затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

Mercedes >> Subaru

След три години супер вярна служба, ще мина от Мерцедес E230 W210 на Subaru Legacy Gx Limited gen.3. Не мога да кажа нищо лошо за мерца – изключителен автомобил, комфортен, надежден, сигурен. Изключително евтин с ниски данъци и ниска застраховка, но с висок комфорт и бързина. С ненадминато удоволствие при изпреварване извън града (където ганя с малолитражката избива малкото чушле с натискане на газ при изпреварване). Сега ми се кара дълго луксозно комби със симетрично перманентно 4х4.

Сещам се за тази тема
http://www.ambientdefocus.com/weblog/?p=1338
Там ставаше въпрос за старите коли и как стоят постоянно в сервиз, докато новите са ултра дупер супер надеждни. Та малко статистика след почти три години каране и 93-94 хиляди километра из републиканската мрежа. Разходи за ремонти на неща, които не са консумативи – 360 лева. Разходи за данъци за трите години около 510 лева, разходи за каско 450 лева. Средни разходи при обслужване с VX1000 LL 5W40 и пробег 16-20000км при смяна (без капка доливане все още) 280 лева на смяна, или това са 1400 лева някъде. Стойност на закупуване 5500. Аудио система за още около 1400 лева. Total cost of ownership 9610 някъде (ако десет годишния Талискър не ми обърква сметките). Възнамерявам да я продам за около 4500 лева. Т.е. тази кола ми е струвала за 3 години около 5000 лева. И си е струвала всяка стотинка.

Ако бях взел новия фокус тогава, трябваше да се бръкна за 35000.
И сега същия да струва само 18000 (макар това да е невероятна цена, реалната сделка ще е надолу) но да кажем че съм готин днес и това е цената) [ link ]. Като междувременно щях да съм платил 3 години по 1400 лева каско, или това са още 4200 лева, щях да съм платил и още 1200 за данъци за тази малолитражка. Дори да се бях лишил ог ултра дупер гъзарското си аудио в мерца, щях да съм вътре с едни 25 хилки. И щях да карам три години малолитражен автомобил от най-ниския сегмент.

Поздрави на колегата от Форд, ако все още работи там :)
И го поздравявам с настъпващия есенно-зимен сезон :)

Креатив Център (развръзката)

След още няколко седмици, още две пращания на компютъра ми до Креатив Център, активното съдействие на Христо Нейков и Нели Попова, най-после компютъра ми е отново при мен. Диска е сменен. И всичко работи нормално поне засега.
Доколкото нещата приключиха както трябва да приключат все още съм със смесени чувства дали трябва да си купувам вече продуктите на Apple от България. Иначе по отношение на Креатив Център мога да кажа, че хората са сериозни и си обслужват в крайна сметка гаранционните ангажименти. За което благодаря.