затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

13 неща, от които трябва да се откажеш за да си успешен

Попаднах на много интересен материал, чийто автор е Zdravko Cvijetic и просто ще си позволя да направя някакъв превод на отделни нейни части, защото мисля, че не е свързано само с това да си успешен, а с това да си просто ти, свободен от влиянието на останалите.

Оригиналната статия е на следния адрес в medium.com.

Някой някога ми беше казал дефиницията си за ад:
“В последния си ден на Земята, човека в който си се превърнал ще срещне човека, в който можеше да си се провърнал.” — Неизвестен автор

Понякога, за да си успешен и да се доближиш до човека, в който може да се превърнеш, не е необходимо да добавяш повече неща – а да се освободиш от някои от тях.

1. Откажи се от нездравословния живот
“Грижи се за тялото си. Това е единственосто място, в което можеш да живееш” — Jim Rohn
Ако искаш да постигнеш нещо в живота, всичко започва от тук. Първо трябва да се грижиш за здравето си, и реално има просто две неща, които е необходимо да спазваш:
1. Здравословно хранене
2. Физическа активност
Малки стъпки, които щете карат да си благодариш всеки ден.

2. Откажи се от краткосрочните мисли
“Ти живееш само един път, но ако е пълноценно, и един път е достатъчно.” — Mae West
Успешните хора си поставят дългосрочни цели, и знаят че те са постижими само в резултат на каткосрочни действия, която са превърнати едва ли не в навик, който трябва да се прави ден след ден.

3. Откажи се от лесните цени (или играта на дребно)
“Лесните цели не помагат на света. Няма нищо възвишено в поставянето на ниски цели. Всички ние сме създадени да светим, точно както го правят децата. Не е просто в някои от нас, а във всички. И докато ние си позволяваме да греем, ние подсъзнателно караме и другите да правят същото. Когато се освободим от страха, нашето присъствие и пример помагат и на другите да се освободят.” – Marianne Williamson

Ако никога не опиташ и не си поставяш високи цели, или позволиш на мечтите ти да започнат да се сбъдват, никога няма да отключиш пълния си потенциал. И светът никога няма да има полза от това, което би могъл да постигнеш. Така че, определи целите си и кажи на глас идеите си, не се притеснявай да се провалиш, и най-вече не се притеснявай да успееш.

4. Откажи се от оправданията
“Не е въпроса в картите, които имаш, а как ще изиграеш ръката си.”
― Randy Pausch, The Last Lecture
Успешните хора знаят че те са отговорни за живота си, независимо от началната си позиция, слабостите и предишните провали. Когато човек осъзнае, че е отговорен за това което му се случва, започват да му се случват вълнуващи неща. И когато започнеш да го правиш, това се превръща в единствения път към успеха, защото оправданията слагат ограничения върху това да израстваме като личности и в професионален план.
Бъди собственик на живота си, никой друг не би могъл вместо теб.

5. Откажи се от ограниченото мислене
“Бъдещето принадлежи на онези, които постоянно се развиват и придобиват нови умения, които комбинират по креативен начин.” ― Robert Greene, Mastery
Хората с ограничено мислене, смятат че тяхната интелигентност или талант са фиксирани величини, и че таланта сам по себе си създава успех – без никакви усилия. И грешат. Успешните хора го знаят. Те инвестират огромна част от времето си ежедневно за да се развиват, да придобиват нови знания, да се учат на нови умения и да променят възприято си за да променят живота си. Запомни, това което си днес, не е това, което можеш да си утре.

6. Откажи се от вярваването в магическия късмет.
“Всеки ден, по всеки начин, ставам по-добра и по-добра” — Émile Coué
Успеха за една нощ е мит. Успешните хора знаят, че добрите резултати са само в следствие на ежедневни усилия и напредък. Ето защо е неабходимо да имаш план за бъдещето, но да се фокусираш върху днита до тогава и да се подобряваш поне 1% всеки божи ден.

7. Откажи се от перфекционизма
“Плаването побеждава перфекционизма.” — Khan Academy’s Development Mantra
Нищо не може да е абсолютно перфектно, както и да се опитваме.
Страха от провал (или дори страха от успех) често ни пречи да действаме креативно към света. И много възможности биха могли да са изгубени ако просто чакаме всичко да е по най-добрия начин.
Затова просто “отплавай,” и след това подобрявай (онзи 1%).

8. Откажи се от многото задачи по едно и също време
“Никога няма да стигнеш до крайната точка на пътуването си ако всеки път спираш и хвърляш камък по всяко куче, което те лае.” ― Winston S. Churchill

9. Откажи се от желанието си да контролиаш всичко
“Някои неща зависят от нас, а други не зависят от нас.” — Epictetus, Stoic philosopher
Разделянето на тези две неща е важно. Откъсни се от нещата, които не зависят от теб и се отдай на тези, които зависят, и знай че понякога, единственото нещо, върху което имаш контрол е как да реагираш в дадена ситуация.

10. Откажи се да казваш „Да“ на неща, които не помагат за крайната ти цел
“Този, който иска да постигне малко, трябва да пожерства малко, този, който иска да постигне повече, трябва да пожертва повече, а този който иска да постигне много, трябва да пожертва много.” — James Allen
Успешните хора знаят, че за да постигнат целите си, е неабходимо да отказват определени задачи и действия и желания, към приятели, семейство и колеги.

11. Откажи се от вредните хора, или отровните хора
“Ти си средното от петте човека, с които прекарваш най-много от времето си.” ― Jim Rohn
Превръщаме се в хората, с които прекарваме повечето от времето си.
Ако прекарваш повече време с хора, които са след теб, ще започнеш да губиш от себе си, а с това и от твоя успех. Но ако прекарваш повече време с хора, които са по-успешни от теб, и ти ще започнеш да си по-успешен. Огледай се наоколо и виж какво можеш да промениш.

12. Откажи се от нуждата да си харесван
“Единственият начин да не ядосваш хората е да не правиш нищо съществено.” — Oliver Emberton
Погледни на себе си като маркетингова ниша.
Ще има доста хора, които харесват нишата, но ще има и такива, които не я харесват. И без значение какво ще правиш, никога не е възможно целия пазар да те харесва. И това е толкова естествено. Единственото, което си струва да направиш е да си себе си. Да се учиш всеки ден и да знаеш, че вървиш напред, щом има хора, които не те харесват.

13. Откажи се от зависимостта си към социалните медии и телевизията
“Проблема е, че си мислиш, че имаш време” — Jack Kornfield
Импулсивното стоене в Интернет и гледането на телевизия са болестите на днешното общество.
Тези две дейности трябва изобщо да не присъстват в живота ти, или да присъстват минимално. Освен ако разбира се целите ти, или тяхното постигане, не е свързано и не зависи от тях, е необходимо да минимизираш или тотално да елиминираш зависимостта си от двете.

“Би ли хванал между пръстите си този камък… А сега го метни в течащата вода. Трудно ще забележиш да става нещо. Там, където камъкът е докоснал повърхността, ще се появи вълничка, ще се чуе плисък, заглушен от тътена на реката наоколо. Но толкоз.

Хвърли камъка в езеро. И не само ще видиш какво е предизвикал камъкът, но то ще бъде и по-трайно. Камъкът ще нагъне застиналата вода. Там, където е паднал, ще се появи кръг и в този кръг тутакси ще изникне втори, сетне трети. Не след дълго вълничките, вдигнати от падналия във водата камък, ще плъзнат нататък и ще се усетят по цялата огледална повърхност. Чак когато достигнат брега, ще спрат и ще изчезнат.

Ако камъкът падне в река, тя ще го посрещне като поредното нещо, което внася смут във вече бурното й течение. Нищо необичайно. Нищо, което да не се поддава на укротяване.

Ако камъкът обаче падне в езеро, то вече никога няма да бъде същото.”

Откъса е от Елиф Шафак „Любов“. И означава много. Или поне би могло да означава.