затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

днес се сетих как преди време като ходех да играя на село като ученик продаваха суха паста „портокалка“. много години не съм мяркал да се продават, а и е твърде вероятно вече да нямат нищо общо с преди. обаче бяха голям деликатес щом помня как съм си купувал кутия и съм хапвал голяма част от нея. вече и тахан халвата не е същата. помня преди като отвориш консервната кутия и беше пълна отгоре с олио. халвата беше страхотна на вкус. нищо общо с последния път, когато се опитах да ям от новата тахан халва. разбира се вкусотиите, които можеш да намериш из рафтовете на пикадили можеха да се видят само в кореком. дори доста от тях ги нямаше и в корекома. но не бих отказал кутия сухи пасти портокалка.

,
Warning: Use of undefined constant display - assumed 'display' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ambientd/public_html/weblog/wp-content/themes/ambient-responsive/single.php on line 36
август 1st, 2006
| публикувано в Неподредено Коментари (9)

Коментари

 • Ivan Genchev, август 2nd, 2006, 10:42 am


  Така е Георги. Нищо не е същото… А и ние се променяме…

  По стечение на обстоятелствата майка ми се занимаваше с продаване на тези пасти. Просто брат ми учи в Свищов и трябваше да му се носят редовно неща там, та майка откри Слънчо пръчиците и срещу тяхната фабрика е ТЕД дето се правеха портокалките. В началото все бяха пресни и много хубави, но след време започнаха да пробутват залежали. Славата им беше преминала и в Търция, където много се пренасйаха от куфарните търговци… Не знам дали още съществуват. Може и да кретат.

  Показателна е историята и на „гигантът“ Слънчо(те произвеждаха и единствените детски каши в БГ). Купен от мултаците, те продаваха на излишно високи цени. Ходиш молиш се да ти дадат. Излязоха на пазара какви ли не ментета и сега свалиха цените и дори ти ги карат на крака, но пазарът беше загубен…

  Пазарът е много подвижно нещо и монополът и липсата на конкуренция може да изиграе шега на играчите. Да видим до къде ще стигне и М$…

 • george, август 2nd, 2006, 12:01 pm


  доста неща прецакаха, ама човек убивам за кутия портокалки. интересно помниш ли точно завода, който ги произвеждаше да поровя в гугъл, може пък да функционира още? склонен съм да рискувам и да си намеря 1 кутия портокалки :)

 • Ivan Genchev, август 2nd, 2006, 12:06 pm


  Заводът се казва ТЕД и е точно срещу гарата на Свищов. Като си дойда мога и телефон да ти дам от архива на майка, ако има запазен.

 • george, август 2nd, 2006, 12:16 pm


  благодаря ти. приватизирали са ги :(

  http://www.priv.government.bg/cgi-bin/ap/04/041/loader.cgi?k=12

  купила ги е някаква шуменска фирма. ще поровя дали мога да се свържа направо с новия собственик, че ме гложди жестоко любопитството.

 • george, август 2nd, 2006, 12:20 pm


  странно, на телефона на тая фирма бяха очудени какво е това тед свищов. и това според тях било борси в свищов, а не завода. жената на телефона беше по-учудена от мен. хм.

 • Ivan Genchev, август 2nd, 2006, 1:13 pm


  То борсата беше в същия двор. Може просто да са ги закрили и всичко да е станало борса. Довечера ще питам майка. Тя беше до миналата година в бизнеса и може да знае нещо по въпроса.

 • Ivan Genchev, август 3rd, 2006, 11:40 pm


  Тази вечер майка каза че миналата година по някое време ТЕД са изчезнали от дистрибуторската мрежа. Природата обаче не държи празни и веднага са се появили подобни пасти от Хисар. Можело от Велинград да миинеш през там да ги опиташ… Следващият път.

 • george, август 7th, 2006, 7:46 pm


  другия път! :)

 • iellin, август 15th, 2006, 2:11 am


  Пастите на Хисар не са ли на фирма ‘Шоколино’?

Коментирай?

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон! Не го правете и ако не сте напълно съгласни с правилата за коментиране!
* Required Field