затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

слушам armin van buuren – asot 240, и в почивката от работата си мислех за бокето. за тази подправка, към която в даден момент някои от снимащите се пристрастяват. не винаги. понякога. все още двумерната фотография е властваща около нас. обаче това не ни пречи да се стремим към красивото. към уникалното. към онова, което те кара да трепваш и да усещаш една фотография по съвсем различен начин. със сетивата си…

не ми се превежда какво е боке. но изровичках няколко линка, които според мен описват най-добре какво е това боке. и дават дори примери. дали са достатъчни човек да се запали? май дааа.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bokeh
http://www.vanwalree.com/optics/bokeh.html
http://www.luminous-landscape.com
http://www.kenrockwell.com/tech/bokeh.htm

много се изкефих че на википедия са използвали снимка на carlos luis, който не само е канонец (не искам да флеймя ама тоя обектив 85/1.2L просто е безаналагов при конкурентите), но и е един страхотен фотограф. цялата му галерия с 85/1.2L е страхотна. пича снима според таговете с eos 1ds mk2 и eos 5d. имаше и галерия с 35/1.4L. едно също прекрасно стъкло. тааааа. и неговата галерия на фликър е достатъчно обяснителна какво е това боке и каква красота придава на фотките, избягвайки от двумерността, която ни залива.

между другото забелязах и друго странно нещо. хващате някой познат, който не е вманиячен във фотографията и му показвате адската снимка като рисунък в дефокуса и гледате изражението му. ами той най-често (да не кажа винаги) въобще не реагира на това. не му прави грам впечатление плиткия доф, отделянето на обекта от фона, или пък рисунъка в дефокуса… ако му обясните с няколко думи защо е такъв похвата, защо понякога фокуса само в очите, плиткия доф, или рисунъка в дефокуса, отделянето на обекта. цялото това манипулиране на зрителския поглед с цел да го грабнем… тогава почва да му прави впечатление чак.

а иначе бокето е много много важна подправка…

Коментари

 • Роберт Иванов, март 21st, 2006, 3:14 pm


  Да, даже съм чувал коментари от рода: „ама защо еди-кой-си не се вижда добре“

  В снимката имаше един човек, който беше на заден план и следователно ‘дефокусиран’ (хм, така ли се казва). На повечето хора, голямата дълбочина на фокуса (така нормална за сапунерките) им харесва.

  Лошо няма.

  Различни хора – различни фотографии

 • george, март 21st, 2006, 3:30 pm


  за вкуса, разбира се :)
  иначе си прав, сещам се и за такъв случай на „избягал ти е фокуса“ за някъв на много заден план, който се беше скрил в мазнотията :)

 • Eti, март 21st, 2006, 10:02 pm


  айде сега;) и с една скапана сапунерка може да се докара дефокус в далечен заден план при макро напр. и както Георги често обича да казва – не всичко е техника, най-вече е „поглед“. светът има много измерения. всеки сам избира, кои да вижда и какво:).

 • Роберт Иванов, март 22nd, 2006, 6:05 pm


  ама, разбира се, нищо лошо против сапунерките – ако не си бях купил такава, никога нямаше да се запаля по фотографията

  да не говорим, че и те си имат предимства
  но, спирам до тук, че ще го обърнем на ФФ ;)

 • Пейо, март 24th, 2006, 9:07 am


  Фетишизъм е думата, която се сещам, когато ми обясняват техниката в снимката. За мен фотографията е все още начин за препредаване на на обекта, а не за надмерване на техика и чалъми.

 • george, март 24th, 2006, 3:36 pm


  пейо, а къде е границата между регистрацията на едно събитие (чисто репортажната снимка, макар че репортажната фотография е може би най-трудния раздел от фотографията, и една снимка на дадено събитие не я прави само по себе си репортаж. още повече добър репортаж) и изкуството?

  или кое отличава дадена снимка от друга такава, ако не погледа? и изобщо ако всички снимки са еднакви защо изобщо да снимаме?

 • martin, март 25th, 2006, 2:24 pm


  Поздравления за Вашия вкус :) ASOT e музиката , която от три години звучи денонощно от слушалките – по ред причини този фон остава неразбран от близки и колеги, та приятно се изненадах, че ASOT 240 е в плейлистата ви :)
  мартин

Коментирай?

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон! Не го правете и ако не сте напълно съгласни с правилата за коментиране!
* Required Field