпрос, който виси е – наистина ли ще работи и при това достатъчно точно на места, където има покритие от мобилния оператор (нещо което не се случва момента с преносимите джипиеси, особено ако влезеш в помещение). и разбира се – кой ще може да включва тоя телефон за дистанционно проследяване. че тука съвсем спокойно с тая услуга можем да направим мазнотия по български.

работно по нощите

ето ни пак по нощите. ще се бачка, тоя път при желязното правило 2.15 гася лаптопа дори да не съм свършил заплануваното, което наднича от екрана на нокиата. днес целия ден съм залепнал буквално за itunes в секцията с интернет станциите. нещо не ми се получава обаче да прослушам повечето и целия ден почти си карам на ей тая станция. отдавна съм върл фен на di.fm, просто сега се учудвам за пореден път на apple колко функционално са си построили плейъра. наред с библиотеката от музика и клипове са подредени, признавам при това доста добре най-известните станции.

днес попаднах на много интересен глас. певицата беше uschi, а песента, която ми направи огромно впечатление – out of my life. според itunes от компилацията chill in arabia. напомня ми emiliana torrini. същия интересен глас. а на нея пък попаднах от един зверски албум на oakenfold – bunkka (целия албум е жесток). може би от много слушане на bunkka съм станал по-възприемчив години по-късно за armin. но като гледам play count-a на itunes отново най-много съм слушал делериум. като тоя път най-горе се е изкатерила silence (edit)…

тия дни съм се размечтал за обективи. да видим накъде ще избие това. их… че ми беше добре преди с олимпуса без да мисля за това. направо са щастливи хората, снимащи с гсм, особено тия на които това им стига (а на доста от тях им. и са си щастливи с това). останалите не сме за завиждане…

3г.!

днес станаха три години откакто преборих b2 и си пуснах личен блог. за това време смених няколко двигателя, за да се спра окончателно на wordpress. при това още когато самият той не поддържаше възможност да го ползваш с utf8 или 1251 кодиране. смених и два хоста и преминах през 2-3 пускания и спирания. има една дупка в хронологията, която мога да запълня защото пазя базите, но е по-добре да не го правя. и без това винаги съм възприемал блога си повече като място да си драскам мисли, и най-вече „нещото, което ми помага да съм поне малко организиран“.

и както се казва мерси на всички, които ме търпят да цапам ефира (как беше лафа? annoying the web since 1998?) със сайтовете си, и най-вече блога :)

още мъгли

и тази сутрин имаше яка мъгла. при това супер странно. защото сутринта започна с ей такъв изгрев, който продължи само 5-6 минути обаче направо ме изкефи на макс. тоя тип изгреви и залези са ужасна рядкост и си е пълна шанария да се случиш до нещо интересно за да го сложиш под небето – я море, я някой интересен пейзаж. твърде вероятно е и вечерта залеза да е бил подобен, но бях в един офис и неможах да го видя. още ме е яд за преди време като каталяса служебната кола почти до казашко… тогава цялото, ама цялото небе в която посока се сетя беше огнено червено…. има мостчета, лодки, вода… и продължи близо половин час. и си беше пълен късмет тогава, че се бях засилил да поснимам. ама нищо де. само да не работех до по-къснично. просто няма начин да стана достатъчно рано за да дебна изгрева. като одъртея ще го дебна с лайка м6 и ноктилукс, ква ще ми е работата иначе…

бтк: за мене е

ползвал съм доста доставчици на интернет през годините от края на 98-ма. родих се в момента, в който станах клиент на бтк адсл. въпреки, че не можах веднага да се включа, защото при пускането на услугата така съвсем по памет искаха близо 100 лева за 256kbps. няколко месеца по-късно вече беше по-приемливо и аз се закачих на 256 kbps unlimited. близо година по-късно на същите пари преподписах договора си и получих 512 kbps плюс някакъв си dect телефон. съвсем достатъчен интернет за в къщи, дори за теглене от интернет. но от момента на преподписването се чудех дали следващата година ще има същата стратегия – преподписваш и на същите пари получаваш 2 пъти по-бърз интернет. мислех, че това ще е около края на ноември, но не познах. вече е налично и като преподпишеш можеш да получиш 2 mbps за 38 лева с ддс (или не просто двойно а четворно по-висока скорост за няколко лева отгоре на сегашното, което плащам).

само не разбрах дали като миналата година можеш да преподпишеш въпреки, че не е изтекъл срока на предния договор. но би трябвало да е така. можех още днес да знам, но бяха изместили офиса, който ми е на пътя за нас. така че утре ще се ходи до там. незнам покрай европейския съюз каква хурка здрава ще хапнем с цените на всичко (а сигура ще хапнем), но работата с интернета бие на комунизъм в най-чистата си форма. яко на корем :)