затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

в неделя вечерта ходих на органов концерт във фестивалния център. не помня кога за последно гостуваше някой и имаше такъв концерт но съм почти склонен да се обзаложа, че става дума за около 5-6 години. аз дето не съм толкова голям почитател на класическата музика, въпреки че съм слушал такава на една от десетте най-добри аудиофилски системи в българия, тоя път реших да отида задължително. концерта беше органициран съвместно с полския институт – софия, генералното консулство на република полша и фестивалния и конгресен център.

изпълнителя беше пшемислав капитула от полша. според диплянката – роден през 1965 година във варшава. завършил музикалната академия фредерик шопен във варшава. директор на фондация фестивал на сакралната музика и изнасящ около 140 концерта годишно. пише още, че е инициатор, главен и художествен директор на международния фестивал на сакралната музика във варшава и международния фестивал за органова музика органът на катедралата във варшава.

концерта беше страхотен. пшемислав изтиска според мен почти всичко, което можеше да получи от органа. звучеше толкова богато и различно във всеки един момент. публиката се изкефи също на макс. зала 1 беше препълнена (откога не съм я виждал такава не е истина), няколко пъти дори го прекъсвахме човека с ръкопляскане, че се налагаше да се обръща и да се покланя… особено ми хареса феликс нововейски – 1 симфония за орган. беше направо бездиханно. накрая всички бяха на крака и беше един страхотен финал. после аплодирахме и консула, и като гледам как и той се изкефи искрено се надявам следващия поляк-органист да дойде в рамките на една година.

по едно време си мислих какво ли ще стане ако се появи ения и се докопа до органа… сигурно нямаше да мога да го преживея.

,
Warning: Use of undefined constant display - assumed 'display' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ambientd/public_html/weblog/wp-content/themes/ambient-responsive/single.php on line 36
април 3rd, 2006
| публикувано в Музика Коментари (3)

Коментари

 • Ivan Genchev, април 4th, 2006, 3:23 am


  От доста време се подвизавам по места където в повечето църкви има орган, но не съм се наканил да отида да слушам нещо на живо.

  Тази седмица пак видях Ретроспективата на Бресон. Не бях забелязвал колко завършени и многопластови са му нещата. И винаги има движение. Направо е изумително как успява да хване момента. Преди две години бях забелязъл някой неща, но много ми бяха убегнали. Надявам се това да значи че съм мръднал от това време. Гледам старите неща от Пирин и много малко хващат окото. На изложбата имаше написано от някой умен човек: композицията за фоторгафията е като граматиката за езика. Това обяснява моите проблеми… Както дърварски се изръзявам така и снимам…

 • ENEArt : write your life!, април 4th, 2006, 2:19 pm


  […] както виждам george също е писал вдъхновено по темата) […]

 • george, април 7th, 2006, 4:45 pm


  иване, сигурно в църква органа звучи още по-невероятно. защото все пак акустиката в зала1 на фестивалния е под всякаква критика за музика на живо.

  отиди ако ти пасне. и после чакаме впечатления!

Коментирай?

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон! Не го правете и ако не сте напълно съгласни с правилата за коментиране!
* Required Field