затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

две и седма

роди ми се и дъщеричка. тази година прекарах доста повече време покрай семейството си, дори извънредните проекти ги изнесох в къщи. решихме да се местим в друго жилище, което ще се случи може би след година-две, само да направя известни ремонти там. смених си длъжността във фирмата, след като без малко да си потърся ново място. купих си всички обективи, за които съм мечтал предните години (не че имах времето за снимане през годината), включително фабричен тилт-шифт. стартирах нови два интернет проекта. издадох повече проекти през годината, отколкото съм правил предните години заедно. посрещам новата година с доста допълнителни проекти за издаване. голямото ми дете започна да се занимава с рисуване и фотография. правих първи опити да се разбирам с таблет. влязох в клуба на маниаците на thinkpad с t60, 2007-qpg (повече друг компютър не ми се пипа). взех си поредния трети комуникатор на нокиа – 9500 и без малко предната седмица да си взема и четвъртия – е90. може би през годината по някое време да не издържа. прочетох десетина книги през годината, което е абс рекорд, предвид с колко неща накуп се занимавам (мерси j.). мина още една година откакто снимам – до момента три години и половина. все още ме тегли както първия ден, в който си купих фотоапарат. взех си най-после професионални слушалки за да си слушам любимата музика. изтрих много хора от телефона си и от кюто си. няколко човека от графата приятел минаха в графата познат, а не малко от познат заминаха без категория. оправих си китарата и посвирих отново, след близо десет години пауза. направих снимки на международния фолклорен фестивал, които винаги съм си мечтал да мога да направя. станах на тридесет и четири. спестих някои по-лични неща, както и по-дребните удоволствия и постижения, но тази година бе много хубава за мен и семейството ми.

geo

във варна са направили приятна кафетерия, в която сервират доста интересни шоколадови вкусотийки. днес в обедната почивка се понасям натам, по пътя вземам пламен да пием по шоколад и да поговорим за фотография. о чудо, новия брой на списание geo също е по реповете. и двамата си го купуваме и се отправяме към кафетерията. поръчваме си по един горещ шоколад с кедрови ядки и респективно шоколад с лешникова паста. отваряме наелоновата подвързия на списанието.

и …. адски ме лъхна отново същата онази неприятна миризма на мастило! прибрах го обратно. пламен се престраши да го разлисти, но и той набързо го прибра. не знам какво има в този брой, нито дали е интересно. стои на балкона моя брой и навярно утре няма да става и за гледане. това беше точно последния брой на списанието, който си купувам. поне докато не се убедя, че ще мога спокойно да го сложа на лавицата в къщи при другите списания без да се притеснявам от неприятна миризма.

този път специално разрових на жена ми списанията наш/идеален дом (или както там се води), извадих и всички броеве на нешънъл джиографик, които имаме. извадих дори детските списания – дребосъчета, от които имаме два големи класьора. е няма го тоя мирис. жалко. чакам си първия брой от абонамента на нешънъл джиографик.

hartblei/zeiss

днес ми пратиха линк към промоционален комплект на бъдещите хартблей тилт-шифт обективи, базирани на оптиката на карл цайс. само срещу скромната сума от 7333 евро можете да си закупите комплетка от трите нови тилт-шифта на коледна цена.

новите hartblei прототипи 40/4 IF TS, 80/2.8 TS и MACRO 120/4 TS определено кефят. още повече като знам как цайс оптиката се представя добре на контра осветление. нещо, с което хартблея в момента не се справя ама никак. единственото, което не ме кефи е цената. ако цената е приблизително еднаква на трите, то излиза че един от тия прототипи ще се продава на около 2800 евро. което пък ще рече че с цената на единия могат да се купят и трите канонски – 24/3.5L TS-E, 45/2.8 TS-E и 90/2.8 TS-E.

айде на коледните промоции :D

http://tilt-shift.net

tilt-shift.net

tilt-shift.net тръгва добре. за краткото време, в което съществува. вече има няколко статии по-въпроса, няколко ревюта, няколко представяне на хора, които харесват снимането с тилт. както и редактор, от вчера. ако снимате с тилт и ви е забавно, и ви се участва, можете да изпратите нещо. на страницата на проекта пише как, къде и при какви условия.