затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

И бил с добра возия. Че и с изискан дизайн и никаква умора от шофирането.

Това е някаква шега, нали?? Ха-ха-ха!!

,
Warning: Use of undefined constant display - assumed 'display' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ambientd/public_html/weblog/wp-content/themes/ambient-responsive/single.php on line 36
юни 5th, 2011
| публикувано в Хумор Коментари (30)

Коментари

 • silver, юни 5th, 2011, 10:34 pm


  усещам, че след вълната писания за новия фокус, ще има набиване на канчета на писалите за разходките си с тая каляска ;)

 • george, юни 6th, 2011, 8:42 am


  Чак пък набиване на канчета.
  Аз мернах 1-2 писаници, и искрено се забавлявах.
  Всеки е свободен да харесва каквото си иска, и разбира се има право на лош избор.

  Иначе общо взето съм чел и по-големи глупости за новите пластмасари.

 • Филип, юни 6th, 2011, 11:25 am


  Не съм фен на малките и евтини коли, но не може всички да са във високия клас и да ги сравняваш с мерцедесите. Освен това може за теб онзи стария мерцедес w-нещо си да е най-добрият, но това прави ли останалите коли с лоша возия и дизайн? Все пак всичко е относително :)

 • george, юни 6th, 2011, 11:58 am


  Нямам нищо против, че хората харесват малки и грозни пластмасови коли, чийто total cost of ownership е колкото на коли от най-високия клас. Дори напротив, приветствам го. :D :D :D

 • Michel, юни 6th, 2011, 1:05 pm


  Не всеки може да си купи Мерцедес от висок клас.. :)

  Някои хора карат малки и икономични коли. Вярно, не супер-лукс, но пък струват по-малко, харчат по-малко и се паркират по-лесно… Да не говорим, че маслото и частите на една семпла малолитражка (японска или европейска) често струват по-малко от тези на средния-високия клас лимузини…

  Между другото, Мерцедес също използват пластмаса… :-P

 • george, юни 6th, 2011, 10:34 pm


  Michel, изобщо не е така (всичко, което си написал. освен за пластмасата в новите мерцове) :D

 • Емо, юни 7th, 2011, 11:50 am


  Явно имате сметки за total cost of ownership – ще е прелюбопитно да ги споделите с нас как един Мерцедес от най- висок клас е по- евтин от един компактен автомобил (примерно Фокус).

  Сигурно сте карали новия Фокус, а и предишната генерация, щом толкова смело обобщавате.
  Това, ведно с total cost of ownership калкулациите ще убеди читателите, че мнението ви не е дребно заяждане, а рационално твърдение, базирано на личен опит и факти.

 • turin, юни 7th, 2011, 12:54 pm


  Хората не престават да мислят, че новото е по-качествено и по-добро, само защото… е ново. Масова заблуда, но какво да се прави. Няма пряка връзка между ново, малко, икономично, сигурно и евтино. Всичко е някаква комбинация. А да не говорим, че след 2000г. има рязък спад в качеството на автомобилите и това е масово признато вече. Наистина има много примери, в които кола на 10+ години е безброй пъти по-добър избор от нова ширпотреба. Е, разбира се 10+ запазена кола – не говорим за скъсани и потрошени от каране. Кола може да се скъса от каране и за 1 месец, ако става въпрос…

  Но пък нека купува новите трошки народонаселението – така няма да се вдига цената на тези от малко по-старите коли, които сто пъти повече си заслужават. ;) Та нека ги купуват, халал да са им ;)

 • Michel, юни 7th, 2011, 1:00 pm


  Може и да си прав…

  Но ако беше съвсем така, никой нямаше да купува семпли европейски и японски коли, всички щяха да купуват Мерцедес. Практиката обаче не показва такава тенденция… Иначе всеки може да седне и да сметне TCO… :)

 • george, юни 7th, 2011, 3:28 pm


  Емо, ето как, ще ти го сметна за 5г. колкото му е гаранцията.

  Форд Фокус базов с цена 32000,
  каско в размер на около 3000 (или някъде там) първата година,
  2000 втората и по 1000 за трета, четвърта и пета година, прави 8000.

  Данък за 180 коня би трябвало да е някъде около 500 лева на година (при коеф. 2 за нова кола). За пет години това са ти 2500 лева.

  Ако правиш 15 хиляди на година, това са ти около 7 обслужвания, около 2200 лева.

  Или колата ти за тези 5 години е лапнала 44700 лева, ако си я купил кеш и нямаш лизингови вноски с оскъпяване (че там удряш и педесетака)

  Отделно на петата година при 90 хиляди километра навъртени и излизане от гаранция, същата ще струва на вторичния пазар или на връщане в лизинговия отдел на Мото Пфое около 13000 лева (че има и по-евтини, гледам за 13-14 са 2008-2009 година по сайтовете, като можеш да свалиш почти хиляда лева знаеш)

  Или имаш един продукт за който си броил 45 хиляди лева, но след 5 години той струва по-малко от 15 хиляди лева.

 • george, юни 7th, 2011, 3:28 pm


  сега обратната страна

 • george, юни 7th, 2011, 3:39 pm


  Вземаш която и да е от високия клас автомобили (които са НАИСТИНА комфортни, с изискан интериор, не уморяват, и са сигурни!) – Mercedes, BMW, Audi, VW, SAAB, или на каквото там си фен.

  Година около 2002. Покупна цена 11000 лева (колкото искаш от трета серия с новия двигател на BMW, пета серия на BMW, че и седма серия, колкото искаш модели от C, CL, E, S класата на Мерц, колкото си искаш аудита, включително All Road Quattro, включително 4motion Passat)

  Каско (500 + 450 + 400 + 350 + 300) общо 2000 лева

  Данък (ако приемем че конете са 280, но пък коефициента е 1.4 или същия данък за това време при 1.4 пъти по мощна кола) – 2500 лева

  Обслужване 7 по 160 лева – 1100 лева

  Тотал 16600 лева.

  След 5 години можеш да продадеш колата за около 6000 лева.

  Ама те старите коли се чупели.
  Колко да се чупят?!
  Между 16 хиляди и 45 хиляди колко да има разлика?

 • george, юни 7th, 2011, 3:47 pm


  Ако някои цифри са неточни от на Форда, давайте да смятаме наново.

  Това е валидно не само за Форд, това е валидно за всички производители и нови автомобили. Някак си аз лично предпочитам да си купя нещо от високия клас на „n“ на брой години, отколкото нов пластмасар с биалетки, колкото кутренцето ми.

  Новите Мерц, БМВ, Ауди, са същия шит и пластмаси, освен в най-високия клас. Но поне някак интериора е наистина изискан.

  Единствения Форд, който бих имал е един стар Мустанг.
  Нека да е морално и технически остарял.
  (че между другото се връзва и на цената на нюфокус, само дето Мустанга след 5 години ще струва 4 пъти остатъчната стойност на фокуса).

 • george, юни 7th, 2011, 5:52 pm


  Емо, няма да ти пусна коментара защото не е конкретен, пълен е с глупости, селски е, и като цяло не ме кефи.

 • Vld, юни 7th, 2011, 6:25 pm


  george, извинявай, но да твърдиш, че BMW 3 серия от 2002 e по-добър автомобил от новия Focus или подобен съвременен автомобил е нелепо.
  Все едно да кажеш, че още ползваш първата си Нокия, защото е по тежка и затова по-качествена, менюто и е по-просто и забива по-рядко.
  За автомобилите:
  Първо, техническа надеждност и солидност:
  Абсолютен мит е, че новите автомобили са по-неиздръжливи и нискокачествени от старите и като споменаваш, че е доказано, посочи моля те къде.
  Фактите са други. Отвори продължителните тестове на Ауто Билд и AMS или някоя статистика на TUV. Истината е, че в механично отношение, колите никога не са били по-здрави. След пробег от 100 000 км. се държат като нови, а износване по движещите части практически не може да се измери. Днес са почти непознати сериозни механични проблеми по двигател, скоростна кутия и окачване, за сметка на това се увеличават електрическите и софтуерните.

  Хайде сега и аз да сравнявам.
  Безопасност:
  http://www.euroncap.com/tests/bmw_3_series_1997/15.aspx
  http://www.euroncap.com/results/ford/focus/2011/430.aspx
  No comment… В единия случай си труп, в другия дори не си натъртен (в случая челен удар при 64 км/ч с 40% припокриване на предницата.

  Горе е пасивната безопасност. При активната (системите за предотвратяване на катастрофа) разликата е подобна, ако желаете ще вляза в подробности.

  Комфорт и поведение на пътя, шумове:
  Т.к. съм шофирал и стари автомобили, посочените достолепни БМВ-та за времето си са били отлични коли, но не могат да се мерят с модерен представител на С-сегмента. Разликата е 2 поколения, а разликата между т.нар. „премиум“ автомобили и останалите (Ford, VW) е много по-малка отколкото си мислите. Който не вярва – да пробва – всеки дилър на всяка марка с радост ще предостави тест драйв. При комфорта на возене много зависи от конкретния модел, при шумовете, просто новите са много по-тихи (двигател, шумове от гумите, вятъра)

  Оборудване за удобство, технологии:
  Когато е произвеждано въпросното БМВ, неща като автоматично паркиране, интегриран Bluetooth, гласови команди, USB, темпомат с радар и какво ли още не са били научна фантастика.

  Пространство:
  Не знам доколко сте наясно, но Ford Focus и Opel Astra са с размерите приблизително на сегашната 3-серия. От тази преди 2 поколения са значително по-просторни автомобили (както и дори от сегашната, поради надлъжното разположение на двигателя и задното предаване на БМВ).

  Екология и разход на гориво:
  Аналогичен съвременен автомобил харчи между 1 и 2 л. по-малко, но особено голяма е разликата при еконормите. Евро 2 срещу Евро 5 в нашия случай означават 8 пъти повеч азотни окиси и 12 пъти повече твърди частици (все са канцерогенни). А, забравих, че това не интересува никого тук.

  Разходи:
  Колко струват горепосочените предимства?
  А колко струва постоянното търчане по сервизи при 10-12 годишните коли. Не само в пари, а във време и нерви спрямо планираното сервизиране веднъж в годината (в общия случай).

  Съвсем нормално е човек да кара стара кола поради финансови или други причини. Не е справедливо, обаче, да се заклеймяват новите коли, защото човек не може да си позволи такава или следва религията в квартала, че има само 3 марки (немски, премиум), а другите са за будалите.
  Сигурно Европейците са будали, че си купуват нови коли. Около 16 милиона годишно.
  Ние тарикатите ще има караме старите гробници, явно фенове колко щеш.

  Извинявам се ако поста ми е заядлив, но смятам че спазвам тона на горните. Мога и по-умерено ако тръгнем към разумна дискусия :)

 • Емо, юни 7th, 2011, 8:08 pm


  Един призив – коментирай след като сам си се убедил, имаш фактите, а не „по телевизора казаха…“. Имаш си теза, вярваш в правотата си, но прави място и за други мнения.

  Надявам се искрено да не си втора ръка човек и само липсата на финансов ресурс да те кара да предпочиташ стари автомобили.
  Явна е балканската вяра – старите коли са най- Убави и петнадесетгодишна Ес класа е по- харна от нов модерен,но по- малък автомобил.

 • george, юни 7th, 2011, 8:26 pm


  george, извинявай, но да твърдиш, че BMW 3 серия от 2002 e по-добър автомобил от новия Focus или подобен съвременен автомобил е нелепо.
  Все едно да кажеш, че още ползваш първата си Нокия, защото е по тежка и затова по-качествена, менюто и е по-просто и забива по-рядко.

  Хайде да четеш какво пиша, става ли?
  Не искам да водим монолози.

  Твърдя, че C, CL, E, S, BMW3, BMW5 че и BMW7, че и AllRoad Quattro влизат в бюджет 11000 лева (да не кажа че има и надолу), и че са изключително по-добри автомобили от новия Форд. Ако твърдиш обратното, си на погрешната работа в автомобилен вносител.

  За автомобилите:
  Първо, техническа надеждност и солидност:
  Абсолютен мит е, че новите автомобили са по-неиздръжливи и нискокачествени от старите и като споменаваш, че е доказано, посочи моля те къде.

  Ами хайде да направим един тест, докарай newfocus, аз ще докарам един E-Klasse за 6 бона, и ще ги праснем чист фронт. Може да повторим и страничен удар. Хайде говори ми за сигурност

  Фактите са други. Отвори продължителните тестове на Ауто Билд и AMS или някоя статистика на TUV. Истината е, че в механично отношение, колите никога не са били по-здрави. След пробег от 100 000 км. се държат като нови, а износване по движещите части практически не може да се измери. Днес са почти непознати сериозни механични проблеми по двигател, скоростна кутия и окачване, за сметка на това се увеличават електрическите и софтуерните.
  Хайде сега и аз да сравнявам.
  Безопасност:
  http://www.euroncap.com/tests/bmw_3_series_1997/15.aspx
  http://www.euroncap.com/results/ford/focus/2011/430.aspx
  No comment… В единия случай си труп, в другия дори не си натъртен (в случая челен удар при 64 км/ч с 40% припокриване на предницата.

  Извинявай, но дали правиш разлика между BMW 330d 2001 година и такова от 1997-ма?

  Горе е пасивната безопасност. При активната (системите за предотвратяване на катастрофа) разликата е подобна, ако желаете ще вляза в подробности.

  Всяка една от описаните коли има тези системи, освен това окачването е по-силно (биалетки например, накрайници), колата е по-ниска, по-широка, с по-дълго междуосие, често по-широки спирачни дискове и бля бля бля.

  Комфорт и поведение на пътя, шумове:
  Т.к. съм шофирал и стари автомобили, посочените достолепни БМВ-та за времето си са били отлични коли, но не могат да се мерят с модерен представител на С-сегмента. Разликата е 2 поколения, а разликата между т.нар. “премиум” автомобили и останалите (Ford, VW) е много по-малка отколкото си мислите. Който не вярва – да пробва – всеки дилър на всяка марка с радост ще предостави тест драйв. При комфорта на возене много зависи от конкретния модел, при шумовете, просто новите са много по-тихи (двигател, шумове от гумите, вятъра)

  Шофирал съм повече като брой и като марки, включително скъпи автомобили, и включително такива, които си виждал само на картинка. Та говори ми за Форд и за поведение на пътя и шумове (и скърцащо табло).

  Пространство:
  Не знам доколко сте наясно, но Ford Focus и Opel Astra са с размерите приблизително на сегашната 3-серия. От тази преди 2 поколения са значително по-просторни автомобили (както и дори от сегашната, поради надлъжното разположение на двигателя и задното предаване на БМВ).

  Моята кола е доста по-дълга, доста по-тежка, доста по-широка, с доста по-голямо междуосие. Фокуса е бая тесничък като ги сравнявам.

  Екология и разход на гориво:
  Аналогичен съвременен автомобил харчи между 1 и 2 л. по-малко, но особено голяма е разликата при еконормите. Евро 2 срещу Евро 5 в нашия случай означават 8 пъти повеч азотни окиси и 12 пъти повече твърди частици (все са канцерогенни). А, забравих, че това не интересува никого тук.

  Не ме интересува това, макар че би трябвало доста от описаните коли да са с по 2 катализатора.

  Разходи:
  Колко струват горепосочените предимства?
  А колко струва постоянното търчане по сервизи при 10-12 годишните коли. Не само в пари, а във време и нерви спрямо планираното сервизиране веднъж в годината (в общия случай).

  Ами не струва 30 хиляди лева разлика. Освен това май наистина не ме четеш. Изобщо не говоря за БМВ 96 година, което струва 1600 лева. Говорим за леко по-висок бюджет. Писах го няколко пъти нагоре. Или не правите разлика между моделите, ако не са Форд?

  Съвсем нормално е човек да кара стара кола поради финансови или други причини.

  Може ли да ми продадете един стар Форд Мустанг, ако държите може да е и Шелби.
  Ама евтиничко така, все пак е доооооооостаааа старичка?
  Давам 20 хиляди лева?

  Не е справедливо, обаче, да се заклеймяват новите коли, защото човек не може да си позволи такава или следва религията в квартала, че има само 3 марки (немски, премиум), а другите са за будалите.

  Ами нямам вина, но е така.

  Сигурно Европейците са будали, че си купуват нови коли. Около 16 милиона годишно.

  Ами май са будали.
  В Хамбург в бизнес ситито видях доста коли на по 20 и повече години.
  Които струват два гаража с пластмасундери.

  Бонаци хора.

  И така.

  Форда не си струва за 32000 лева.

 • george, юни 7th, 2011, 8:58 pm


  Емо, имам пари за нова кола. Не ме мисли.

  Не ми харесват новите коли. Поради очевидните горе причини.

 • Fifi, юни 7th, 2011, 9:24 pm


  Хей смешко,

  (George имам предвид де!!!)

  Виждам, че си подхванал едни теми от които не разбираш много много…..поне така прозира от писанията ти. Какво, нещо те e яд, че не можеш да си позволиш да караш нов Focus ли? Или нов автомобил като цяло? Или искаш да демонстрираш как познанията ти за коли са отпреди 20тина година и си нямаш понятие от динамиката в тази индустрия?

  Е, аз карам нов автомобил от премиум клас, но и от среден клас да беше, никога не бих го заменила за стара кола (или „таралясник“ на твой език преведено“), чиято кожа е била нова преди 20 или 10 години. And guess what:), като цяло, в момента колите Ford се нареждат сред най-добрите в сегмента си. Вземи почети малко и се осведоми. Никога не e късно човек да влезне малко в час. Нали?

  P.S. И пич (Oops, извинявай, че така скъсих дистанцията;)), смятам че с цел воденето на конструктивен диалог с другите посетители на сайтченцето ти, коригирането на леко неподходящия ти тон би било крачка в правилната посока. Що се отнася до мен, няма да ти генерирам повече трафик….
  Обзалагам се, че и това няма да го публикаваш. Но то така или иначе си е предназначено за твоя собствена употреба:)

  В по-широк аспект погледнато, ще споделя едно притеснение с теб. Ако ти с твоя уеблог си част от генералната извадка на българското блог общество, то тогава картинката е много тъжна. Но това е закономерно, така както рейтинга (S&P, Moody’s) на една банка на територията на България например, не може да има по-висок рейтинг от самата страна.

 • george, юни 7th, 2011, 10:12 pm


  ХА ХА ХА ХА !! :)))))))))

 • Комитата, юни 7th, 2011, 10:23 pm


  Аз карам „таралясник“ – Toyota RAV4 на 12 години. Интересно ми беше да карам нова кола, която не е джип и е бъкана с електроника – всичко която моята не е. Ако някой го интересува, мога да споделя и впечатления.

 • george, юни 7th, 2011, 10:31 pm


  Мен ме интересува.
  (Приятел има твоята Тойота. Колега пък има Lexus Hybird 450h заедно с последния X6 4.0 xdrive. Ама аз нали нямам наблюдение върху пазара…)

 • george, юни 7th, 2011, 10:33 pm


  Някой път мога да споделя впечатления и от Land Rover Defender Limited 2011. Също лични. :)

 • Vld, юни 7th, 2011, 11:33 pm


  george, не предлагаш никакви аргументи.

  Хайде да „праснем“? Ами, за да не праскаме аз и ти, хората от EuroNCAP ги праскат професионално. Пуснал съм ти линкове – чети и се информирай.

  По-дълга, по-тежка и по-широка = по-безопасна е все едно сини очи = по-добро зрение. Съвременните коли напреднаха неимоверно откъм безопасност и малките коли имат не по-лоши резултати от големите. Теглото дори е анти предпоставка за безопасността, т.к. при катастрофа = инерция, която = по-големи сили върху автомобила и пътниците, които трябва да се потушат.

  За спирачния път също не си прав. Съвременните малолитражки спират като Поршетата отпреди 15 години. Чети тестове – информирай се.

  За катализаторите по-добре да замълчиш, може да имат и по 2, може по 5, но всъщност са с по 1, а разликата в емисиите е огромна, вярвай ми. Написал съм ти го.

  БМВ 3 серия Е46 се прозивежда от ’98 до 2005. От която и година да вземеш, безопаността им е сходна, един модел е.

  Наистина ти препоръчвам по-задълбочено да се информираш, тъй като коментарите ти издават невисоки познания по темата, в което няма лошо разбира се, но е очевидно.

  Мустанг се произвежда от ’65, не знам кой модел ти допада, но добре запазените от ’67 (златната година) са по 40 – 60 000 долара. За Шелби пък от тия години (350 GTO) проготви 6 цифри.

  Поздрави,

 • Vld, юни 7th, 2011, 11:54 pm


  Специално EuroNCAP резултати Ford Fiesta последен модел:

  http://www.euroncap.com/tests/ford_fiesta_2008/333.aspx

  Mercedes ML последен модел:

  http://www.euroncap.com/tests/mercedes_benz_m_class_2008/329.aspx

  Интересно, Фиестата е по безопасна от огромния скъп джип :) Заяждам се, всъщност и двата са много безопасни автомобили, въпреки различния порядък на размерите и теглото.

  Чудно какво ли ще излезе ако сравним спирачния път например… Ами, същото…

  Шегувам се, не се опитвам да изкарам Фиеста > ML, опитвам се да покажа, че човек трябва да гради мнението си върху факти и разум, а не предразсъдъци, квартални легенди и съмнителни авторитети.

 • george, юни 8th, 2011, 12:01 am


  Vld, аз съм НВ клиентът (потенциалният поне), не ми трябват аргументи.

  Знам колко върви Шелбито, представяш ли си?
  Репликата ми беше по повод

  Съвсем нормално е човек да кара стара кола поради финансови или други причини.

  Има хора, които го правят защото им харесват старите автомобили. Аз лично съм си заплюл един W126 560 SEC. Нека да не разбирам и да нямам пари за Фокус.

  И накрая кво стана?
  Някак злобно кампанията се обърна към хората, които някак недолюбват Форд през годините, обяснявайки им колко са бедни и тъпи. Яко а?

 • Vld, юни 8th, 2011, 9:35 am


  Ама хайде не го взимай навътре де – няма предвид, че нямаш пари за нова кола – това може да е така или не. Не знам.
  Човек наистина може да кара стара кола поради негови си (както съм посочил „други“) причини.
  Може много да харесва определен модел или марка, може да иска да се отличава от останалите, може да си е мечтал като малък за такава, може да няма друга възможност да кара V8 и т.н. В това няма нищо, ама нищо лошо – напълно го разбирам.

  Апропо, страхотен автомобил си избрал – един от най-добрите Мерцедеси ever, но това си е направо ретрo (в добрия смисъл), а не старо. Със здраве да си го караш.

  Да обясняваш, обаче, как човек като си купи 10 годишна кола все ще е по-добре от нова и, че видите ли вече не ги правят като в доброто старо време – това не мога да приема.

 • george, юни 8th, 2011, 9:48 am


  Ами това си е лично мое мнение.

  То си е валидно за мен. След доста години шофиране (карам от 17 годишен, или това прави 20 години ежедневно шофиране) и доста ама наистина доста автомобили, които са минали през ръцете ми (от най-евтиния до най-скъпия клас, къде служебни, къде на приятели, къде лични), в момента изпитвам истинско удоволствие от шофирането. Ама истинско пълноправно удоволствие, граничещо с фетиш.

  Какво да направя като намирам един GTO, или едно Shelby за в пъти по-красиви от последния SLS? Или че намирам W126 за доста по-кефеща ме кола от последния S65 AMG?

  Аз лично се включих в темата по отношение на комфорта и неуморяването от новия Фокус, който в никакъв случай не е лоша кола, карал съм предния модел и имам силно положителни впечатления за кола, която да ти върши ежедневна служебна дейност, ако не пътуваш често и прекалено дълго на едно сядане.

  Но за моите разбирания той НЕ Е комфортен, изискан и широк, камо ли с возията, която предлага премиум класа (както се изрази италианската ми фенка).

  Не беше необходимо да се нападаме на тема доходи, понеже не е кой знае каква философия човек да си купи точно този клас автомобил. В моите разбирания обаче предпочитам маржа от последващата обезценка да отиде в едно планинско къще, отколкото в купчина ламарини/пластмаси.

  Това е.

  С най-добри чувства.

 • george, юни 8th, 2011, 9:58 am


  Между другото, следя ежедневно почти един автоблог, в който има доста ретро (както се досещаш), но пък има и страхотни снимки (професионално съм изчанчен на тази тема) и приятни пътеписи, потребителски ревюта, видеота. Може би ще ти е интересен:

  http://motoringconbrio.com/

  (можеш да пуснеш и едно търсене за mechatronik .. пълен разкош)


 • […] се за тази тема http://www.ambientdefocus.com/weblog/?p=1338 Там ставаше въпрос за старите коли и как стоят […]

Коментирай?

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон! Не го правете и ако не сте напълно съгласни с правилата за коментиране!
* Required Field