затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

мразя това време от годината… финансови приключвания, безсъние и други такива бози. мразя и зимата. икам да си поотхвърля вече работата и да стане топличко. имам нужда и от почивка малко да отида на планина за няколко дни да си почина и поснимам спокойно. това е и една от причините да не си върна стария архив от уеблога, който дефакто си пазя. все пак говорим за една пълна година архиви. а именно, че по това време на годината ми идва в повече работата. и сигурно някой като го чете това и му прилошава повече от мен. пък и това е добре, че мога да се оплача на чисто.

нищо интересно тия дни. да видим. намерихме (май) галерия за изложба. но още обмисляме какво да правим, пък и тия дни не ми беше до изложба. дори не съм си работил по снимките. а пламен ги приготви неговите още предната седмица…. слушам си rober miles – everyday life. страхотна песен. и зяпам из нета. толкова съм привикнал към него, че като остана без интернет и направо не мога да си намеря място.

днес завърших работата по потъмняващия филтър. или как да си спретнем 30-40 бленди корекция без да даваме 300-400 лева за неутрални филтри. решение: купува се хаузинг (някой скай или друг евтин филтър на вярната резба, намира се на 10-тина лева), чупим стъкълцето от хаузинга, намираме си стъкло (ако не се лъжа 7 или 8 номер) от маска за заварчик (60 стотинки), нарязват ни го с правилния диаметър (или по-голям, да кажем вместо 58 на 60 мм, това излиза към левче) и лепим с лепило (55 стотинки). или крайна цена 11.15 лева. после си поиграваме с белия баланс или снимаме в черно-бяло. и ето ти решението. българина е дивак от класа. работите през такъв филтър напомнят михаел кена или дейвид фокос. 30 сек- експонация през слънчев ден.

Коментари

  • yovko, април 7th, 2005, 9:08 am


    Къде режат прецизно такива неща? Аз не се сещам всеки стъклар да го може?

  • george, април 7th, 2005, 9:52 am


    Ами то може и да не е чак толкова прецизно. Аз лично реших, че е по-добър варианта вместо да се мъча да натиквам и завивам филтъра вътре в металното тяло, да го залепя отгоре. И без това външната му резба е ако искаш да завиеш още един филтър пред него. А пред този и да завиеш нещо е безсмислено. Така че ми го нарязаха леко по-голям и го залепих отгоре направо. Вечерта ще ти покажа снимка че няма фотокорегиращ софт в офиса.

    Иначе моя ми го нарязаха в Кораборемонтния завод (не се смей, наистина е така). По едно време имаше в някои оптики по центъра, ама се оказа че вече нямат такива машини. Което не се отнася за София. Мисля, че там можеш да намериш оптика, където за левче или два да ти нарежат това нещо със искания диаметър. Ако не и крадратно както е – също е решение. Залепяш го на някой холдер за филтър и го помъкваш с теб. Така или иначе ще снимаш от статив. Дали ще стърчи още по 3-4 сантима от двете страни на апарата – много важно. Пак върши работа.

    Ако дойдеш до Варна ще ти го демонстрирам това чудо на мисълта как бачка, ако не се смееш много на начина по, който изглежда както съм го олепил с лепилото. Хахаха :)

Коментирай?

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон! Не го правете и ако не сте напълно съгласни с правилата за коментиране!
* Required Field