затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

на всеки се случва да гледа като голям камък компютъра понякога. изровичках днес правилния начин за настройване на цветните пространства при запис за уеб с новия фотошоп:

photoshop cs3 save for web

,
Warning: Use of undefined constant display - assumed 'display' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ambientd/public_html/weblog/wp-content/themes/ambient-responsive/single.php on line 36
юни 25th, 2007
| публикувано в Линкове Коментари (5)

Коментари

 • Ronson, юни 25th, 2007, 10:13 pm


  Жоро, тоя тип си няма никаква представа от работа с цветове. Само като му чета „always disable colour management“ или „I believe the simplest method for web development and design is to work in my monitor’s colour working space“, просто няма нужда да му дочитам докрай безмислената тема. Е, все пак я прочетох. Това, което прави е адски грешно. И ако един ден като си погледнеш снимките на калибриран монитор ще бъдеш доста изненадан. Това определено не е правилният начин!

 • george, юни 25th, 2007, 10:19 pm


  аз лично по принцип нямам претенции, че разбирам от предпечат. но по този начин виждам като изходен материал това, което трябва да е. без да ми прекарва снимката в друго цветово пространство. иначе имаме и хардуерен калибратор в офиса. т.е. моя монитор е калибриран и се предполага, че все пак това, което виждам е относително правилно.

  да, не е про калибратор, както ако имам ейзо, предполагам.

  днес си видях на хартия един портрет, който влезе в селекцията 100те най-добри снимки на лумикс. да ти кажа изглеждаше точно така както изглеждаше и на уеб варианта, и както трябва да изглежда според мен.

  нооо. аз все пак не се занимавам с предпечат. ако имаш конкретни съвети и ти се пише, моля те да ги споделиш.

 • Ronson, юни 26th, 2007, 11:40 am


  Първо нека да уточня, че нямам хардуерен калибратор, защото и аз не се занимавам с предпечат :) С Adobe Gamma си правя набързо профил за монитора. Разбира се създаден по този начин профил не е много точен, но на един любител мисля повече не му и трябва. Този профил го зареждам в Color Management панела на Display Properties.
  Във Photosoph, Color Setting панела в Working Spaces -> RGB използвам sRGB IEC61966-2.1. Ползвам sRGB, защото нещата, които правя се ползват основно за Интернет, като почти не печатам.
  Така настроен, Photoshop Save For Web прегледа ми дава същите цветове каквито са и на оригиналната картинка.
  Следващият етап е с какво си преглеждаш изображенията. Ако програмата ти за преглед не поддържа управление на цветовете отново може да има изненади. Ако поддържа е добре да я настроиш да ползва sRGB IEC61966-2.1.
  Също така повечето браузъри нямат управление на цветовете, но досега не съм забелязъл някакви големи отклонения.
  До тук обясненията са за настройка на workflow ползващ sRGB. За AdobeRGB предполагам, че ще трябва да се сменят съответните настройки. Но AdobeRGB се ползва основно от предпечатари/про фотографи, които предполагам си имат и хардуерни калибратори, така че тях не ги мисля :)

 • george, юни 26th, 2007, 3:29 pm


  не говорим ли за едни и същи неща, реално?

  настройваш си цветния профил към този на монитора. като монитора го настройваш на око. аз примерно ако не ме домързи ползвам и хардуерен калибратош

 • Ronson, юни 26th, 2007, 5:00 pm


  Не мисля че са същите неща. Онзи агент изполва в Working Spaces профила на монитора си, а това е тотално грешно. Профила на монитора се използва само в Display Properties И никога не е бил предвиждан за подобен на горната употреба начин. В Working Spaces трябва да се ползва sRGB или AdobeRGB. Може и някой от другите профили да се ползва, но така или иначе съвременните монитори не могат да изобразяват цветове отвъд AdobeRGB гамата.

  Между другото и аз няколко години работех на старото ми CRT с настройките описани от агента и по този начин нещата ми изглеждаха цветово сходни/правилни. Но после като смених монитора дойдоха и изненадите. Та, колкото по-неточни са цветовете възпроизвеждани от монитора ти, толкова и изненадата в бъдеще ще е по-голяма :) Затова препоръчвам – грубо калибриране с Adobe Gamma и ползване на sRGB. Така мисля, че е най-безболезно.

Коментирай?

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон! Не го правете и ако не сте напълно съгласни с правилата за коментиране!
* Required Field