затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

само на родните форуми ще ви убеждават, че зуум обектива е поне толкова добър колкото твърдия обектив. дори ако не е и по-добър. говорим за чисто оптически без да говорим за цената като фактор. само на родните форуми ще ви убеждават, че светлосилата е аберираща изгъзица, без да има никакъв смисъл от нея. само на родните форуми ще ви говорят за макро обективи дето снимали на една-пета от ръка, без да ви показват някаква свястна снимка. и само тука май ще ви говорят колко са зле младоженците и как не им се давали добри пари за сватбена сесия и как пазара бил виновен, че сватбените фотографи не снимат както хората, защото бюджета бил нисък. клиента бил виновен, че не получава качествена фотография на може би най-важния ден в живота си. общо взето вкусови всякакви, но за да усетиш нещо от литературата нима не трябва да четеш. да четеш много много, при това хора с чиито имена се присъждат литературни награди? ми същото е и с фотографията. трябва да се гледа доста фотография. а който успял да отсее – успял. който не успял си е за негова сметка. никъде не е казано, че света е справедливо място :D

,
Warning: Use of undefined constant display - assumed 'display' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ambientd/public_html/weblog/wp-content/themes/ambient-responsive/single.php on line 36
декември 18th, 2007
| публикувано в Фотография Коментари (15)

Коментари

 • yovko, декември 18th, 2007, 10:32 am


  И никъде не е казано, че си заслужава да си губиш времето с форуми, особено с фото-форуми, особено с български. Аз преустанових за себе си това залитане ;-)

 • turin, декември 18th, 2007, 10:33 am


  Нека позная — „фотофорум“? Марков на стрийт миналата седмица ми разправяше какво били изписали „разбирачите“ по всякакви теми напоследък в тоя форум. Много хора не ми вярват, като казвам, че вече не отварям тоя сайт, но си е така, отблъсква ме. Жалко, че няма достатъчно развито друго място, където да има много снимки за гледане. За гледане на фотография донякъде става, макар че последно имаше и доста казано направо лоши фотографии. Ако нямаше форумна част, щеше да е по-добре.
  За гледането на фотография си много прав, изпитвам го върху себе си влиянието. Вярно, има хора с талант и т.н., но погледът винаги се култивира с времето, с гледане и т.н. Както писателите сами упражняват изказа си, например.

 • george, декември 18th, 2007, 10:36 am


  йовко, ами аз си го чета 1-2 пъти седмично. има страхотни избухвания. смея се и на глас нерядко. лошото е, че познавам немалко хора, хлъзнати по подобни малоумни изказвания.

  ясене. позна! браво :D
  много си прав иначе. за съжаление. но явно такъв е живота.

 • nedko, декември 18th, 2007, 11:09 am


  погледнете обаче на нещата от друг ъгъл – там влизат хора, които знаят, че не разбират, но искат да научат и което е най-лошото – имат доверие на въпросния форум, било защото е най-популярния, било защото просто не са достатъчно навътре в нещата, за да знаят къде и за какво да търсят в нета. В този смисъл вашите нерви похабени в уж излишен спор не са наистина похабени, защото много или малко са помогнали някому. Което е много добре.
  Поздрави!

 • uv, декември 18th, 2007, 11:26 am


  като четеш родни форуми, така става.

 • Иван Желев, декември 18th, 2007, 4:31 pm


  Родни Фото Форуми избягвам да чета. 99% от всичко написано е спам и невярна информация. И няма да се промени.
  Преди година написах тема по въпроса във Фото-Форум. За 1 час имаше над 50 мнения, след което я затвориха.
  Нормално. И типично по български…

  ПП. Иска ми се да напиша нещо по-дълго, но ще стане много злобно и ще бъда обявен за хейтър :)

 • george, декември 18th, 2007, 6:38 pm


  мен това не ме притеснява, иване.

  това е моят сайт и никой освен мен не може да те обвини в нищо. ако искаш заповядай, кажи си това, което искаш ако ти се занимава.

 • Иван Желев, декември 19th, 2007, 6:54 pm


  Съжалявам, че не запазих някъде темата от Фото-Форум. Беше доста интересна и събра полезни коментари. Ако админите и бяха обърнали внимание и я бяха разбрали проблемите щяха да са много по-малко. Бях направил малък паралел между Фото-Форум и photo.net. Засегнах неща като съдържание, количество полезна информация, usability и т.н…
  Преди малко се опитах да открия темата с търсачката на форума, но още на са я оправили(търсачката). Преполагам ще минат няколко години преди да го направят.
  По този сайт не се работи и няма желание за работа. А един сайт е нещо като магазин. Щом целия е порутен и неугледан нямаш желание да влизаш в него. Като не влезеш няма как да си купиш нещо..И когато голяма част от магазина е кочина съвсем се отказваш…
  Цялата система на форума е за пренаписване. За дизай няма да говоря. Плачевен е. Функционалността също. Трябват 3-6 месеца и няколко кадърни програмиста, за да решат проблемите, но това едва ли ще се случи. Но това не е важно…важното е, че сега сайта работи и е посещаван…Няма значение, че аудиторията е плачевна. Трябва да има повече импресии, за да се лапа повече от реклама. Надявам се никой не си мисли, че форума е някакво благородно начинание, от което собствениците му нищо не печелят.
  Естествено, в няколко лични съобщения ми беше казано, че тези неща не са моя работа и като не ми отърва да си направя собствен сайт. Кой нормален човек разговаря така с потребителите си. Преди известно време се търсели хора, които да помогнат, но никой не се отзовал…Ако ми дадат приходите от реклама с удоволствие ще се заема със задачата.

  Във photo.net, преди да пуснеш пост, системата те пита дали си сигурен, че това което искаш да кажеш има връзка с темата и ще бъде ли полезно за автора. Хората искат да ти покажат, че спама не се толерира. Положението във Фото-Форум е точно обратното…никой не се грижи за качеството на съдържанието. Половината постове се генерират от 5-6 човека, които във всяка тема говорят едно и също…явно имат доста свободно време и им е скучно…не е нормално да прекарваш цял ден в даден форум. Всеки ден.
  Освен това правилата на форума не важат за някой от потребителите му…Също като законите в държавата ни…Не исмам да задълбавам в тази посока. Поста ще се получи твърде дълъг…
  Голяма част от хората, че кажат, че това, което съществува във photo.net не е приложимо в тукашните условия и няма да се приеме от потребителите…И все пак изключения има(визирам HardwareBG.com) и щом съществуват значи е реализуемо.
  Да, може би ще има сериозен отлив на потребители, които си харесват кочинката, но това ще е само на първо време. После качеството на съдържанието ще се повиши, което ще привлече нови потребители…
  Стига съм дълбал в темата. Безкрайна е…
  Всичко, което искам да кажа е, че Фото-Форум не е мястото за фотография. Има много други сайтове, които си струва да бъдат посетени и изобилстват от полезна информация…

  ПП. Спомням си като се запознахме преди година в морската. Тъкмо се опивах да повторя един твой кадър…да го видя през визьора. Бях гледал доста твои снимки и не крия, че ми харесаха. С удоволствие бих окачил някои от тях на стената си. Не знаех, че си ти, но предполагах. Едва ли има човек, който да е снимал в морската повече от теб.
  Тогава прекосихме почти цялата градина и през голяма част от времето водехме разговор дали си струва човек да публикува снимки в българските сайтове, или не. Явно ми е трябвало малко време да стигна до истината, понеже тогава бях на противоположното мнение. Не че имам какво да покажа – направил съм не повече от стотина снимки, които си харесвам и по-голямата част са твърде лични… Тези, които бих искал да бъдат видяни са в сайта ми и който има желание да ги види рано, или късно стига до тях. Опитът показва, че така много повече хора им обръщат внимание.

 • george, декември 19th, 2007, 8:09 pm


  доста хора стигнаха до този извод. сещам се за доста добри автори още когато не знаех какво е бленда. които отдавна не качват, дори има такива които никъде не качват, а определено имат какво да покажат.

  доста съм писал за фото-обществата. аз преди доста време свалих над 500 снимки от сайтовете. просто от много време не ми носи нищо, освен да си губя времето четейки простотии от хора, които нямат грам визуална култура.

  вече съм го приел.

  доколкото мога си отсявам от по-известните сайтове фотография, която ми харесва и която ме вдъхновява. и си правя моя си кеф.

  и съм доволен.

  верно, с теб сме правили фото-разходка из парка, докато разхождах едно лентаче с един такумар. :)

 • george, декември 19th, 2007, 8:47 pm


  мен всъщност знаеш ли кое ме дразни най-много?

  липсата на толерантност.

  няма абсолютна истина и няма абсолютни критерии, но има място за всички. ти като тесен фен на нещо не бива да отрищаш всичко останало, само защото на теб не ти харесва. така както останалите нямат правото да отричат това, което на теб ти харесва.

  ето ти съвсем абстрактен пример – не може някой тясно специализиран в студийната фотография, да си налага вкуса на останалите, които не харесват този тип фотография. и да тръби навсякъде от трибуната си на признат студиен гуру, че еди какво си било простотия. да кажем светлите стъкла, или пък стрийт фотографията. изобщо не отварям въпроса как най-често портфолиото на същия човек за обратната категория хора е пълна скръб.

  толерантост му е майката. всеки да се кефи на своите си неща и да не храчи по останалите. не ти допада някъде – махаш се. никой не ти дава правото да се опитваш да бълваш простотии по мнения, които не приемаш.

  ей на това няма да се научим.

 • Иван Желев, декември 19th, 2007, 10:39 pm


  На много неща ще ни е трудно да се научим. За да търсиш решение на даден проблем трябва първо да си го забелязал…много хора не се справят с тази задача…

  ПП. Извинявам се за грешките в предния пост.

 • Пламен Николов, декември 20th, 2007, 12:46 pm


  Здравей Георги, моля, кажи коя е музиката която се върти в портфолиото ти. Допада ми, миксирам я с транс. А фотофорума е полезен, намирам информация за което ми е нужно. Но последната година, година и половина, качеството му падна и запада още.Поне забавлението е на ниво, шоу-фото-форум.:) Да сме живи и здрави през новата година.!

 • george, декември 20th, 2007, 2:41 pm


  здравей, полезен е интересна дума в случая :)

  музиката е от филма к-пакс, трак 02
  http://filmup.leonardo.it/soundtrack/sc/kpax.htm

 • ivo, декември 21st, 2007, 7:55 pm


  Жоро, много от хората влезли в графата „колеги“ последните 3-4 години, и превърнали се в хора с който основно бистим фото то са от форумните среди.

  От известно време [иска ми се да кажа „от скоро“, но не е така] форумите с основен език „български“ бяха изтрити от favourites на браузъра ми…

  надявам се [иска ми се] тази битка на титаните, и тия колосални полюции по страниците на нашите форуми да престанат, и когато искасх да научиш нещо за Никор 85мм да не разбираш защо сексуалният нагон на писалият след теб е нарушен, или хапцхетата за запек причиняват и аутизъм.

 • george, декември 22nd, 2007, 12:28 am


  прави си иво, аз всъщност доста отдавна приключих с това. доста познати, с които е приятно да се говори за фотография, и които също познавам от даден фото-сайт тогава гледаха несериозно на това мое пресищане.

  почти две години по-късно, повечето вече стигнаха до това решение и те.

  по едно време ми беше забавно да удрям по един прочит, обаче сега и това не ми е забавно. трябва да ми е много много скучно и да съм наложително пред компютъра в чакане на оферта, за да метна някое око. (все по рядко слава богу)

  ето нещо от архивите
  http://www.ambientdefocus.com/weblog/?p=181

Коментирай?

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон! Не го правете и ако не сте напълно съгласни с правилата за коментиране!
* Required Field