затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

мобилните телефони не стават за фотография!
мобилните телефони не стават за фотография!
мобилните телефони не стават за фотография! камо ли репортажна.
репортажната фотография е може би най-трудният жанр изобщо във фотографията. репортажната фотография е рядко това, което виждаме в пресата ни, а е по-скоро от добрите световни агенции, като – ап, ройтерс… и най-вече магнум.

това, което отличава камерата в мобилния телефон, от цифровия фотоапарат, бил той нисък клас компактна камера не е размера. това че ще ползваме за уеб 500 на 400 точки не значи, че мобилният телефон е перфектен за целта, вместо един сносен 3 или 4 мегапикселов фотоапарат (нерядко по-евтин дори от скъпарски 2-3 мегапикселов мобилен телефон).

това, което наистина отличава фотоапарата от джиесема е:
– големината и напрежение на матрицата, размера на пиксела и брой;
– второ място това е оптичната система пред нея;
– липсата на прецизна система за автофокус, ако въобще имате аф;
– системата за мерене на експонацията;
– лаг при снимането;
– контрол на експонацията – диафрагми, скорости;
– настройка на белия баланс;
– ниво на компресия (raw?);
– качествено оптично приближение;
– серия кадри в пълен размер;
– фин ръчен фокус;
– оптична стабилизация.

нищо против телефоните с камера. но все пак това са си телефони. със сносно качество можете да снимате приятел за иконка, която да ви се показва като ви търси. а има доста моменти, които са неповторими и е наистина добре да имате фотоапарат под ръка.

,
Warning: Use of undefined constant display - assumed 'display' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ambientd/public_html/weblog/wp-content/themes/ambient-responsive/single.php on line 36
юни 6th, 2007
| публикувано в Неподредено Коментари (22)

Коментари

 • velqn, юни 6th, 2007, 7:53 pm


  Жоро, усещам, че съм свързан с тази публикация неразривно… докато не образувам сносна камера!

 • Michel, юни 6th, 2007, 8:19 pm


  Как съм съгласен с теб само…

  По-добре малка сапунерка (или голяма;-) под ръка винаги, отколкото телефон с камера. И 6 мегапиксела да е, като видя обектив с диаметър 4 милиметра, и веднага си представям матрицата зад него и… :-)

  А и… някои малки дигитални фотоапарати умеят да прават нелоши снимки, с малко старание от страна на снимащия;-)

 • george, юни 6th, 2007, 8:29 pm


  аз почнах с 3.14 мегапиксела fuji s602z. с матрица 1/1.8″. в последствие на същата матрица май намърдаха 6 или 8 мегапиксела. печатал съм изложба в 40/30см и нещата стояха изключително сносно! ще изровя тия дни големи файлове ако някой си мисли че говоря наизуст :)

 • Michel, юни 6th, 2007, 8:59 pm


  Изрови ги тез файлове, с удоволствие ще ги видим:)

 • george, юни 6th, 2007, 9:23 pm


  ето файл от 3.14 мегапиксела фуджи, което имаше възможността да ги плюе като 6 меги (ъпсайз заради диагоналната матрица). по него време ми се струваше че печелиш ама реално нищо повече не печелиш като резолюция

  ето същото ресайзнато до 2 мегапиксела, колкото плюе сони k750.

  за динамиката на снимката (която е без корекция и с доста компресия, ама не ми се снимаше в тиф, а апаратчето нямаше роу) изобщо няма да говорим! :)

 • sstoilov, юни 6th, 2007, 10:47 pm


  телефоните, стават за телефони
  телефоните, не стават за фотоапарати
  фотоапаратите, стават за фотоапарати
  фотоапаратите, не стават за телефони

 • Миглен, юни 6th, 2007, 11:44 pm


  И аз бях на същото мнение, телефоните са си за снимане! Но нямах никакви правилни аргументи да го подкрепя. Сега ако ест. позволиш ще използвам изброените факти за силен аргумент, който едва ли ще подлежи на оспорване и дискусии. Не съм фотограф, но наистина с мобилен телефон се говори а със фотоапарат се снима. Колкото и да се опитват да вкарат едното в другото, по-добре си е да са поотделно.

 • момчил, юни 7th, 2007, 8:48 am


  камерата на мобилният телефон има едно основно предимство пред големият и професионален фотоапарат – може и да не носиш нищо друго, но телефона ще е винаги с теб. когато е нужен камерафон в джоба струва повече от всичко на света от nikon D40X в шкафа у дома
  :)

 • george, юни 7th, 2007, 8:50 am


  миглен, разбира се, съдържанието на блога е под creative commons и дори не е необходимо да ми искаш разрешение стига да е спазен лиценза :)

  аз бях почнал да пиша и обяснение за всичките точки и директна съпоставка, но става прекалено голямо и измества тежестта от аргументите. така поне са изброени само, но се набиват на очи.

  стоилов, ами така де :)

 • peterst, юни 7th, 2007, 8:52 am


  Аз като гледам някои хора как снимат с к750 точно и ми иде да си разпродам техниката…

  http://davidhelank750i.blogspot.com/

  Но то си е до талант де :) Аз го нямам, но пък ще си щракам заради саунда :)

  Мислех си да пускам линка във великия ФФ, но там много хора нямаше и да разберат с какво е снимано :)

  Наистина жисиема няма да замени фотоапарата, но пък вградената камерка е полезна в много случаи – 2-та мегапиксела на к750 и автофокуса, който дава възможност и за режим „макро“ (спрямо другите марки жисиеми, които и това нямат) са перфектни при снимане на документи – няколко страници от книга се снимат за секунди (текста става за разпознаване от разни програми), афиши, табели, обяви, леки автомобили – за лично ползване са идеални.

 • george, юни 7th, 2007, 8:53 am


  момчиле, а къде се връзва малкия иксус в джоба ти? или нещо от сорта на canon g3? никой не говори за дслр, ако говорех за дслр щях да включа и системата от обективи и шума при високо исо. говоря за съвсем обикновено компактно апаратче от около среден клас. което също е дребно, но е фотоапарат! и е правено с мисълта да е фотоапарат.

 • george, юни 7th, 2007, 8:56 am


  петерст, благодаря за линка. пича е наистина доста креативен и кадърен. сметни в неговите ръце едно g3 с възможността да снима в роу при истинска оптика и f2 какво би направил? :)

 • sstoilov, юни 7th, 2007, 9:03 am


  жоре. же3 е култово създания на канон. дори и след толкова години пак държи една доста сериозна цена. въпреки, че съм от друг отбор, ако някои иска да се отърве от своето же3 – грапвам без каквато и да е дискусия. съмнявам се дали скоро, ще има телефон, който да стигне и 1/10 от възможностите на же3.

 • Michel, юни 7th, 2007, 9:45 am


  И аз благодаря за линка, това е истинска находка!!

  И с телефон е снимал, а? Ето ви доказателство, че не е важно с какво се снима, а този, който държи апарата! :)

  Страшен е:)

 • Миглен, юни 7th, 2007, 2:40 pm


  Все пак не се случва всеки да е толкова добър фотограф, пък и телефона не ми побира 350 снимки. Но наистина, аз със какъвто и да е било фотоапарат не бих могъл да направя подобни снимки, камо ли със K750i, въпреки че имам точно такъв под ръка, не ми се получава просто.

 • george, юни 7th, 2007, 2:48 pm


  човека наистина го бива, креативен е. самите снимки са минали немалка обработка освен това. разбира се това не ги прави по-лоши. наистина пича има поглед. там на същия сайт има линк за новата му галерия снимани със сони к800. :)

 • момчил, юни 8th, 2007, 1:58 pm


  просто е още едно устройство за което трябва да мислиш. както казах не винаги се сещам да взема фотоапарата с мен, но с телефона не се разделям никога. конвергенция му е майката. а горните снимки донякъде доказват моята теза.

 • Филип, юни 11th, 2007, 1:07 am


  като гледам колко бързо се развиват технологиите, нищо чудно след десетина години телефоните са да сериозен конкурент на любителските апарати

 • Иван Генчев, юни 12th, 2007, 9:03 am


  Провокиран от последният пост ще кажа: nе технологиите са толкова бързи във фотографията, а любителите деградират… Крайният ефект е един и същ…

 • george, юни 12th, 2007, 6:42 pm


  ами от няколко дена избирам сапунерче за приятел, трудно откривам модели с роу…. май има нещо вярно в това за потребителите…

 • Michel, юни 15th, 2007, 4:11 pm


  Май RAW формат имаше в FZ-8, FZ-7 (Panasonic Lumix) обаче може и да бъркам…

  IS3/IS5 на Canon няма RAW. Мисля, че е нарочно… Иначе защо ще купуват хората скъпи DSLR? ;-)

 • george, юни 15th, 2007, 4:33 pm


  мисля, че само във фз30 и фз50 има роу формат.

Коментирай?

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон! Не го правете и ако не сте напълно съгласни с правилата за коментиране!
* Required Field