затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

последните месеци все спирам да качвам по фото-сайтове и все по някое време се изкушавам да покажа нови неща. макар да спрях окончателно с фото-култ. и то преди повече от година, когато изтрих над 150 неща. в знак на протест и несъгласие с отворената политика на сайта им спрямо новите потребители, които си щракат без да ги интересува нищо. камо ли да напредват… не че имам нещо против тях. всеки човек е тръгнал от някъде и постоянно се учи. аз самият не считам че съм чак толкова добър за да бъда съдник. обаче точно това отличаваше култа от останалите отворени към новите потребители сайтове – че поддържаше по-високо ниво на нещата си. дам, това е вече минало.

от 5-6 седмици съм спрял май вече окончателно да качвам и на фото-форум. качвам само при мен – на основния ми фото-сайт и някои по-ежедневни неща на фото-журнала си. и се чувствам доволен. и пак снимам като замаян. искаше ми се няколко пъти да напиша няколко реда за плюсовете и минусите на подобни фото-общества, в които участват много хора и разчитат на рейтинг системи за отсяване на по-добрите неща. да, знам че е необходима такава система. и че няма перфектна система. както и, че рейтинг системата си е най-добрата…

тези дни изкараха поредната класация на фото-форум – топ100 автори. като критерий за това е брой добавени снимки в любими снимки от останалите автори. помолих да бъда махнат от списъка и се надявам да стане. въпреки че някой си прави оглушките и май още присъствам там. така де, 18-ти съм на фото-форум от 25243 регистрирани потребителя и 8856 по-активно качващи потребителя. не съм ли голям г ъ з а ш велик съм, копеле! защо да спирам да качвам след като мога да качвам новите неща и да се боря да съм в челната десятка, поне. не че това е малко.

което ме подсеща как преди няколко седмици една позната ми показва някво коте от един от конкурсите. обаче едно такова жалко. супер лашко заснето. колкото и да харесвам котки и да имам огромна колекция улични писанчета, това направо все едно снимано с 1 мегапиксел телефон и пуснато шумоподтискане, изрязани уши, кофти светлина и т.н. и казвам културно „еми не ме грабва“. при което получавам нещо от сорта на „о, верно ти беше голям разбирач. я да те видя… о, що те няма в топ авторите на фото-форум като си толкова добъш май не те харесват много, а?“

а иначе фотографските общества си имат и някои хубави страни, които в никакъв случай не отричам. и ако се върна отначало като пипнах за първи път апарат пак бих минал по същия път. те ти дават някакъв ориентир пи първите, а и при следващите несигурни стъпки във фотографията. дават ти възможност да научиш нещо и то без да се налага д аследваш академично за това. или да прекараш години и години в четене на суха теория. дават ти сигурност в себе си. дават ти възможност да покажиш твои неща на съвместни изложби. което дава огромен кеф. о, просто е велико. още помня как ми се обади пламен преди година и нещо по телефона да ми каже, че са ми избрали снимка за изложбата на фото-форум „всичко е любов“… ходех усмихнат няколко дни поред. после още една и още една… после самостоятелни изложби. но все се тръгва от някъде. а това някъде може да ти го даде подобен фото-сайт. и не го отричам. същия тия общества ти дават и възможността ако може допълнително да си отсееш според твоя вкус и мироглед нещата от седмичните и месечните рейтинги – да гледаш доста добри неща, които бавно и сигурно биха могли да ти формират един доста приличен фотографски поглед върху нещата. дават ти и възможността да се запознаеш с приятни хора, имащи същото хоби или професия като теб. същите диви манияци. евентуално. и разбира се дават ти възможността да изпитваш още по-голямо удоволствие от снимането си… дават ти възможността да бъдеш х а р е с в а н.

разбира се има и минуси… които е най-добре човек да открие сам. има път до там. който ако се извърви носи в себе си отговора. още повече всеки човек си е различен и малко или много уникален. изпитва удоволствие и пълнота от различни неща… няма да се изказвам категорично кое вече ми тежи повече от всичките по-горни неща (макар да си умирам да го направя).

Коментари

 • yovko, февруари 7th, 2006, 9:34 am


  Man, в какви ли не community-та в Интернет съм се забърквал… Не се сещам за по-странни и по-недружелюбни от фотографските community-та в БГ. Факт е, че има много читави хора в тях и много свестни… но понякога дори те се държат свински.

  Май предпочитам личния контакт в тези води…

 • george, февруари 8th, 2006, 11:07 pm


  така е… като имаш предвид, че дори в софия хората са леко по-толерантни, отколкото тука…

 • Eti, февруари 18th, 2006, 7:39 pm


  м-хъм… мнооо сме толерантни;)))… гледам последното ти „некачване“ на фото-форума… кефи отражението, много… личния контакт е „Контакта“ в каквито и води да е

 • Ord0, февруари 18th, 2006, 7:51 pm


  Нещо интересно по темата:
  http://www.prime-junta.net/pont/Pontification/ab_Why_Flickr_Is_Better/_Why_Flickr_Is_Better.html

 • george, февруари 18th, 2006, 9:31 pm


  Ети, никак не ме бива понякога в изкушенията :|

 • designwerk, март 2nd, 2006, 5:31 pm


  Георги!

  Явно дрогата „let’s be cool of any price“ е доста разпространена.
  В тия общества колеги се изкачват върху трупове на колеги… да са по-нависоко.
  Другото го знаеш… радвам се че след всичко това…главното което остава утеб е страстта към фотографията.

  Ще си мисля за думите ти ако изпадна в абстиненция!
  БЛАГОДАРЯ!

Коментирай?

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон! Не го правете и ако не сте напълно съгласни с правилата за коментиране!
* Required Field