затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

вчера попаднах на един блог и вътре имаше интересни пейзажчета, от типа свръх-широк обектив, градиентни филтри, нд филтри и дълги експонации при залез. доста радваща окото фотография при това съвсем откровено професионално изпълнена – от дебненето на точния момент и точното място седмици наред за правилните облаци и точните десетина минути от деня, в които има добра светлина, до точния обектив и точната обработка. разговорих се днес със собственика на блога и получих доста интересно мнение по отношение на правата върху фотография, качена в интернет.

нямам за цел да злепоставям никой, така че няма да пиша линкове и никове, просто ще изведа някои закономерности по отношение на относително общото мнение на съвременните интернет потребители…

е,аз няма да издървам автора на снимка,която съм харесала.Ако втюъпросния човек е решил да сподели,разбира се че ще напиша кой е той

ми ко намерил съм си снимка в images.google или на някой форум, автора като не е възроптал там, значи мога да си я ползвам?

повечето от тях са от форуми,сложени като реклама или просто публикувани в някой сайт

както казах който си намери снимка на нечие форумче – негова си е. някой навит да правим партия? качва той няколко фотки от немското фотокомюнити, аз след него легално забърсвам нещата за моя сайт.

пникога не взимам сники от фото сайтове.В смисъл,там където хората са качили лично творчество.Най-малкото защото не мога да крада чуждо изкуство,без да си платя.Има достаъчно снимки в нета,които не са ангажирани с автор поедна или друга причина

това е така, има доста снимки под свободен лиценз, но дори под него имаш право да ползваш синмката като си длъжен да упоменеш автора. да, има и такива с пълен отказ от права. но тия снимки намерени в нечие фтп или форум, не правят автоматично снимките свободни за ползване?

Щом няма автор,тази снимка е обща
всеки може да си ползва правата
на автор,а щом някой не го е направил не виждам къде е проблема
не ми се спори за глупости.Всеки си има убеждение,щом не желаеш снимката ти да е ползвана безцеремонно,то просто не я публикуваш в нета

е това е братче! щом съм си качил нещата в нета то всеки може да си ги сучи както му е кеф, в крайна сметка да не съм ги качвал.

откога чакам да се излъже някоя голяма медия да пипне малко фотография, че да ми купят после едно 5д… ма не пипат (или не разбирам че са пипнали нещо)…

,
Warning: Use of undefined constant display - assumed 'display' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ambientd/public_html/weblog/wp-content/themes/ambient-responsive/single.php on line 36
януари 4th, 2007
| публикувано в Интернет Коментари (14)

Коментари

 • BXMarkov, януари 4th, 2007, 1:59 pm


  Мамо мила,от простотията няма къде да се избяга,според цитираните автори,аз мога да правя репродукции на Майстора и да ги показвам и продавам както ми харесва или пък като свои,защото той никъде не е упоменал обратното,ми законите са си закони – непознаването им не означава че не са в сила!

 • Ivan Genchev, януари 4th, 2007, 2:48 pm


  Съгласен съм с всичко дето си написал, но се съмнявам че можеш да осъдиш някоя голяма риба. Или ще трябва толкова да инвестираш, че ще е пирова победа. Правото е на страната на силните и няма нищо общо с това кое е справедливо и почтенно и кое не е… Тази седмица един немски професор по история на правото имаше есе на тема законотворчеството в момента. Юристите са едно племе дето се замозахранва с писане на сложни закони. Свалям му шапка, защото човекът е от високите етажи на голдията и имаше смелостта да говори тези неща, а такива приказки създават мощни врагове.

 • george, януари 4th, 2007, 2:53 pm


  иване, прав си, така са и законите, и юристите, за правораздавателната система тука да не говорим. и все пак съм фен да се пробвам. ма и да ме крадат досега не ми е попадало :)

  не че можеш кой знае какво комерсиално да свършиш с 600 пиксела по дългата страна снимка… просто самото мнение за това кое е свободно за ползване, и кое не, е доста гадничко…

 • yovko, януари 4th, 2007, 3:40 pm


  Пожелавам ти да си изкараш едно 5D от някоя голяма недобросъвестна медия, но ако някой ти открадне Creative Commons снимка, обади се. С едни хора определено търсим повод да проверим българските CC-договори в съдебна зала. Не се майтапя…

 • george, януари 4th, 2007, 3:55 pm


  ми не искат…. :)

 • train, януари 4th, 2007, 4:02 pm


  george ;-) тази тема е явно доста актуална напоследък, а според мен това са глупости. Ето какво бях написал преди известно време в urbanstyle:
  „Мисля, че понякога има някакво фанатизиране на тема обезателно да си лицензираме драсканиците/щтраканиците под някакъв лиценз. За нещо дребно като моя снимка, скрипт и т.н не бих си правил труда да го лицензирам било то под GPL или CC. Друг е въпроса за нещо, което наистина е изискало време, ресурс и усилия, тогава си струва да сложиш лиценз. Уви, малко хора в България, лицензират под GPL или CC проекти, които наистина имат някаква стойност, била тя художествена или материална.“

  И бих допълнил, че благодарение на GPL имам възможност изобщо да се занимавам с фотография в днешни дни (връзката е косвена, но я има), така че не бих си и помислил да слагам водни знаци, commercial-like лицензи и всякакви подобни дивотии. Мен по ме радва мисълта, че мога да споделя нещо, било то код или снимка. И защо като на всички това ни е хоби, изобщо трябва да се тормозим и да се замисляме над тези неща. А тук някой казваше нещо за Майстора, мисля, че аналогията е лоша. Мисля, че Майстора можем да го хванем само за шлифера ;-), ще си останем много далеч от него.

 • george, януари 4th, 2007, 4:19 pm


  хей, радвам се да те видя пак. за много години.

  виж аз какво мисля, фотография в която си вложил да кажем около две хиляди за тяло, и още хиляда и нещо за свър-широк обектив, още към пет-шест стотака за филтри, и още толкова за хубав статив. дебнал си седмици (аз лично за хубави пейзажи съм дебнал и месеци дори, макар да не снимам преимуществено такова), твърде вероятно няколко пъти не си сварвал добро време или е имало кофти облаци. та на база всичкото това съм сигурен, че поне би искал да ти пише името под фотографията. не мислиш ли?

  да не кажем, че съм сигурен че би била под най-затворения възможен лиценз. защото нета е пълен с хора, които считат интернет изображенията за напълно безплатни, а дори от 200 пиксела снимчица става доста добър продукт за продажба по уеб-сайтове.

  все пак не говорим за фотка, която си направил докато прибираш чантите в багажника на колата на път за в къщи… а за доста доста вложен труд. и да ти кажа честно, за три години ровене сериозно откак се занимавам с това мое хоби – не съм видял нито една подобна добра фотография под отворен лиценз. ми разбираемо е, нали? все пак „всичко в интернет е безплатно“…

 • BXMarkov, януари 4th, 2007, 4:34 pm


  train, надявам се не смяташ че поста ми е с цел да се сравнявам с Майстора,ако е така значи не съм се изразил ясно,аналогия няма в примера може да се вмести всеки от тук изказалите се фотографи :)

 • train, януари 4th, 2007, 4:55 pm


  За много години и на теб ;-)
  Eстествено, че и ти имаш право, и че проблема за авторското право и сродните му права е реален, но това е моето мнение. Не го отричам, просто наблягам на това, че някакси хората мислят повече върху това как да си защитят нещата, вместо да се забавляват и изпитват удоволствие от това, което правят. И естествено, че проблема става коренно различен, когато това ти е основният предмет на дейност и средство за препитание.
  По отношение на парите, които се дават за техниката, някакси пак не ги чувствам така нещата. Ето наскоро ми паднаха известна сума пари, и от много време исках дългофокусен обектив, и платих 700 лева за Nikkor 70-300mm f/4-5,6D AF ED. Обектива е среден по качество, и го предпочетох пред аналогичната Sigma, но с това желанието ми да споделям не намаля, нито пък се замислих, колко ми струва, това което правя. А ако имах възможността, бих си купил техниката, която ти предлагаш, само заради удоволствието да снимам с нея. Нищо повече ;-)
  Мисълта ми е, нека се забавляваме, и не политизираме нещата. И отново ако имах възможността и средствата, бих заминал за Багдад или Бейрут, и бих снимал и качвал нещата он-лайн само заради самата идея да споделиш това, което виждаш или да дадеш гласност на нещо. И много се дразня на интернет медии, които за значими събития качват снимка 50×50, помазват я със един шум или воден знак и иди разбери, всъщност какво се е случило. Ама мен май повече ме избива на фотожурналистика, а това не съм сигурен дали е изкуство ;-)

  П.С. Не искам никого да обидя, просто споделяме мнения ;-), наистина.

 • ladyvera, януари 5th, 2007, 1:19 am


  Мъже си говорят за фотография :P ! Изинете, че се осмелявам да наруша творческата атмосфера, но какво за бога е „5д“ ?
  Колкото до правата, абсолютно си прав, че трябва да се спазват, но масово и-нет потребителите мислят, че щом е качено, значи няма проблем да си го дръпнат, за съжаление!

 • Eti, януари 5th, 2007, 2:37 am


  Съгласна съм с train, сигурно защото на този етап все още не се приемам сериозно, но виж на следващ може и много да се ядосам, ако някой посегне недобросъвестно на трудът ми и ще си търся правата. Според мен проблемът е, че българинът като краен клиент трудно плаща за услуги и нематериална собственост. Виж, ако даде колата на ремонт си плаща, но ако закупи PC иска безплатна инсталация на софтуер. И символична цена да му кажеш (напр. 25лв., което е себестойноста на 1ч. монтьорски труд), пак се пазари. Наскоро нацелих сайт с крадени темплейти за флаш сайтове, всеки на стойност над 1500$. Примери много. Какво остава за картинки;)… виж, ако голяма медия направи такава безочлива глупост, което не ми се вярва, тогава търсиш правата си по всеки възможен начин. Учим се бавно и мъчително, за съжаление.

 • george, януари 5th, 2007, 9:16 am


  ladyvera

  http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5d/
  да, това е проблема, няма лошо да има свободно лицензирани фотографии или такива с отказ от права, обаче не всички излизащо в images.google или по разни форуми ала дата.бг е безплатно, щото видиш ли не пише автора и някой го е гепцнал преди теб…

  train,
  аз също с всяко ново стъкло се скъсвам да тествам и да показвам фотки с приятели, както и да снимам повече. макар че примера ти с вариото не е на място. говорим за такъв тип фотография примерно
  http://www.cokin.co.uk/pages/gallery1.htm

  не знам дали снимаш такова, но ако вложиш точните пари за техника, и точните седмици и месеци самообучение и дебнене на кадъра съм сигурен че не би се отказал от правата си. доста по-различно е от снимка с варио обектив, която не иска такова дебнене, нали?
  фото-журналистиката е изкуство. абсолютно, вземи например разгледай сайта на магнум
  http://www.magnumphotos.com

  eti
  и за теб, както за трейн горните ми аргументи.

  аз лично съм подарявал няколко пъти фотография. преди време ми звъняха за един залез на морска за календар, цената от 100 лева се видя много на клиента, въпреки че беше косвен познат и реално е една доста смешна цена за кадър за календар. добре, колко трябва да струва? има основателна причина да е хубав въпросния залез, защото е дебнат половин година, сниман е в точното време с точните оптични филтри. непостижим е да отидеш да го щракнеш като ти трябва сега за календара (освен ако не си луд шанист). и това няма нищо общо с варианта ако ми го поискаш ти да си го закачиш на стената, нали? за някой от познатите ми за лично ползване тоя кадър би бил безплатен, дори бих платил печата лично аз.

  има разлика хора, почвам да се притеснявам че само аз се разбирам какво пиша…

 • BXMarkov, януари 5th, 2007, 9:45 am


  Аз мисля,че в добрия стар свят нищо не се променя за хиляди години,ами всичко зависи от това с каква цел човек прави изкуството си,в случая фотография – ако е за удоволствие,често е склонен да споделя постигнатото с други сродни души и удовлетворението му иде от някоя и друга похвална дума. Друг е случая,че в нашия материален свят,при определени условия,паричната стойност на продукта на изкуството също е един вид оценка и също носи удовлетворение. Всеки сам за себе си знае и определя границите на своето удовлетворение,аз уважавам свободата на избора на всеки автор кой вид да избере и в кой случай,защото има наистина много ценни фотографии за всеки от нас,постигнати с много желание и усилия,а често и в резултат на усилия и труд.

 • Eti, януари 5th, 2007, 11:18 am


  george, не съм казала че не съм съгласна с теб… точно обратното:). Всъщност след думите на BXMarkov, няма какво да добавя. Смисълът на думите ми бе същият. А българинът няма от раз да се научи да уважава трудът над нещо, което не може да се пипне. Авторът е в пълното си право да оцени творбата си – естетически, морално и финансово, и да държи на цената. И ако има посегателство без негово знание и одобрение – да си търси правата.

Коментирай?

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон! Не го правете и ако не сте напълно съгласни с правилата за коментиране!
* Required Field