затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

според новините слънчевата система вече се състои от 8 планети. от днес са лишили плутон от статут на планета.

цитат с информация по въпроса:

Плутон загуби статута си на най-малката планета. Така в Слънчевата система остават само 8 планети.

Общото събрание на Международния астрономически съюз реши днес да лиши Плутон от статута на най-малката планета от Слънчевата система. Близо 2500 експерти присъстваха на това събрание, което се проведе в Прага.

източници, където намерих инфо:

http://science.actualno.com/news_74078.html
http://science.actualno.com/news_75239.html

как така някви си хиляда астронома ще решават незнам… ама плутон си е бил част от планетите на слънчевата система от 1930 година, и сега изведнъж плутон няма да е планета. какво пренаписване на учебници и справочници ще падне. ами планетариумите? всичко трябва да отрази промените. не бих казал, че съм особено изкефен от новината.

,
Warning: Use of undefined constant display - assumed 'display' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ambientd/public_html/weblog/wp-content/themes/ambient-responsive/single.php on line 36
август 24th, 2006
| публикувано в Астро Коментари (4)

Коментари

 • cx, август 28th, 2006, 10:59 pm


  Абсолютно глупаво е. Дори и да имат някакви сериозни доводи да го правят хич не мисля, че е нужно, наложително, или пък важно. Нямат си работа хората…

  http://curious.actualno.com/news_75452.html

 • george, август 28th, 2006, 11:36 pm


  пълна идиотия… идва ми да отида да върна тия дни дето купувах атласи в книжарницата и да си искам парите :D

 • bobbyfuego, декември 7th, 2006, 12:58 pm


  Аз пък четох някъде (не помня къде), че намерили 10-планета сега пък 8 станали. Хм странно!

 • Filip, ноември 15th, 2007, 5:22 pm


  Всъщност има основание за тази промяна. Плутон по всички показатели е различен от останалите планети и повече прилича на скалистите тела от пояса на Куйпер. Затова вече се счита за планета-джудже. Освен него, в онези крайни зони на Слънчевата система вероятно има много подобни тела (дори по-големи, като Ерис например) и или трябва и те да се зачислят като планети (което пак значи, че ще се пренаписват учебници и атласи), или, което е по-правилно според мен, да предефинират понятието „планета“ и Плутон да отпадне. Науката не е статична и познанията ни за Вселената постоянно се увеличават, така че няма нищо по-естествено от промените :)

Коментирай?

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон! Не го правете и ако не сте напълно съгласни с правилата за коментиране!
* Required Field