затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

усещам есента… вчера инцидентно с един приятел поскитахме с апаратите около час из морската градина и независимо от многото народ се усеща все повече есента. светлината беше една мека такава, не беше горещо. почти пълна идилия. чака се само да се разкара народа от морската градина. подготвям такумара за есенния сезон така да се каже. има и две неща от вчера на фото-журнала, от които съм доста доволен – дефокус в зелено и дефокус в синьо.

щракнах и един почти тестов кадър тука. като закачка за все повечето мнения които срещам че дефокус може да се нарисува във фотошоп или друга графична програма едва ли не с два клика на мишката. ако някой го може с удоволствие бих искал да се науча как да рисувам контражурно боке или боке с елементи в дефокуса, които заиграват светлината. така няма да мъкна обективи а ще си пуцам с китовия и после ще мажа на фотошопа (чукам на дърво). да не говорим че при съвсем нормално снимане небето би станало напълно бяло и без грам информация в джепега, откъдето да се извади поне малко детайл.

вчера като говорих с жоро стана дума за категория хора (по повод един предстоящ фото-сайт), които той нарича наблюдатели. хора с усет към красивото. хора, които не се занимават с фотография, не могат да снимат ама грам, но с усет към красивото (?!) което би трябвало да им дава право да си казват свободно мнението на всички рейтинг нива (така де, разбирай да критикуват). крайно недоволствам срещу това масово явление, вземащо все по заплашителни размери с масовостта и достъпността на фотографията!

ще се цитирам от другото място за да не го пиша наново:
аз имам усет към архитектурата, но не съм архитект. не мога да строя и проектирам. да, верно мога да си кажа мнението за дадено сграда дали ме кефи. стига да не стане че казваш на архитекта, че нищо че не си архитект ти си човек с усет към това, и знаеш повече от него, и това примерно не струва.

(явно ми е минал драпащия период щом оставих мобито намира). та повече толерантност при това двустранна никак няма да навреди. има място за всички – и за хора, които мъкнат по една раница стъклария и вместо да си четат книжлето на хладинка в къщи обикалят като гламави по прахоляците да търсят кадри. има място и за хора, за които фотографията е да снимат семейството си и интересни места откъдет оминават (без да ги е еня за светлина, оптични процеси, поляризация и други такива дивотии).

съвсем образно казано да теглим една майна на някой архитект в никакъв случай не ни прави нас самите по-добри архитекти.

Коментари

  • Eti, септември 12th, 2006, 6:11 pm


    А има и такива дето се бутат из прахоляка със стъкларията на гърба и след това (или преди)четат книжка на хладинка;).

    Толерантност… това винаги е куцало по тия земи.

    Айде, че бързам да рисувам кръгчета с фотошопа.

Коментирай?

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон! Не го правете и ако не сте напълно съгласни с правилата за коментиране!
* Required Field