затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

подготовката..

започва подготовката за новогодишната нощ. който пропуснал да купи всичко – ходи да пазари и днес. представям си каква лудница е по хипер-маркетите, като се сетя какво беше тия дни на пикадили. май вегетарианците са привилегировани? няма да им се наложи да стоят с часове на балкона за да пекат на скарата разни вредни за здравето месалаци (оф, поне мен ме чака бая стоене на балкона… такава торба с месо съм приготвил за печене. хем ще сме само 6 човека на празничната вечеря). ама да нахлебим яко предевропейски, че после ще ставаме финни като немските пенсионери, които идват на почивка тука.

и умната с пиенето! добре е да похапне човек предварително доста добре, включително с мазнички неща, което пречи на бързата абсорбация на алкохола в последствие. така де да не стане както руснаците посрещат нова година – докато се освестят тя взела че минала.

ако някой се чуди как блога ми ще направи приветствие в първата секунда на новата година, става с т.нар. тема в бъдещето, не че ще съм пред компютъра на натисна публикувай точно на секундата вместо да си пия шампанското и да мятам разни гърмящи работи от седмия етаж. сигурно след десетина години блоговете ще поддържат брейн плъгин. пийваш си питието и решаваш да публикуваш малко разбъркани мисли и те просто си излизат на блога. кой знае.

pentax k10d

днес имах възможността да пипна и да си поиграя малко с новата рожба на пентакс – к10д. доста ми хареса. има всичко, което може да му трябва на човек в тяло то този клас. изработен е солидно. по-голям е от дс и дл, и така солидно стои в ръката не ти се пуска после. визьора му е като на дс, демек голям. пали бързо. серията са я оправили. оправили са и белия баланс. вече почти не бяга, за разлика от предните модели. изобщо една доста добра машинка. донякъде липсва усещането на магнезий, но сигурно са преценили че с него цената ще се вдигне още и е възможно да не е толкова конкурентен. ако има к1д, то сигура вече ще е и отвън с магнезиев корпус. ии дано да е скоро за да има конкуренция. защото к10д в момента е по-добър от 400д на канон, и д80 на никон. за сони алфа изобщо не говорим. и като цяло никонското и канонското тяло са въпрос на избор единствено заради по-широката гама обективи. слагам табелка highly recommended. само да не ме чуе фил асли от дпревю :D

последни дни

избутахме вчера последния работен ден за годината, сега два почивни дни и сме готови за новата година, че дори сутринта ще сме вече европейци. демек готови за голямата сопа! последните дни уж изпращахме годината със снимане, но явно работата предните седмици ми е дошла в повече (заедно с неснимането) и последните три дни снимам всеки ден поне по час. стрийт. вчера си взех новите две ленти и колкото и кефещи неща да има, общо взето почти няма нещо което да не съм снимал така че не виждам сми да качвам нещо от тях. трябва да се търси различната ситуация. може би днес. днес е ред на дижиталката обаче, че току виж ми тръгнало предимно на филм следващата година.

о, пропуснах, всъщност имаше нещо интересно и го качих тука. напомни ми за онова момче, което правеше задни салта от кабината на стария камион на плажа. като се замисля тия дават видове на фрий-рънъри. в софия сигура има такива, но тука не знам. ще ми е интересно доста да поснимам фрий-рън в действие из улиците.

излязло е top 20 tunes of 2006, разбира се като пореден епизод на asot, на di.fm радиото. както предната година последните два азота са годишния микс и топ20 по гласове на слушателите на радиото. само да го кача в айпода и съм готов за днешния стрийт…

филмово

след като ми прецакаха относително скъпия про портра филм сигурно ще ми отнеме известно време да се прежаля да дам отново близо петнадесет лева за хубав филм, внесен легално до тук през кодак. вчера вечерта си взех двата скана от две фуджита по два и мъничко всяко. с минала годност три месеца и съм повече от доволен. не. направо съм очарован. качих на фото-журнала си седемнадесет кадъра като навярно тоя път генерирах и невярен рсс файл (сори ако се е получило така), защото доста се чудих при качването на още един кадър, но в крайна сметка реших да отпадне.

днес отидох до фуджито и си купих отново от тия филми с минала годност от три месеца, точно пет броя. при това на цената на портрата. имам едно четиристотин асово фуджи в лентовия еос, в което има още десетина кадъра и което най-вероятно ще довърша след нова година. и после мятам тия пет броя. по един-два на месец. зарибявка си е снимането на филм, но все още снимането с дижифайката ми носи по-голямо удоволствие и свобода.

все още не мога да свикна да не търся екранчето след като направя кадър. иначе не ми се налага да свиквам да мисля кадрите – привикнал съм на това. като се учих да снимам никога не са ми стигали парите за голяма карта и винаги съм имал място само за ограничен брой кадри. и сега продължавам така, въпреки че мога да си позволя да си купя достатъчно на брой големи карти…

freedom for bulgarian medics in libya #2

от известно време като си гледам статистиката хората попадат на блога ми посредством търсене на „freedom for bulgarian medics“, като търсенето изглежда подобно на ей това като резултати. и после преди повече от две години и половина темата ми дето се присъединявам към протеста и разпращането на мейли до места, от които зависи уж нещо (дано да са ги сбарали и спамерите тия мейли, защото никой не си направи труда да отговори дори).

ровейки в същите резултати на гугъл гледам вече на доста места го пише, има дори специално пуснати сайтове за целта. две и шеста година. т.е. няколко дни преди да изтече същата. мииии браво. всички искаме да сме добри на коледа? не сте сами. ще носим символични лентички. защо чак сега? нима всички са сменяли канала като е ставало дума по новините. айде не всеки гледа телевизия ама тия кампании по празниците лъхат на фалш…