затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

филмова вечер

това е. знам че не е петък, но тая вечер въпреки че беше добре да си помогна с един проект ще се отдам на гледане на филми. някакъв филм три части за бермудския триъгълник? и като гледам има някви серии на сериала сърфейс. утре и другиден ще наваксвам. а като гледам събота и/или неделя пак ще се работи. поне разтоварих филмовия еос в къщи да не го влача тия дни и него, понеже ми се снима цифрово, а имам да правя и една чб портретна сесия.

прецакаха ми хубавия скъп портра филм. станал е един измит, направо кошмар. повече няма да ходя в агфата. аз преди това съм си патил един път ама един приятел ме нави, че напоследък правели страхотно проявяването. е явно пак си е същото. добре че можем да мажем цветовете на фотошоп, че иначе връщат ти така филм с едни измити цветове и какво правим? ъпдейтнах фото-журнала с 5 снимки от цветната лента, не са нищо особено, ама на фото-журнала е позволено да има по-ежедневни нещица. пък и не ми достига времето да отида някъде да поснимам спокойно. свободното време е свързано с места, които съм снимал снимал снимал снимал от всеки възможен ъгъл. но пък си снимам за личен кеф и това също се брои.

днес си говорихме с марков за новия к10д на пентакс както и кое е по-добре ново тяло или старото тяло но с един 77 лимитед към него? и зяпахме ей тая галерия. преди време доста пентакс сайтове зяпах, но не ми е направило впечатление че имат 17мм фиш. изглежда доста сладурско. почти като палачинка. и независимо, че е твърде вероятно да държи доста висока цена е един доста ценен обектив ако си на пентакс система (и най-вече ако имаш и едно филмово пентакс или пентакс-маунт тяло.. истински 17мм!).

незнам дали е лошо, но започва да ме тегли към зимната серия… строго черно-бяло, изчистено и с голяма перспектива. тия дни си ги гледах двете подгалерии в портфолиото – bw1 и bw2. от по-предната предимно зима с олимпуса. пък и бая цветни снимки набълвах тая година. и бая дефокусирани такива. а и най-важния аргумент – зимата просто няма цветове. почти всичко е измито и безцветно. съвсем подходящата гама си е в черно-бяло. (гали си широкото стъкло) :D

иван славков – батето

малко избрани лафове от един от кумирите на изказванията

* Журналистка го запитва: г-н Славков, как ще коментирате новината, че европейската футболна централа ще прехвърли парите за строежа на новата сграда, директно по сметката на строителната фирма, а не по сметката на БФС? „Еми така е! Да ви кажа честно, по-добре че ще ги преведат по сметката на строителната компания, защото ако ги преведат по наша сметка – НИТО ПАРИ, НИТО СГРАДА!!! ХА-ХА-ХА-ХА!!!
* „Като се връщам назад в спомените – тръгнах от физкултурата минах през културата и се върнах пак във физкултурата.“ (след получаването на титлата доктор хонорис кауза от Националната спортна академия)
* „Всяка жаба да си знае кочината, пардон, гьола.“ o Иван Славков по адрес на военния министър Николай Свинаров.
* „Не ми говорете за САЩ. Такава държава за мен не съществува. Аз закрих САЩ, те вече са само военен полигон и производствено предприятие.“
* „Като стана президент парламентът ще се състои само от мен и още един. Няма да харчим пари. Ще бъде само един стол и той ще бъде с дистанционно управление.“
* „Признавам, че футболът ни е в нокдаун, но пък държавата ни е в нокаут.“ (след срамната загуба на националния ни отбор по футбол от Чехия с 0:6)
* „Вие що си губите времето с футбол, бе? Какъв хубав Винпром имате с ракия и вино, а си трошите краката с топка. Я да се поправите!“ o Иван Славков към футболистите на Поморие.
(още…)

разни за подреждане

от известно време се каня да поразчистя айсекюто си и днес намерих желание за това. то вкарването на подобно нещо в статистика е кофти, ама затрих точно 68 контакта. предимно хора, с които не помня кога за последно сме си казали дори здрасти, както и никове които нямам грам спомен чии са. сега нещата изглеждат доста по-човешко – online 28 of 103. не че съм станал по-социален от предишното адване/триене, просто има доста хора имащи нещо покрай фотографията с които успявам да намеря някакъв общ език, поне понякога.

тия дни из форума минаха едни интересни линкове за тестове на големите – най-високия клас от каноните срещу средноформатни камери (разбира се тестове по принцип обречени на провал що касае по-голям формат от лайка)

http://www.luminous-landscape.com/essays/Cramer.shtml
http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/1ds-mk11-vs-p25.shtml
http://www.shortwork.net/equip/review-1Ds-SQ-scantech/1Ds-vs-SQ.php
http://www.shortwork.net/equip/review-1Ds-SQ-scantech/index.php

кой знае.. след десетина години може всички да снимаме с цифров среднофоматен апарат. или ако не с такъв, то поне с нещо в пъти по-добро от сегашното 5д? оф. и утре трябва да ходя да сканирам цветната портра във фуджито. където ако те завари някой млад цифров ентусиаст те гледа пренебрежително с лентовия кютюк :D

седмично

сутринта ходих да минавам преглед с колата. разбира се бях забравил пак да си платя пътния данък и без тая бележчица няма начин вече да успее човек да мине прегледа. хайде към близкия нап. там пък започват работа в 9 часа. хубаво навремето ме бяха канили да ставам данъчен. и отпуските ти като отпуски, и работното време като работно време. айде чакане там да отворят, да ти дойде реда, да си платиш данъка. после обратно, и разбира се пак чакане. всичко мина нормално, но докато чаках да ми лепнат новата лепенка за прегледа и се чудих тоя път къде ще я лепнат и с каква ориентация се замислих как нито една от лепенките не е в някаква геометрична зависимост с останалите. всяка е за себе си. всяка ти я лепят където им дойде и в крайна сметка предното ми стъкло изглежда отвратително. как може хората, които ти лепят лепенката за годишния преглед или за гражданската да нямат никакво чувство за пространственост. някак си да ги подредят, така че да не изглежда като напълно случайно мястото им на прозореца ми?.. кошмар някакъв.

поне в офиса понякога е интересно. от седмици колегата напира да играем на шах да си върне за боя на nfs underground2. днес най-после намерихме време за една бърза партия, която приключи с мат при изкарване на трета царица от пешката ми. доста интересна партия беше. разбира се останах накефен (обичам да печеля). дори си запазих ходовете от партията в текстов файл да я разгледам някой път какво точно се случи. защото нямам спомен да съм вадил три царици в една партия, въпреки благосклонността да не извадя и четвърта…

морска гара отново

вчера отидох пак до морска гара, защото имаше мъгла и си обичам като има мъгла да ходя там, или из морската градина. тръгнах към фара но както писах преди дни тази част от морска гара е заградена. и тоя път ме чакаше и друга изненада. първо мястото, където бяха направили пролука да се минава въпреки всичко до фара този път беше подсилена с по-силна мрежа, и беше лепнат надпис „внимание строителна площадка. вход за външни лица забранен.“

добре де, за каква строителна площадка говорим? нищо не се строи. а и да се строи – кой има право да строи на морска гара? какво точно ще строи и аджеба откъде е получил и дали е получил разрешение да загражда така достъпа до фара, и разбира се от кого е получил това разрешение!? а ако никой нищо не строи – то кой е измислил да се прегради така достъпа и да пише строителна площадка?

преди малко пратих това писмо до господари на ефира. защото обикновено като се намеси (ако решат да проверят разбира се) телевизията всички стават така сговорчиви, веднага се проверява, някой отнася парсата и всичко си идва на мястото. по-различно е от единично протестно писмо до кмета. съдържение на мейла ми:

Здравейте,

Освен с хумористичната насоченост на предаването Ви и свежите майтапи по адрес на Биг Брадър, Вашето предаване го свързвам и с едни доста добре изпълнени и разбира се завършени репортажи.

Дали Ви си занимава да проверите кой и защо е решил да загради достъпа на морската гара в гр.Варна до фара. Защо пише строителна площадка след като нищо не се строи? И респективно ако ще се строи нещо кой и какво възнамерява да строи на прегражденията до фара, има ли и откого разрешително за това. И други произлизащи от това въпроси.

Прикачам към мейла ми снимка от неделя вечерта.

Запазвам си правото да направя публичен моя мейл към Вас, както и евентуални бъдещи Ваши отговори (или липса на такива) в личния си журнал. Самата тема ще е достъпна на адрес

http://www.ambientdefocus.com/weblog/?p=364

ще поддържа и коментари, разбира се след модерация от моя страна.

Благодаря предварително и се надявам да вземете отношение като изпратите Ваш екип да провери на място.

Поздрави,

Георги Иванов

искрено се надявам казуса да има решение и да можем варненци (а и не само варненци) да ходим на това така харесвано място, без да се налага да прескачаме огради, или да се чувстваме като в някакъв концлагер.

добавено

ето още по темата може да бъде прочетено на следния линк
http://nolimit.cult.bg/presscenter/?p=286
баси не ми казвайте, че някой си прави заведение там, или частно кейче и покрай това никой няма да има право да ходи там. разбира се ако е заведение с това ще са неминуемо свързани пиянските изцепки, които вървят с всяко уважаващо себе си заведение на плажната ивица…

филм-цифрак.

добре. проявих и сканирах първия сериозно изсниман филм – някакъв полароид 400 аса с минала годност близо година и половина. определено станаха интересни нещица, което отново ме замисли за тенденцията хората да си купуват цифрови апарати за по 200-300 лева с които да си снимат пезажи, например. скоро с адски голям зор отказах един приятел, който беше тръгнал да купува апарат за 250 лева. да посъбере още и тогава, че иначе ей налетял на дейзи мултимедия, бенк, практика или някоя друга производна. преди малко и в една тема на фф изрових малко кадри от компактния олимпус. изобщо за повечето хора един добър компактен апарат за джоба решава всички въпроси. и не само, че няма нищо лошо, ами е чудесно. ако това, което ти се снима се събира във възможностите на нещо около 500 лева, да кажем панасоник със стабилизация – то значи си щастливец. няма да ти се налага да мъкнеш тежки чанти с тела и оптика, камо ли да се набутваш с огромни суми за последната. няма да изпиташ и разочарованието от китовата оптика, която най-често ни е точно тя по джоба.

и все пак ако човек е манияк. снимат му се интересни пейзажи, или пък детайли с интересна рисунка на заден фон, или пък портрети и може да си позволи около две хиляди за тяло и още поне толкова за обективи – то правилният избор е дслр с хубава оптика (канон, никон, олимпус, пентакс, сигма, сони… по азбучен ред да няма обидени). доста често човек си купува компактен апарат затваряйки бюджета, който може да си позволи за един известен период от време и мооооже би в неговия вариант алтернативата е лентов слр с 1-2 обектива. който ще му позволи да вади същите снимки като дслр-а, но на смешно малко пари като съпоставка.

с коя да е практика, пентакс или зенит (или друго филмово тяло, за което си намерите евтин относително светъл обектив), и обектив 50/1.8 или 50/2, 55/2, човек може да вади ей такива нещица при това без никакво усилие (3 лева за 36 пози цветен филм):

film autumn

film autumn

с коя да е практика, пентакс или зенит (или друго филмово тяло) и обектив от сорта на карл цайс флектогон 20/2.8 (около 150-180 лева), или по-евтиния карл цайс флектогон 20/4 (може би стотина лева), ще можете да правите почти същите като перспектива пейзажни и около пейзажни снимки

film autumn

film autumn

това на цифрово тяло гони хиляда лева (дори често ги надминава чувствително) и спрямо флектогона иска – за олимпус 10мм обектив при кроп фактор 2, за пентакс, сони и никон 13мм обектив при кроп 1.5, и за канон 12.5мм при кроп фактор 1.6. верно не всеки хареса толкова широко, не на всеки му се занимава с филмово снимане и неудобството, с което е свързано. въпрос на личен вкус.

още малко да се преработи скрипта и ще се опитам да го подкарам да помага при избора на апарат, ако въобще успея да измисля логическата схема. от сега се застраховам, че не може с подобен php скрипт да се направи избор вместо друг човек, който най-често самият той не знае какво търси. но какво пък, ако може да се подкара на мен самият ми е интересно какво ще се получи….