затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

от утре влиза в сила изменението на закона за движение по пътищата (раздел xvii, чл.70, ал.3, т.2), според което от 1 ноември до 1 март моторните превозни средства се движат с включени светлини за движение през деня, или с къси светлини. по принцип доста приветствам идеята. не знам дали това ще намали селянията по пътищата или пътните произшествия (твърде е вероятно), но определено има смисъл от подобна мярка. може би няма да засичам повече коли през нощта без светлини, или пък без предни/задни такива.

единственото, което ме притеснява е, че доколкото имам спомен в едно от разискванията по телевизията се дочу мнение, че едва ли не това щяло да намали и сигнализацията между шофьорите за наличие на полицейски пост. и какво правим в крайна сметка? грижим се за безопасността по пътищата, или пък подсигуряваме авансите на сержантския състав?!

,
Warning: Use of undefined constant display - assumed 'display' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ambientd/public_html/weblog/wp-content/themes/ambient-responsive/single.php on line 36
октомври 31st, 2006
| публикувано в Неподредено Коментари (10)

Коментари

 • Владо Георгиев, ноември 1st, 2006, 3:29 pm


  Законът в щата Ню Йорк гласи, че карането на фарове през деня е задължително само когато работят и чистачките, но аз съм свикнал да си пускам светлините винаги – независимо кой сезон или ден е. А и вече повечето нови коли идват с автоматични фарове и този проблем отпада; а и застрахователите намалят премиите за такива коли – водят се малко по-безопасни.
  А колкото до святкането с фаровете по пътищата – това май само в България съм го виждал. И май е по-скоро кофти, отколкото да подпомага безопасността на движението.

 • Eti, ноември 1st, 2006, 6:40 pm


  Айде сега :), пак ще намерите начин да се предупреждавате колегиално. Поне в Европа по проучване, задължителните светлини са намалили произшествията. Аз съм и за по-високи глоби за колани. Незнам дали това ще ни направи по-бдителни, но по улиците е като на война. Всеки ден нелепи жертви.

 • george, ноември 2nd, 2006, 3:11 pm


  ети,
  аз съм направо за камери. и който кара бързо аре глоба автоматично. а не тоя познавам, оня познавам, ама на ти пари и т.н.

  така че съм навит на такива драконовски мерки. и всеки път като пътувам за румъния ми е готино. и ти спазваш ама и другите ги е шубе яко. така че имаш чувството, че си направо в хамбург баси :)

  владо,
  дори само заради това, че хората виждат идващите автомобили е добре. така че по принцип съм за. да видим до колко ще работи. като гледам пак доста хора си карат по старому.

 • Владо Георгиев, ноември 2nd, 2006, 3:24 pm


  @george: Ами да, ако хората не се променят отвътре и да решат да ги правят тези неща не само за да отбият номера, ами защото е логично… никакви закони няма да ни оправят :-(

 • george, ноември 2nd, 2006, 3:28 pm


  напоследък тотално съм се отчаял. селянията така е заринала всичко, че просто нямам нерви да се ядосвам дори. достатъчно е да си помислиш, че като спреш на пешеходна пътека отзаде почват да свирят и въобще за какво си говорим.

  нямаме култура! това е. нямаме.

  поне разбираме от сопа. ми ок. да направят автоматизирана система с 5000 камери във секи голям град и на по 1-2 километра извън града и да глобява автоматично без човешка намеса, който нарушава. е от това разбираме. и съм твърдо за.

  странното е, че в румъния това работи и без камери.

 • rolla, ноември 3rd, 2006, 1:10 am


  Мдааа,от отдавна чаках да се приеме това.Аз лично от около 3 години не съм карал без да си включа фаровете.Независимо дали е 12ч. на обяд или вечерта.Даже си пускам и малките фарчета за мъгла обаче те май не са много разрешени ако няма мъгла.Абе искам колата да свети и да се вижда от далече и сега се радвам,че вече всички ще се виждат.Писна ми някви сиви,мръсни коли през сиви облачни дни ,да ми изкачат на 20м. като съм тръгнал да изпреварвам:)
  За селянията си мнооого прав(за съжаление).Особено пътната такава.Аз ги наказвам много лошо такива селчаци,особено ако е път където не може да изпревари-бия контрата и почвам да се влача с 30км/ч.Ако иска да слезе и да ме догони пеша-ще съм очарован:)

 • Митака, ноември 3rd, 2006, 10:58 pm


  Приветствам задължителните светлини през зимният период,но и това си сма кофти страни.Примерно,колкото и да е несвързано с движението,но 1 000 000 автомобила,всеки с Х 2 крушки Х 20 Вата всяка = на 40 000 000 вата отделена топлина.Колко Мегавата са си пресметнете сами …всеки ден.А знаете за затоплянето на климата.Доста съм ангаже в тая насока и не знам кое приветствам.НЯМА угодия на всички.

 • george, ноември 5th, 2006, 1:49 pm


  истина митко, няма угодия на всички. но дано понамалеят малко селинджърите по улиците… това е голям проблем, наистина. ако си гледал черната статистика за пътищата това лято…

 • Diabolik, март 1st, 2007, 4:45 pm


  Митака, по специалност съм магистър еколог – селищна екология. Затоплянето на въздуха от фаровете – стига бе, наистина ли си вярваш? Това е нелепо. Фара се награвял и какво от това? нима всички фарове взети заедно, могат да повишат температурата с няколко градуса? Митака, моля те не изказвай подобни мнения граничещи с абсурда. Ако си толкова загрижен за околната среда, потърси нещо по-логично, запалените светлини, вземат ток от генератора когато двигателя работи и от акумулатора когато двигателят не работи. когато вземат от генератора, трябва по-голям въртящ момент за да се поддържат оборотите на генератора, а и отделно големината на тока който се подава към свещите (на бензиновите двигатели) намалява, и това води по-слаба искра при възпламеняване на горивото, това води до повишен разход на гориво от работещите светлини, и от там завишеното отделяне на емисии. На тази постановка бих повярвал като реален мотив, за вреда върху околната среда, от колкото на постановката че крушките причинявали затопляне с няколко градуса.

 • мироки, октомври 31st, 2007, 10:37 am


  И да добявя към горното мнение . От запалените цял ден фарове се стига до много бързо износване на генератора,зумера за забравени фарове и акумулатора след това, както и крушките автомобила, , Ще трявба да посещаваме по-често сервизите от досега.

Коментирай?

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон! Не го правете и ако не сте напълно съгласни с правилата за коментиране!
* Required Field