затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

тези дни попаднах на въпросния материал и ми стои на първи и втори таб докато намеря време да си го блогна че по-лесно да го намирам. а може на някой да му е интересно как се прави разтърсващ репортаж.

харесвам снимките от сайта на магнум. харесвам доста от фотографите там и обожавам няколко. нямам претенции, че разбирам репортажната фотография, обаче нещо не го разбирам напълно това. сякаш представянето и новината са няква надпревара. донякъде има истина в това, че колкото по-шокиращ и перфектно поднесем материал може да въздейства много, което все пак е целта на репортажа. от друга страна все повече нагласени кадри се промъкват. как да приемеш, че намерено убито дете под развалините може да се разнася цял ден насам натам само и само няколко лузъра да си направят шокиращите снимки. уж са водещи репортери от водещи агенции. ами не го разбирам това.

линковете за материала

Qana – the director’s cut
Milking it?

тоя материал пък ме подсеети за пулицъра на кевин картър. ясно е че въздействащият кадър, както и пулицъра искат доста повече от да си на правилното място и време. приемам донякъде режисурата (като по-горе. да кажем, приемам я). обаче как да приемеш че репортер може да чака 20 мин и да гледа как лешояд иска да изяде недохранено детенце? вместо да го заведе в лагера или да го нахрани… човешкия живот си е човешки живот. най-ценното нещо. и няма аналог.

малко инфо по случая, гугъл е пълен предполагам по въпроса

снимката, спечелила пулицъра
малко за живота на картър и как е снимана снимката
превод на горното и малко мисли от друг човек

а къде е мястото на родната репортажна фотография? в хората, които снимат за да отбият номера за 5 лева на кадър и пълните със „снимка: интернет“ ежедневници… добре че има и професионалисти измежду тях, нищо че са малко.

,
Warning: Use of undefined constant display - assumed 'display' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ambientd/public_html/weblog/wp-content/themes/ambient-responsive/single.php on line 36
август 12th, 2006
| публикувано в Интернет, Линкове Коментари (2)

Коментари

  • Ivan Ivanov, август 13th, 2006, 8:12 pm


    плурицъра = Пулицър(Pulitzer) ?

  • george, август 13th, 2006, 9:16 pm


    точно, моя грешка в изписването. мерси.

Коментирай?

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон! Не го правете и ако не сте напълно съгласни с правилата за коментиране!
* Required Field