затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

hamburg libraryв приготвянето на багажа се изнизват часовете, които по принцип бяха предвидени за сън. успявам да легна някъде около 23.30, а съм си навил будилника за 02 часа, като 03 трябва да съм на летището. незнам защо е толкова ранен този полет при положение че ме чакат 2 часа висене на летището в будапеща за прехвърлянето на другия самолет на малев посока хамбург. но е факт. летището във варна ме посреща мръсно празно и пълно с по-криви хора и от мен. как де и се изтикват двата часа до полета. проблем да прекарам раницата с апарата като ръчен багаж няма. но има проблем с другия ми багаж. носел съм бил лаптоп в куфара. ами да, нося. да набера шифъра ако обичам и да отворя куфара. ми добре. ето го супер тайния лаптоп. айде сега да го пусна да видят, че работи и че е лаптоп, а не нещо друго. лаптопа пали бавно като мен, все пак е 4 и малко сутринта и без приток на свеж ток в него, нито любимия му креатив на псмсай слота. но пали. (иначе сигурно щяхме да се сборичкаме в тесния коридор). добре било. сега ако обичам да го изключа и да махна батерията му отделно от него. вече съм свободен да заключа отново куфара и да се отправям към изчакване на полета. приятно се лети с малев. и сандвича не беше лош. чакането в будапеща обаче не ме изкефи. съжалих, че не съм си взел и лаптопа като ръчен багаж за да поровя из нета малко докато чакам. иначе се виждат доста интересни персонажи из залите на летището. идва време и хайде на следващия самолет.

hamburg streetпървото, което ми прави впечатление в хамбург е подредеността. и колко чист град е. по пътя към хотела, които се оказва почти на центъра рядко се виждат високи сгради, преобладават ниски къщи в доста красив стил, част от тях офиси, част от тях баровски къщи за живеене. направо немога да повярвам колко близо до центъра има цели карета от подобни къщи с по 3-4 хубави автомобила (доста често едния е порше) отпред. с кованс месинг, красиви фасади и полянка отпред. това, което очакваш да видиш около свети константин и елена до варна, или из тузарските квартали на софия тука може да се види на минути от центъра. с абсолютно спокойствие и тишина. и всичките тия автомобили отпред просто си домуват. къщите не изглеждат в никакъв случай орешетени. не се виждат и будки за охрана отпред, или камери. странно.

hamburg centerвторото, което ми прави впечатление е че всички таксита са нови автомобили, най-често е клас на мерцедес. боядисани са в кремаво, а не в жълто както при нас. скъпо удоволствие е да ползваш такси в хамбург. такси от летището до центъра е 20 евро, от центъра да хамбург мессе цената е около десет евро. обаче с-бана е нещо страхотно. комбинира метро с наземен влак. движи се адски бързо и редовно. вътре е комфортно и се обявява всяка спирка предварително с глас и с изписване на светещи мини табла във всеки вагон. по-важните станции, където има прикачване към други линии или централна гара се обявява и на английски. на всеки вагон и всяка станция има подробно карта на с-бана и на хамбург. и човек може да си купи карта за всички линии и кръгове на хамбург за три дни за 15 евро. с нея може да се вози колкото си иска и накъдето си иска. реално важното е да си избереш подходящ хотел без голямо значение в точно коя зона се намираш, защото за минути си с с-бана до центъра. ние се изкофтихме с хотел на центъра. който иначе е приличен и много красив отвън, но няма интернет. и направо изпукваме с колегата. добре че носим лаптопи и можем поне да джугаме на нфс по wifi. немога да разбера как в цял хамбург неможе да се намери wifi провайдър. повечето хора, които питахме или незнаеха какво е това безжичен интернет или просто нямат представа кой продава такъв.

hamburg byke alleyтретото, което ми прави вече огромно впечатление е, че се карат много, ама наистина много колела. има специални алеи навсякъде, светофарите имат и секцийка за колела с отделно светофарче. колите дават предимство на велосипедистите и можеш спокойно да видиш както млади хора на колело, така и възрастни, че така и хора на бизнеса с костюми, чанта с лаптоп и бързат за срещи. има и немалко майки с деца на специални кошчета на колелата. направо така ми се прииска да имам колело. сигурно като се върна във варна веднага ще ми се изпари желанието като видя улиците и как няма нито къде да караш колело, нито начин да пресечеш кое да е кръстовище на колело.

hamburg messeслед като пристигнах в хотела и разтоварих багажа трябваше да намеря хамбург мессе, където се провежда смм изложението. дадох си два часа за да стигна пеша до там, като знаех че е приблизително близко. по пътя попадам на една пекарна за хлебчета и кроасани, където освен всичко правят и страхотно капучино… в огромна чаша. без малко да си проваля програмата докато опитам от няколко вида кроасани преди малко изпечени с полепнали по тях слънчогледови белени семчици. направо ги разбирам защо са шишави немците, имат доста интересни вкусотийки. как да е намирам хамбург мессе и се дотътрям до щанда на наште. вътре е пълно с народ, ама наистина ужасно пълно с народ. има адски много апаратура и е зверски горещо. едвам успях да устискам до към 4 часа следобяд и после обратно към хотела. часовата разлика, нищо че е нищожна, като се добави към това че съм спал само час и нещо през нощта и съм пътувал няколко часа със самолет, направо е убийствена. вечерта поне се понаспах, защото следващия ден пристига колегата и имаме работа двамата на изложението и би било безсмислено да ходя сам сутринта и после да се връщам обратно. я да се наспя поне. и без това едвам гледам.

,
Warning: Use of undefined constant display - assumed 'display' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ambientd/public_html/weblog/wp-content/themes/ambient-responsive/single.php on line 36
септември 27th, 2006
| публикувано в На път Коментари (2)

Коментари

 • Ivan Genchev, октомври 3rd, 2006, 1:24 pm


  Интересно ми е от какво си впечатлен. Подобно бяха и моите първи впечатления от немско. Ако обаче наистина искаш да видиш много колелета трябва да прескочиш до фламандска Белгия и Холандия. На гарата в Хага има хиляди овързани пред гарата на специален паркинг, например. Ако си пийнал спокойно няма да си намериш своя…

  За мен Хамбург е най-характерен с пръснатостта и многото зеленина и пространство.

  Приятно размотаване!

 • george, октомври 3rd, 2006, 1:58 pm


  ами мен белгия и холандия са ми още по-голяма слабост ама не съм ходил. миналата година за малко да отида до ротердам. ако/като ида ще сравня поне спрямо моята призма.

  ми хареса ми подредеността и поне привидното спокойствие, чистотата, възможността да покараш байк спокойно, че дори и предимство ти дават, транспорта… как за минути си докедето желаеш предвид на колко време е с-бана и у-бана.

  като цяло – изкефен

Коментирай?

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон! Не го правете и ако не сте напълно съгласни с правилата за коментиране!
* Required Field