затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

Първия гост в рубриката „Кадри отвътре“ е Любомир Клисуров, подводен фотограф. Личната му страница, на която можете да откриете много красива подводна фотография, е на адрес:
http://www.klissurov.dir.bg

1. Кой е Любомир Клисуров?
– Автор на поредицата “Очи в очи с подводния свят” в списание “Морски свят, както и автор на множество научнопопулярни статии и материали за подводната фотография, илюстрирани с негови снимки, в български и чуждестранни списания. Автор на поредица от материали и снимки за живота в Черно море в българското издание за деца на National Geographic.

Автор на раздела за подводна фотография в учебника “Основи на водолазното дело”, Илия Кръстев, Петър Ганчев, изд. График-Варна, 2005 г. Инструктор по подводна фотография на Световната федерация по подводна дейност ( CMAS ). Член на международния клуб на NIKON за подводни фотографи. Председател на фото-видео комисията към Българската национална асоциация по подводна дейност /БНАПД/.

2. Кога открихте фотографията?
– надводната: когато си купих първия фотоапарат Zenit-B и открих възможнотите на диапозитивните филми Orwochrom.
– подводната: през 1972 г., когато се сдобих с амфибийния фотоапарат Nikonos-1 и по-късно през 1980-82 г., когато се комплектовах с последния модел Nikonos-V и светкавица SB-103, с почти пълната комплектация за макро и широкоъгълна подводна фотография.

2. Какво е мястото на фотографията в живота Ви?
Понастоящем – първо и основно, като се изключи ролята на моето семейство в живота ми.

3. Как си представяте съвършения кадъш
Не мога да го опиша просто така. Смятам, че всеки кадър, който доставя истинска и пълна наслада на гледащия го, би трябвало да се доближава до съвършенния. Под водата е много трудно да се направи съвършен или близо до съвършенния кадър. В повечето случаи това се постига частично в макрофотографията.

4. Какво е мястото на техниката във фотографията?
На първо са уменията да се гмуркаш и то така, че да не нарушаваш хармонията на подводната среда, а също да пристъпваш към подводната фотография с много търпение, уважение и любов към подводните обитатели.
Поставям техниката на второ място с уговорката, че подводната фотография трябва да се прави с много добра техника, оптика, външни светкавици и повече възможности за ръчна намеса на фотографа в процеса на снимане.

5. Когато се събудите сутрин какви кадри виждате?
– безцветието, мръсотията, беднотията и лудата динамика на живота в тази страна.
– абсурдната липса на държавност.
– пораженията върху прекрасното ни допреди 20 години крайбрежие.

6. Любим фотограф и стил във фотографията?
– подводния фотограф David Doubilet
– природо фотографията

7. Ако не снимахте подводна фотография, кой друг тип фотография бихте снимали?
Вероятно нещо, свързано с природата над водата.

8. Има ли места, където се връщате за да намерите Вшия кадъш
Непрекъснато се връщам по места, където преди съм намирал нещо интересно за снимане. Даже имам места, където знам кой от моите любими обекти за подводни снимки мога да срещна.

9. Може ли да се научи всеки да снима?
Мисля, че това е въпрос на желание, средства и свободно време. За постигане на добра подводна фотография е наложително да бъдат налице двете последни условия.

10. Може ли човек да се запише да учи подводна фотография при Вас?
Имам квалификацията на инструктор 1* по подводна фотография на CMAS (Световната конфедерация по подводна дейност) и мога да издавам международен сертификат за подводен фотограф 1* на CMAS. За целта обаче, кандидатите трябва да имат международна водолазна квалификация.

Информацията в темата е под Всички права запазени – Любомир Клисуров. Изключение от лиценза имат блог агрегаторите, които публикуват автоматично и в непроменен вид съдържанието на този блог. Използването на каквато и да е част от текста или снимките към него без изричното съгласие на собственика на правата е незаконно.

,
Warning: Use of undefined constant display - assumed 'display' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ambientd/public_html/weblog/wp-content/themes/ambient-responsive/single.php on line 36
февруари 19th, 2008
| публикувано в Кадри отвътре Коментари (6)

Коментари

 • Филип, февруари 22nd, 2008, 10:08 am


  Много интересна рубрика. Може ли да се задават допълнителни въпроси в коментарите?

 • george, февруари 22nd, 2008, 9:57 pm


  здравей, ами защо не. задай въпросите, които те интересуват и ще се опитам да получиш отговор.

 • Филип, март 5th, 2008, 3:26 pm


  Супер! Въпросът ми е свързан с техниката. Разбрах, че трябва да е професионална, но какви снимки биха се получили с обикновен апарат (Canon G7)?

 • george, март 5th, 2008, 3:36 pm


  http://photography-on-the.net/gallery/list.php?exhibition=2

  всички снимки в тази галерия са снимани с canon g1. не виждам причина с g7 да не можеш да направиш поне същите.

 • Филип, март 6th, 2008, 10:30 pm


  Само че в тази галерия няма подводни снимки. Аз за тях питах :)

 • george, март 6th, 2008, 10:34 pm


  о сори, не съм разбрал.

  но силно се съмнявам, без опита и нужното допълнително осветление да се постигнат такива снимки (дори да се снабдиш с подводен бокс)

Коментирай?

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон! Не го правете и ако не сте напълно съгласни с правилата за коментиране!
* Required Field