затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

отдавна съм мераклия да драсна нещо подобно. мисля, че сега е удачен момент. слушам си ю2, има време докато ми се доспи въпреки дългия работен ден. така че.

всеки малко или много се е чудил на цените в българия на водещи световни лидери – най-вече канон. нищо чудно, че цената на цифровите огледално-рефлексни апарати са с около 70% горница от щатските. това ще продължава да е така. за мен това са фирми без никаква ясна пазарна стратегия, без никаква идея как се прави бизнес. защото бизнеса и продажбите ако опират до това да притежаваш ексклузивните права пък после да не ти дреме. си е направо жалка картина. вземаме един апарат от примерно бчфотовидео. цената там е на дребно предполагам с ддс. търговец на едно сигурно може да спазари от централата на канон поне 30% остъпка от тия цени. да си спадне ддс.то при износа и да си начисли тука нашето. да има и транспортни разходи. сигурно няколкостотин долара за палет с апарати, всеки от които 500-600 грама. тежи викаш? как се образува до тия цени идея си нямам. после следва (по груби сметки на границата около 70% горница за наште хора) и айде в търговската мрежа на реселърите. 20% отстъпка на най-големите и 10-тина % за по-малките. за крайния клиент нищо. ако щеш. те и хората не искат. повечето бройки си купуват отвънка. или вместо да продадеш няколко десетки хиляди тела с горница 4-5 процента нормална печалба, продаваш за същото време евентуално няколкостотин с горница 40-тина процента. добре, по книгите със всички накачулени разходи може да изглеждат дори 10. бля бля.

виновни са техните конкуренти защото незнаят как се прави бизнес, защото централата търси продадени бройки и оборот върху дилърската цена. защото ако се предложи стратегия за увеличаване на десетократно на продажбите с по-нисък марж за пазара не мисля че ще е трудно да се измъкне представителството. или поне отстъпка равна на по-големите местни реселъри. виновни са и защото ако се появят няколко търговци, които сега купуват на 10-20 % отстъпка от официалния вносител в страната, могат да си договорят доста добри цени от бчфотовидео и в крайна сметка да паднат до цена близка да щатската плюс да кажем 10тина или максимум 15%. (не като сега 50-70).

виновни са и клиентите, защото са селтаци. и защото купуват втора употреба тела на по 1-2 години ползване и на цена над щатската или близка до пазарната в момента дори в българия. неможе един нисък клас д-слр с китов обектив да е в щатите 700-750 долара, тука да може да се купи в метро за 1550 лева с ддс, както и в техномаркет. а на старо да върви 1100 лева. и да се избиват за него да го купуват… тази цена е доста частен случай на спрян от производство модел. иначе се запазват горните проценти.

мизерияяяя. това не се е променило от времето когато за първи път тръгнах да си купувам апарат преди година и половина. и тогава се опитвах да намеря логика. но не успях. и сега не успявам. убита история. въпреки че някои вносители (като амперел например) започват да чувстват пазара!

,
Warning: Use of undefined constant display - assumed 'display' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ambientd/public_html/weblog/wp-content/themes/ambient-responsive/single.php on line 36
юли 8th, 2005
| публикувано в Фотография Няма коментари

Коментари

Коментирай?

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон! Не го правете и ако не сте напълно съгласни с правилата за коментиране!
* Required Field