затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

tilt-shift infrared

tilt-shift-infrared

минаха почти три години от първите ми по-сериозни опити с дслр в снимането на digital infrared. за това време от тогава, въпросните обяснения са и една от най-четените теми в блога ми, и държи доста добри гугъл позиции. което не ми е било цел, просто реших да споделя как се случва това с цифрак, който не са му правени манипулации вътре.

днес за първи път снимах и tilt-shift infrared. който по същество представлява фотография в инфра-червения спектър, с помощта на филтър, но с tilt-shift оптика. много ми идва зарибяващо и тази година най-после ще отделя време да поснимам такова, а не както предния път само няколко кадъра за тест.

тези няколко кадъра от днес, които намирам за по-успешни, могат да се открият на фото-журнала ми в категория tilt-shift-infrared. чудя се дали да не направя едно infrared пленерче?

schiller sehnsucht live (2)

ето че е факт и следващия луксозен албум на schiller в ръцете ми, както се заканих преди два месеца. слушането на schiller ми доставя страхотно удоволствие. и наистина нямам търпение да ми довършат и ламповия усилвател. (знам че прекалих пак с доф-а, ама ко да я правиш – канонска оптика)

google maps vs bgmaps

на няколко места ползвам bgmaps последните може би две години, не се налага често използването, но все пак се налага. разбира се временния линк не е решение в моя случай и си бях направил една скрита формичка, която те праща на сайта на bgmaps като задава предварително град, улица и номер. нямам спомен това дали нарушава правилата им за ползване, навярно съществува и гледна точка, че не е особено коректно, макар да не помня да съм срещал изрична забрана.

днес ми прави впечатление, че формичката не се валидира, и bgmaps отговаря с грешка по отношение на полето адрес. бях решил да седна и да я пипна вечерта да работи отново, но всъщност защо да ползвам bgmaps?! услугата на google си работи, няма ограничения за ползването й, дори правят всичко възможно да насърчат хората да я използват, от друга страна bgmaps се развиват само в посока как да орежат хората да ползват услугата и да ходят да си правят платен абонамент. е мерси, от днес минавам на google maps.

iphone & mtel

от около половин година адски се кефя на може би най-изпипания телефон, музикален плейър и устройство за забавления, но от десетина дни вече съвсем пълноценно усещам и концепцията му като цяло. подписах договор с мтел и сега към картата си имам три гигабайта 3г трафик на месец за никакви пари. и така всичко ми е в джоба навсякъде – интернета, електронната поща, скайп, уплавлението на блога (първа тема пиша директно през програмката уордпрес за айфон), фейсбук, фотобукет, ремут десктоп, ssh, че дори програмче дето ми казва ако си харесам песен коя точно е. кеффф. какво ли ще има в следващия айфон тази година?

асансьор получи писмо

ха ха. до сега не ми се беше случвало да видя писмо, чийто получател е асансьор. но ето, че и такова нещо видях. ако приемем, че отварянето на чужда кореспонденция е наказуемо по наказателния кодекс, кой се очаква да отвори въпросното писмо? асансьора? :D