затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

bokeh

из варна почва да се усеща пролетта. успях да си открадна и малко време днес за две разходки из морската градина. сетих се докато снимам едни цветчета, че до преди може би три години, това което ми е доставяло голямо удоволствие в дадена снимка от този род е било бокето, при това такумарското (или друго от 50/1.4) боке на ясно изразени кръгчета. сега по същия начин бокето ми доставя огромно удоволствие, като си избирам обективите това е ключов фактор, но сега харесвам неутралното боке. най-много ме кефи мекото преливане в извън фокусните зони, без агресивни кръгчета и остри контури.

така де, качих първите цветчета за тази година…

лампов усилвател

tube amplifier

това ще ми е ламповия усилвател, който ще може да се ползва както да захранва хорните ми за компютъра, така и слушалките. в него ще има и вграден 24 битов усб дак, който ще се грижи да взема звука от компютъра, когато ще захранвам усилвателя със звук (най-често това ще е компютъра).

tata – nano

пуснали били най-евтината кола в света, производство на индийската компания тата, като модела се казвал нано, и струвал по-малко от скъп лаптоп. добре, всъщност не лоша идея да се произвеждат подобни дребни градски коли, при това на ниска цена. обаче. това чудо е бетер от трабант, всъщност трабанта е поне няколко пъти по-сигурен от подобни китайски и индийски разработки. в момента предполагам един смарт втора употреба би струвал колкото тая вафлена количка. народа съвсем полуде…

no cf card

такова нещо не ми се беше случвало досега. случвало ми се е да тръгна без батерия един път, когато още снимах с олимпуса и всъщност крайния резултат е един и същ де. харесваш си кадър, бъркаш доволно в чантата с апарата, надигаш, кадрираш, натискаш копчето и ха. няма никой.

подобно нещо ми се случи в неделята, последните месец-два нямам изобщо време за снимане, т.е. единственото време за снимане ми е събота и неделя, сутринта, докато голямото дете е на тренировка по баскет. понякога и сутрин, понякога и неделя на морска гара (ако не броим последните месеци). оставям детето неделята на баскет, и се разхождам наслаждавайки се на полупразните улици и спокойствието на варна. по едно време много си харесах кадър, вадя апарата, композирам си го, натискам копчето, шукарияяяяя, ха, гадния надпис „no cf card“ и хубавичкия ми кадър как бавно бавно изчезва. каръшка работа… :D

рекламна фотография

много обичам да снимам коли. по улиците. за съжаление почти никога нямам времето за да си наглася нормално сесия на интересен автомобил, а го правя предимно между другото, и по каквото интересно намеря из улиците (тази година въпреки това съм решил да отснема нещо интересно ако пасне). днес попаднах на urs buhlman, и въпреки че съм си оставил разглеждането на портфолиото му за тази вечер като десерт, определено е най-красивата рекламна фотография, която съм засичал последните месеци.

http://www.ursbuhlman.com

блог статистика

пуснах си някаква статистика за най-четени теми за деня и изобщо (откакто я има статистиката за съжаление), и с удоволствие откривам някои неща – като например, че от десет най-четени теми цели шест са на тема фотография. също така, че едната е свързана с кристофър от шилер. с немалко задоволство откривам и че темата за канон българия и извиването на ръцете е в същите десет най-четени. малко ми е странно, че от лидерите на четеното е темата, свързана с dawn mikulich, не че не го заслужава. може би нещо покрай немския и съкращението на ника й.