затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

христос воскресе! добре ми дойдоха тези няколко дни почивка. от утре се почва с пълна сила работната седмица, като ще има един работен ден по-малко за свършване на същия по обем работа. сега си слушам софи маринова и ровичкам отново ревютата на лаптопи. тези седмици служебния ми амило м1420 май се е запътил към пенсиониране и ще трябва да се избира нов. че ще е ibm thinkpad е почти несъмнено, въпроса е обаче дали ще е x60s или t60s. сигурно t ще е по-добър за работа, обаче ужасно ме блазни малкото тегло на x серията. още повече мъкна компютъра към и от офиса всеки работен ден. и разбира се в къщи го ползвам изцяло него. ще ми се налага да се разнасям и по клиенти с него. така, че от тази гледна точка x60s ми се вижда доста по-удачен избор (йовко, тези дни ще се допитам и до теб задължително, само да получа потвърждение кога точно и дали ще стане тази смяна).

един приятел преди две години идва в къщи да играем малко counter strike и много се изкефи. преди няколко месеца си купи най-после хубав домашен компютър и разбира се получи подарък въпросната игра. последните няколко месеца се беше отдал на яки тренировки с ботове. днес си направихме контрола до къде е стигнал. много го драх, ама наистина много. не съм я забравил тази игра… толкова вечери съм я играл, дори една от годините щях да ходя на квалификациите за wcg, но ми излезе спешна работа и отбора замина с резерва до софия. а геймърската ми logitech mx300 все още работи както първия ден, когато я купих. ако не се лъжа 2000 година. по поръчка. първата mx във варна. тъкмо по него време на sogamed се прокламираше, че големите геймъри (най-вече великите sk) ползват точно mx300. едни добре похарчени 120 лева нея година. макар че е големичка да я разнасям за работа с лаптопа си я пазя за геймърски изпълнения. един-два пъти годишно. разбира се вече mx300 е доста ниско в линията на геймърските мишки, но за тогава просто цепеше всичко. ако в момента играех по-често сигурно щях да съм с logitech g5 laser или както беше там модела.

единствения ми фото-журнал в рсс четеца е the bitter*girls, макар че вече нямам тилт-шифт обектив. горещо препоръчвам този рсс линк. единственото неразбираемо нещо за мен е защо ползва nikkor 35/1.4 ais вместо да ползва 35/1.4L. ама сигурно си има основания. и сигурно същите са доста далече от линии на милиметър, микро-контраст… ами изцяло субективни негови си подбуди. снимките обаче са много хубави. фотографията без това е силно интимно изживяване…

,
Warning: Use of undefined constant display - assumed 'display' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ambientd/public_html/weblog/wp-content/themes/ambient-responsive/single.php on line 36
април 9th, 2007
| публикувано в Ежедневие Коментари (13)

Коментари

 • yovko, април 9th, 2007, 10:49 pm


  Човеко, T-серията е истината! Със сигурност идеята за малкият лаптоп е съблазнителна мисъл, но в крайна сметка по-важното от това един компютър да е малък е да е удобен. Ние в крайна сметка мъже ли сме или какво – хайде остави X-серията за префинените госпожици. T e достатъчно лек за размерите си, включително с голямата батерия, която при всички случаи ти препоръчвам. Ако не ти отпуснат нужния бюджет (T-серията е скъпичка) виж Lenovo 3000 Series C200 – също са добър избор на много добра цена.

 • george, април 10th, 2007, 9:30 am


  йовко двата са на абсолютно еднаква цена като гледам. ако ми одобрят смяната на преносимия компютър бюджета покрива и двата модела, вече опира въпроса до кое ще избера и съм много раздвоен.

  определено за момента клоня към х серията заради теглото и габаритите. от друга страна ползвам м1420, който е 16:9 и 15″ и това ще ми е компютъра, който ще ползвам постоянно, включително и за обработка на фотографиите си. малко ме притеснява наистина как ще се виждат те на 12″.

  как е т серията като охлаждане? бръмчи ли? :)

 • Ivan Genchev, април 10th, 2007, 6:15 pm


  Йовко ти го е казал. Не се прехласвай по малките неща. Колктото е по-малко едно нещо толкова по-трудно се охлажда. Х серията е за гъзари според мен, а не госпожици. Ако искаш да демонстрираш нещо такова…

 • george, април 10th, 2007, 6:24 pm


  иване не искам да съм гъзар и не гоня показност. ако търсех това можех да се опитам да уредя от служебните на спери противоводни и противопрахови с активен на докосване екран лаптоп.

  по-скоро ме тегли към х-а, защото го мъкна средно около 2 километра на ден, при това без да ходя при клиенти. а колкото и сегашния да е около 2.5 кила, като сложиш допълнителен бекъп диск, флопи устройство, звукова карта, зарядно и разни документи не много като обем, то теглото отива повече от два пъти нагоре.

  тегли ме към х-а и това че можеш да му докараш 10ч. в работен режим с голямата батерия, както и това че е дребо, можеш да го сложиш на крак на доста малко място ако ти се наложи да свършиш нещо.

  плюсовете за т-то са че е с нормално голям екран, а аз ползвам лаптопа в 99% от времето. при това за всичко. от работа, през фотография до филми. друг плюс е и оптичното устройство, което си е вградено. както и това, че последните 4г. гледам точно 15″ екран на два лаптопа поред.

  наистина ще си викна и двата и ще реша.

  и разбира се ще дебна йовко в кюто да му досаждам като е сигурно поръчването на новия.

 • george, април 10th, 2007, 6:31 pm


  йовко, голямата батерия колко държи? и стърчи ли на някъде? със стандартната дали издържа наистина ~ 4 часа?

 • yovko, април 11th, 2007, 9:25 am


  Голямата батерия стърчи с около 1,5-2 сантиметра назад. T-серия с нова такава батерия работи около 5 часа. Обикновено след 6-9 месеца трябва да очакваш да свали до около 15-20% от това време. Но зависи и как се грижиш за батерията – редовни цикли пълен заряд-разряд, да не прекаляваш с частичните дозареждания и недоразреждания и т.н. Според мен 10 часа на тази батерия с X са просто един очарователен мит. Но не съм имал X – нямам лични впечатление. Консумацията на X не е особено по-ниска от тази на T – вярно, че матрицата е по-малка, но няма как да имаш два пъти по-ниска консумация.

  Вземи си Т – имам причина да ти го казвам. T-то не е много по-тежко. Т-серията е лека. Казвам ти го като дългогодишен ползвател на IBM ThinkPad и всичко около мен е T или X (с огромен превес на T). Ако си вземеш X някой ден ще си спомниш, че съм те съветвал обратното. Ако не се сещаш защо съм толкова сигурен си помисли дали този малък размер не е компромис за много неща и ще се сетиш. Охлаждането е по-малкия проблем. По-малкото е по-крехко… ако ме разбираш… И по-нестандартно… Например диска ти е 1,8″, а не 2,5″.

  Що се отнася до фотография – според мен направо си го закъсал. То никой лаптоп по принцип не става за фотография, ‘щото матриците не са за това, но ти на всичко отгоре отиваш на твърде малка такава. Ако искаш малък лаптоп гледай към MacBook – поне ще е 13″. И без това вече run-ва и Windows.

  Аз лично за себе си смятам да си ползвам T-то като се движа насам-натам и показвам или storage-вам върху него. Имам и купен Photoshop Elements 4 за XP за него. А в къщи викам да си set-ъпна един (засега PC) за фотография с хубав дисплей, а като се видя с пари го обръщам в един iMAC и да се реши драмата ми с postprocessing-а. Аман от Прозорци…

 • george, април 11th, 2007, 9:41 am


  йовко, много държа на мнението ти. добре ще се ориентирам към т. между другото на сегашния нямам грижа да си гледам/обработвам снимките. аз и не ретуширам де, но се вижда прилично добре.

  виждам няколко т60 с подобни параметри, като точно този ми привлича погледа. като за голямата батерия отсега незнам, но сигура ще викна поне 1г памет, ако мога ще викна и 2г. (след време ще ги направя 3г) че с тия 512 ми се вижда мъничко.

  ThinkPad T60
  MT: 1951 FEG
  Part №: UD0FEBM

  това от сайта на ibmeshop.com

 • george, април 11th, 2007, 12:47 pm


  всъщност май тоя е по-добре, макар и по-скъп. защото е с по-висока резолюция

  ThinkPad T60
  MT: 2007 FUG
  Part №: UT0FUBM

 • yovko, април 11th, 2007, 3:52 pm


  Поне 1GB задължително!!

 • turin, април 14th, 2007, 3:28 pm


  Аз забравих кой точно модел Т60 си бях набелязал, но е срамота дето точно те не дават машинките по желание без операционна система. Не че ще спестя много от един Уиндоус, ама някак тинкпад все не ми се е връзвало с уиндоус, лично на мен ;)

  Сори за отклонението от темата – иначе Йовко наистина трябва да знае най-добре :) Ама каквото и да вземеш – удобно да ти е и да ти върши работа ;)

 • Michel, юни 19th, 2007, 11:08 pm


  ThinkPad T60 е много добър избор.

  BTW, между екран 14 и 15 инча бих избрал категорично 14 – разликата в теглото е над 400 грама! :-)

  А иначе, само инч по-малко:)

  ThinkPad си е хубаво нещо… :)

 • george, юни 20th, 2007, 8:43 am


  питах аз за 14″ ама се е изчерпал и може само след поръчка и цената ще е по-нагоре от новия 15″. така че нека е 15″ :)

 • Michel, юни 20th, 2007, 10:09 pm


  Е, да, тогава 15 си е единственият избор…

  Иначе аз на 14-ките се кефя много, защото са по-леки и по-малки! Къде ти 2 кила, къде ти 2 и половина… :)

Коментирай?

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон! Не го правете и ако не сте напълно съгласни с правилата за коментиране!
* Required Field