затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

news.bg всичко в интернет е свободно за ползване (крадене)

след като предната седмица news.bg / news.ibox.bg ми откраднаха снимка и заявиха, че всичко в интернет е свободно за ползване (и докато изчаквам да мине срока за реакция от тяхна страна), не може да не се насладим на новините с „авторски“ снимки от тази седмица:

http://news.ibox.bg/news/id_21827241
http://i21.photobucket.com/albums/b259/givanov/516ba00c.jpg

http://news.ibox.bg/news/id_419694092
http://i21.photobucket.com/albums/b259/givanov/785be36d.jpg

http://news.ibox.bg/news/id_1854439656
http://i21.photobucket.com/albums/b259/givanov/8eb3d44a.jpg

като отметна работата ще следим за други новини :D

news.bg / news.ibox.bg една крадлива медия?

доживях и моя снимка да бъде открадната (и разбира се да го видя това). всъщност за медия, която публикува доста новини е да кажем допустимо понякога да се използва заради бързината фотография, която е с неизяснени права. но това явление „снимка – интернет“ си е вече със заплашителни размери.

ето например тази новина в news.bg / news.ibox.bg:
http://news.ibox.bg/news/id_37610921
която към петък, както и към момента на писане днес изглежда ей така (в случай, че някой изтрие все пак снимката по терлички).

кое е общото й с тази фотография:
http://www.ambientdefocus.com/photolog/index.php/image/369/

(отговор: въпросната снимка е ползвана в нарушение на закона за авторското право без моето съгласие като неин автор)

разбира се, кое е общото между женския пазар в софия и морската градина във варна ще ми е трудно да коментирам, защото не съм писал аз новината. просто е моя фотографията. след като в петък изпратих писмо до главния редактор г-н милослав йосифов и до днес нямах никакъв конкретен отговор си позволих да се обадя по телефона. и получих най-общо следната информация – всичко, което циркулира в интернет е свободно за ползване. страхотно!

и кво правим сега? ще изчакам мъничко време юристите им да вземат становище, иначе ще се съдим явно ако не получа съгласие за хонорара, който съм си самоопределил по закона за авторското право и сродните му права.

почти пролетно

въпреки, че имам да издавам един проект, уикенда и двата дни се разходихме цялото семейство из морската градина. супер приятно си изкарахме, въпреки че народа там ми напомни за сетен път защо не обичам лятото във варна. предвид темповете на нарастване на града май това лято ще предпочитам да се разхождаме на алтернативни места. как мразя много хора наоколо направо не е истина…

Кадри отвътре: Любомир Клисуров

Първия гост в рубриката „Кадри отвътре“ е Любомир Клисуров, подводен фотограф. Личната му страница, на която можете да откриете много красива подводна фотография, е на адрес:
http://www.klissurov.dir.bg

1. Кой е Любомир Клисуров?
– Автор на поредицата “Очи в очи с подводния свят” в списание “Морски свят, както и автор на множество научнопопулярни статии и материали за подводната фотография, илюстрирани с негови снимки, в български и чуждестранни списания. Автор на поредица от материали и снимки за живота в Черно море в българското издание за деца на National Geographic.

Автор на раздела за подводна фотография в учебника “Основи на водолазното дело”, Илия Кръстев, Петър Ганчев, изд. График-Варна, 2005 г. Инструктор по подводна фотография на Световната федерация по подводна дейност ( CMAS ). Член на международния клуб на NIKON за подводни фотографи. Председател на фото-видео комисията към Българската национална асоциация по подводна дейност /БНАПД/.

2. Кога открихте фотографията?
– надводната: когато си купих първия фотоапарат Zenit-B и открих възможнотите на диапозитивните филми Orwochrom.
– подводната: през 1972 г., когато се сдобих с амфибийния фотоапарат Nikonos-1 и по-късно през 1980-82 г., когато се комплектовах с последния модел Nikonos-V и светкавица SB-103, с почти пълната комплектация за макро и широкоъгълна подводна фотография.

2. Какво е мястото на фотографията в живота Ви?
Понастоящем – първо и основно, като се изключи ролята на моето семейство в живота ми.

3. Как си представяте съвършения кадъш
Не мога да го опиша просто така. Смятам, че всеки кадър, който доставя истинска и пълна наслада на гледащия го, би трябвало да се доближава до съвършенния. Под водата е много трудно да се направи съвършен или близо до съвършенния кадър. В повечето случаи това се постига частично в макрофотографията.

4. Какво е мястото на техниката във фотографията?
На първо са уменията да се гмуркаш и то така, че да не нарушаваш хармонията на подводната среда, а също да пристъпваш към подводната фотография с много търпение, уважение и любов към подводните обитатели.
Поставям техниката на второ място с уговорката, че подводната фотография трябва да се прави с много добра техника, оптика, външни светкавици и повече възможности за ръчна намеса на фотографа в процеса на снимане.

5. Когато се събудите сутрин какви кадри виждате?
– безцветието, мръсотията, беднотията и лудата динамика на живота в тази страна.
– абсурдната липса на държавност.
– пораженията върху прекрасното ни допреди 20 години крайбрежие.

6. Любим фотограф и стил във фотографията?
– подводния фотограф David Doubilet
– природо фотографията

7. Ако не снимахте подводна фотография, кой друг тип фотография бихте снимали?
Вероятно нещо, свързано с природата над водата.

8. Има ли места, където се връщате за да намерите Вшия кадъш
Непрекъснато се връщам по места, където преди съм намирал нещо интересно за снимане. Даже имам места, където знам кой от моите любими обекти за подводни снимки мога да срещна.

9. Може ли да се научи всеки да снима?
Мисля, че това е въпрос на желание, средства и свободно време. За постигане на добра подводна фотография е наложително да бъдат налице двете последни условия.

10. Може ли човек да се запише да учи подводна фотография при Вас?
Имам квалификацията на инструктор 1* по подводна фотография на CMAS (Световната конфедерация по подводна дейност) и мога да издавам международен сертификат за подводен фотограф 1* на CMAS. За целта обаче, кандидатите трябва да имат международна водолазна квалификация.

Информацията в темата е под Всички права запазени – Любомир Клисуров. Изключение от лиценза имат блог агрегаторите, които публикуват автоматично и в непроменен вид съдържанието на този блог. Използването на каквато и да е част от текста или снимките към него без изричното съгласие на собственика на правата е незаконно.