затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

след две години вярна служба, канонското обективче еф-с 18-55 днес излезе с почести в пенсия. т.н. китов обектив, които се възхвалява наред и нашир като отвратителен обектив, всъщност си е един съвсем приличен обектив за цената си от около 100 лева. лошото е, че няма добра евтина алтернатива в широките стъкла доколкото помня заради спецификата на огледалната система, при която крайния оптичен елемент на обектива стои далеко от матрицата. докато например при компактните апарати това не е така. като се добави и това, че имат миниатюрна матрица и близкото разстояние на оптиката до нея, както и това че е разчетена точно за нея матрица – не спорете ако ви кажат, че компактен апарат (олимпус 8080, канон про1, минолта а2, а200, или новото сони р1, както и високия клас панасоник фз30 и фз50) вади по-добра резолюция и качество от дслр с евтин китов обектив. истина е.

и докато това може да се компенсира след около 35-50мм с някой добър механичен обектив особено в късото теле (където има механични стъкла не отстъпващи по рязкост и рисунък на най-скъпите им аф събратя), същото е невероятно трудно при широките обективи. единственото, което наистина си струва е да кажем цайс флектогон 20/2.8 (ако попадне човек на читава бройка! че има доста повредени и саморемонтирани, които за нищо не стават). обаче пък същия на кроп факторка отива на 30, респективно 32мм. и разбира се е мф. аз лично досега съм виждал само една читава бройка от тоя обектив. само не знам защо не ми допадна като го тествах. не беше проблема в рязкостта това е сигурно. и още нещо по въпроса. забелязал съм, че хората плюещи по китовия обектив далеч не са го надскочили като възможности. нещата, които правят най-често са повече от постижими с кита. аз лично имам доста добри снимки с него и в никакъв случай не ме е срам от тях. твърде вероятно е като се добави въпроса с уловения момент някои от тях да са неповторими с какъвто и обектив да е.

днес раничката ми е ужасно празна и лека, спирах три пъти да гледам дали още е на гърба ми. от нея изскочиха и двата самоделни тилта, единия поема след малко за софия по еконт, другия ще си го получи едно момче като се появи във варна. фоби отнесе и филтрите заедно с китовия. да зема да тикна нещо тежко в раницата да я усещам…

цял ден си тананикам тия думи от един от текстовете на делериум

„I wake up, put on my face
identify with the human race.
I fall to sleep take off my face
Somehow the light can’t keep up the place

I go to sleep, take off my face
eyes open to the darkness… identify“

,
Warning: Use of undefined constant display - assumed 'display' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ambientd/public_html/weblog/wp-content/themes/ambient-responsive/single.php on line 36
ноември 7th, 2006
| публикувано в Музика, Фотография Коментари (7)

Коментари

 • Дончо, ноември 7th, 2006, 4:26 pm


  А с какво (какви) го замести?

 • george, ноември 7th, 2006, 4:40 pm


  ами тилтовете се оказаха не точно моя тип обективи, поне на тоя етап. видях, тествах, поснимах. да, получават се интересни неща, но ме тегли на другаде. та реших да ги продам, защото не ми трябват.

  а китака още с нищо. празна ми е раничката.

 • Eti, ноември 7th, 2006, 5:50 pm


  Китовия на пентакс е много, много по-зле от канонския. На ebay се продаваше за 1EUR:). Ползвала съм го, само като знам, че светлината ми стига. Обикновенно като се правя на дневен журналист:D. Но пък си имам алтернатива, независимо че няма варио. По-новото поколение на моя, дето си го взе, що го продаде;)?

 • george, ноември 7th, 2006, 6:34 pm


  щото му се ядосах дето си разбутах системата и такумара. не съжалявам грам.

  китовия на пентакс е по-добър от китовия на канон. абсолютно го гарантирам.

 • george, ноември 7th, 2006, 6:34 pm


  е не броя китовия на 20д 17-85 IS USM (макар че и той не е нищо особено), нито пък китовия на 5д – 24-105/4L IS USM :)

 • Eti, ноември 8th, 2006, 9:27 am


  Бе помня, че така май беше с твоята, но при наличие на сигмата, как да посегна на китовия;).

 • george, ноември 8th, 2006, 9:55 am


  ами разбираемо е, висококачествен 28/1.8 разбира се с малко крачен зуум в доста отношения ти компенсира качеството на китовия.

Коментирай?

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон! Не го правете и ако не сте напълно съгласни с правилата за коментиране!
* Required Field