затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

От утре започваме да караме постоянно с включени светлини на автомобилите. Който не го прави целогодишно де (аз май почти целогодишно го правя). Лично аз вярвам, че помага в подобряване на движението, като прави човек лесно забележим от пешеходците и другите участници в движението.

Пак сложих мерника на колата. Толкова съм свикнал да си го гледам докато карам, че ще ми е трудно без него :D

,
Warning: Use of undefined constant display - assumed 'display' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ambientd/public_html/weblog/wp-content/themes/ambient-responsive/single.php on line 36
октомври 31st, 2011
| публикувано в Неподредено Коментари (8)

Коментари

 • Michel, октомври 31st, 2011, 8:12 pm


  Всъщност, карането на светлини постоянно (и зимата и лятото, и денем), е повече опасно и увеличава риска от катастрофи и произшествия.

  Има немалко изследвания по темата.

  Би трябвало да караме със запалени светлини (къси светлини на фаровете или за мъгла) само:
  – вечер, нощем, и рано сутрин;
  – в дъжд и мъгла;
  – при всякакви други условия, когато видимостта е намалена или става по-тъмно.

  Карането денем на светлини е безсмислено (според мен), но има и други неща: става много по-неясно преценяването разстоянието и скоростите на движещите се автомобили (светлините на фаровете залъгват), и има и много други минуси. В много държави, в които карането на светлини почти през цялото време е направено задължително, вече има кампании да се прекрати, и статистиките недвусмислено показват, че произшествията се увилечават (а не обратното). Тоест, ефектът е изключително негативен за безопасността на пътя. (мързи ме да търся информация и линкове сега, но това си спомням…)

 • Michel, октомври 31st, 2011, 8:13 pm


  (увеличават) (олелеее, как пиша)

 • george, октомври 31st, 2011, 9:58 pm


  Преценяването на разстоянието идва от опита.
  Включени или невключени светлини все тая. Който си го има опита най-често си има и преценката.

 • Michel, ноември 1st, 2011, 11:28 am


  Така е. Но ако е ярък слънчев ден и всички коли са на фарове, всъщност много по-трудно е да „усетиш“ на какво точно разстояние се намира приближаваща се кола. Замисли се: Предметите около нас не светят. Те имат различни цветове и форми, но отразяват светлина, не светят. Нощем ни трябва светлина за да виждаме (и трябва колите да имат фарове и габарити). Но денем, фаровете всъщност объркват, тъй като смесваш отразявана светлина, и излъчвана.

  Не мога да намеря един линк, който исках да ти постна тук, за това, че теориите са си теории, но в държавите, където е въведено задължителното каране на светлини денем, катастрофите всъщност се увеличават, а не обратното…

 • george, ноември 1st, 2011, 1:19 pm


  Човек, нямам какво да се замислям. Аз проблеми с възприятието на приближаващите автомобили нямам. Някакви си 21 години шофирам. И всичко опира до опит, а не до цвят на колата (въпреки, че наистина доста изследвания показват „сливането“ на дадени цветове при смрачаване), пуснати или непуснати фарове и т.н.

  Катастрофите се увеличават и заради броя на автомобилите, които също се увеличават (във Варна това са средно 6000 на месец регистрации, като огромна част от тях са първи регистрации, според познати в Полицията). Т.е. ако нещо води до увеличаване на катастрофите това е наситеността на трафика и ниската интелигентност на шофьорите (поне у нас) :))

 • Michel, ноември 2nd, 2011, 10:47 pm


  Ами. Имаш си мнение. Няма смисъл да те убеждавам. :)

  Все пак, имай предвид, че ти нямаш, но някой друг може да има проблем с възприемането на движещи се обекти (автомобили и т.н.), със и без пуснати светлини. И това да вреди, всъщност, ако статистиката показва често увеличаване на броя произшествия като проценти (а не в абсолютни стойности).

  А, намерих сайта, за който ти говорих:
  http://www.dadrl.org.uk/whatsnew.html
  (игнорирай грозния дизайн, чети цифрите)

  Като цяло, идеята тръгва от скандинавските страни, където е тъмно денем зимата. В голяма част от Европа и света обаче не е тъмно по това време (през деня), въпреки това, на много места се въвеждат задължителни светлини през цялото или част светлото време на деня (примерно, в България е зимата само). Цифрите говорят, че произшествията не намаляват, а се увеличават, в много от държавите.

  Причините са многобройни – има и изследвания и други интересни неща, но като цяло, ефектът е негативен.

  Туй то. У нас светлините са задължителни зимата сега, 100% от времето. Ако ми намериш цифри, които показват, че произшествията са намалели след въвеждането на тази мярка, би било супер… ;)

 • george, ноември 2nd, 2011, 11:53 pm


  Ще погледна сайта, благодаря за линка.

  Аз ти казах, че не бих повярвал на статистика, която се опитва да докаже, че са се увеличили катастрофите за една година, при положение че има 60000 новорегистрирани автомобили за това време (за Варна, за България цифрата е навярно по десет). Просто няма как да се получи вярно измерване. Освен при директен тест върху „n“ на брой хора от различни възрасти.

 • Michel, ноември 3rd, 2011, 10:38 am


  Ами, честно казано, за България статистиките може да се дължат на всякакви причини… – тук може да си съвсем прав! :)

  Но все пак – представи си че произшествията се увеличават почти навсякъде, където е въведена мярката „светлини през деня“ (освен в Скандинавските страни, както вече споменах, но там е тъмно много повече време от денонощието и през годината). На онзи грозен сайт, който ти пратих, иначе е събрана много информация, която може да ти е интересна.

  Аз зимата у нас, като ми се наложи, естествено карам със светлини; но иначе съм неутрален към самата идея, че това променя нещо. Малко съм скептичен (както наскоро ни убеждаваха от EU, че новите „икономични“ крушки били: по-издръжливи; по-полезни за хората; по-полезни за околната среда; били чудесни за зрението на хората и т.н. То се оказа: по-малко издръжливи са; много по-скъпи; вредни за зрението (заради непрекъснатото луминесцентно трептене, което се усеща на подсъзнателно ниво (като стар телевизор с кинескоп); и накрая, съдържат живак и други гадости и го отделят в момента на горене и при изгарянето в много по-големи от безопасните количества… ;))

  За фаровете, може би е рано да се прецени, добре или лошо е всеки да кара със светлини през деня. Надявам се ще има повече сериозни изследвания по темата…

Коментирай?

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон! Не го правете и ако не сте напълно съгласни с правилата за коментиране!
* Required Field