затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

след като началото на година konica minolta се оттегли от фото и камера пазара и sony придоби активите и продължи линията им. ето точно в днес, края на годината, hoya и pentax обявиха, че са постигнали първоначално споразумение за сливане. гледайки статистиката за приходите на двете компании, обявена във въпросния прес рилийз, по-скоро hoya придобива pentax. което е доста странно предвид апетитите на самсунг по отношение на пентакс. дори самсунг купи модели от пентакс и приходите бяха реинвестирани в доразработването на к100 и к10. супер изненадваща новина днес. две поглъщания за една година кажи-речи.

според информацията линията на пентакс по отношение на фото-пазара се запазва и пентакс ще си разработват, развиват и продават продуктите без да има за цел да се закрива, което е добре. обикновено подобна информация е насочена главно към акционерите на двете компании и едва ли би поднесла подвеждаща информация, защото това значи мнооого зле за борда на директорите. големите акционери не прощават. дано да е така и тия пари допълнително да се вложат в нови разработки и нови модели, което ще доведе до повече конкуренция и по-ниски ценички. винаги съм мислел за хоя като компания, произвеждаща филтри (при това далеч не най-добрите), признавам си погрешно. фирмата се оказа един абсолютен оптически гигант. само се моля да не са метнали око на shake reduction системата за да я вложат в медицинските си разработки, закривайки бизнеса на пентакс. историята познава такива сливания/изкупувания заради даден лиценз, патент или разработка от изкупуваната компания.

,
Warning: Use of undefined constant display - assumed 'display' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ambientd/public_html/weblog/wp-content/themes/ambient-responsive/single.php on line 36
декември 21st, 2006
| публикувано в Фотография Коментари (12)

Коментари

 • Nick Angelow, декември 21st, 2006, 10:24 pm


  Жалко за Konica-Minolta :(
  И досега използвам един DImage7i. А следващия апарат, за който се бях замислил беше Pentax k10 :(

  Дано не се окажеш прав в опасенията си за hoya,

 • george, декември 22nd, 2006, 8:40 am


  Ник, ако досега ползваш 7i може би е добре да си потърсиш 7D, един наистина жесток апарат. Още повече ще си ползваш (мисля?) обективите на двете тела щом като са от една система.

 • turin, декември 22nd, 2006, 9:55 am


  7i е компактен зуум, няма да може да се обменят обективи със 7D.

  А за Хоя – поглъщане си е, те си го казват в доклада в pdf-а – Company name: Hoya Corporation (merging company), Pentax Corporation (company to be merged)..

  Иначе, Ники, аз не бих се тревожил чак – както казва Жоро, това е информация за акционерите – суха и конкретна. Това, че се сливат и „поглъщат“ не значи, че няма да се продължи с фото-дейността. То в големия бизнес постоянно стават такива неща.

 • Nick Angelow, декември 22nd, 2006, 9:55 am


  Може би ти имаш предвид линията Dynax или Maxxum на Konica-Minolta. DImage 7i са от по-долния клас апарати – със несменяем обектив, даже не съм сигурен дали могат да се нарекат DSLR.

  Иначе ще имам предвид съвета ти за 7D, но засега съм в сферата на „мечтите“. Още не съм тръгнал да се подновявам – не че не ми се иска, ама обективната реалност е такава.

  И весели празници по морето :)

 • yovko, декември 22nd, 2006, 10:06 am


  Жоре, ако щеш вервай, ама основния бизнес на Hoya е IT-то :-) На първо място при тях е електрониката и опто-електрониката. Оптиката е едва втората им страст. При всички случаи обаче, това е интересно сливане.

 • yovko, декември 22nd, 2006, 10:07 am


  Забравих… Правят и кристални чаши ;-)

 • george, декември 22nd, 2006, 10:16 am


  оо подвел съм се по цифрата, мислех че е някакъв филмов аналог на цифровата 7d. тя последната в момента ако си късметлия сигурно може да се намери на ултра сносна цена. макар, че който я има едва ли би я продал след като от сони няма наследник на този наистина про модел.

  йовко, да, явно наистина съм имал погрешна представа за хоя а и никога не ме е глождило дотам любопитството за да поровя из нета за тях. а за кристалните чаши!! ахах. това пък никак не бих го предположил. ако беше заглавие във вацовските вастници можеше да изглежда така

  „фирма, която прави кристални чаши изкупи пентакс?!“ :)

 • Nick Angelow, февруари 9th, 2008, 12:02 pm


  @george
  Искам да кажа едно благодаря за добрите думи, които си споменал за dynax 7d на Konica-Minolta. Те ми послужиха за начало в търсенията ми на DSLR апарат и от няколко дена съм притежател на една Konica-Minolta Maxxum 7D. И първите впечатления потвърждават твоите думи.
  И още веднъж благодаря.

 • george, февруари 9th, 2008, 3:12 pm


  честито. 7д е страхотно тяло, и имаш на разположение чудесни обективи за него. всеки лев, който ти е останал от тази разумна покупка на това тяло, спрямо някое от новите скъпи сони наследници, можеш да вложиш в оптика :)

  (а какви цайсове автофокусни има за това тяло…)

 • Nick Angelow, февруари 9th, 2008, 9:54 pm


  благодаря.

  За Konica-Minolta/Sony има следните обективи, но не съм сигурен дали са автофокусни:

  о Carl Zeiss Planar T* 85/1.4 ZA;
  о Carl Zeiss Sonnar T* 135/1.8 ZA;
  о Carl Zeiss Vario-Sonnar T* DT 16-80/3.5-4.5 ZA;
  о Carl Zeiss Vario-Sonnar T* 24-70/2.8 ZA SSM.

  данните са взети от този сайт Minolta/KonicaMinolta/Sony Alpha lens data, но пък от тях не ми става ясно дали са автофокусни. ще трябва да се проверят един по един на сайта на Carl Zeiss (imho).

 • Nick Angelow, февруари 9th, 2008, 9:58 pm


  oops, дали не се обърках от последното ти изречение :)

  сега го разбирам като констатация, а не като въпрос :)

  аз също си мислех за такъв обектив, но преди това трябва да реша какви точно ми допадат и чак след това ще търся допълнително оптика. засега ще използвам един minolta af 28-105 mm 1:3,5(22)-4,5.

 • george, февруари 10th, 2008, 8:50 am


  автофокусни са, да, към момента единствените цайс обективи, които са аф. за всички останали – като никон, пентакс, са мф-та.

Коментирай?

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон! Не го правете и ако не сте напълно съгласни с правилата за коментиране!
* Required Field