затвори× Обадете се +359 (888) 63 00 55

аз не купувам своята фото-техника от българия, а ти??

имам канонска система. много съм доволен от нея. всъщност бих могъл да имам и никонска, ако разполагах с повече налични пари преди години, но не разполагах. и към него момент единствения вариант да имам читав цифров огледално-рефлексен апарат, на който за жълти пари да слагам стари ръчнофокусни обективи (35/3.5, 50/1.4, 105/2.5, 135/2.5), беше да имам канон. обърках се да си го купя от канон българия, и почти година по-късно се оказа, че съм направил кофти избор. наличието на сервиз, не е като наличието на работещ сервиз, който се грижи за клиентите да останат доволни. скъсах си нервите с канон българия и пан сервиз тогава. а можеше просто да си купя техниката от алтернативен вносител, и да си покрия проблема с жълти пари и за ден-два, вместо без пари, но с повече от месец чакане и нерви.

това всъщност дойде тъкмо на време да ми покаже, че е за предпочитане да си купувам по-евтино техниката от алтернативни места и да ми остават пари ако се наложи въпросната техника да се сервизира. е купих си след него момент достатъчно хубави неща и никога не съм съжалявал грам, че не храня вносител, който си има хабер от пазара, колкото аз от аеронавтика.

днес гледам и алтернативните магазини са си повишили цените на канонската техника, защото вече купуват от канон българия. последните изключително хитро и с финес използваха първоначалния дефицит на новия canon eos 5d mk2 за да наложат останалите магазини да купуват директно от тях всичко. всичко е идеално, само дето не е :D

нещо, което струва малко над 900 долара в щатите, или малко под 900 лири в англия с включено ддс, не виждам причина тука да се продава за 2200 лева. та нали сме в европейската общност и проблема да си поръчаш от англия въпросното нещо е абсолютно нулев. същото нещо от алтернативен внос може да се купи чисто ново за около 1600 лева. и кое точно би ме накарало да дам тази горница на канон българия? ми нищо. няма и да го направя. и нещата не опират до това дали ми трябва сега нещо, а по принцип за смешната политика на един вносител, без никаква директна продажбена мрежа, никакво отношение към клиентите си, и никакъв сервиз.

та аз не купувам фото-техниката си от българия и не мисля да го правя когато и да е било! ако ми трябва нещо бих се огледал примерно в базара на фото-форум, където има няколко човека, извършващи продажба на собствена техника, много малко употребявана (или неупотребявана), но изглеждаща като чисто нова. на щатските цени с прилична горница.

а ти достатъчно богат ли си да плащаш такава сериозна горница на официалния вносител без нито един собствен магазин – канон българия, с евентуалното обещание в сервиза за перални, печки, телевизори и бог знае какво, да се погрижат за твоята техника в изключително неразумни срокове и с изключително нагло държание към теб – клиента?

,
Warning: Use of undefined constant display - assumed 'display' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ambientd/public_html/weblog/wp-content/themes/ambient-responsive/single.php on line 36
февруари 2nd, 2009
| публикувано в Фотография Коментари (13)

Коментари

 • Darksorrow, февруари 2nd, 2009, 9:20 pm


  Амин! (:

 • trendaffil, февруари 2nd, 2009, 9:57 pm


  Не, не съм. Всичко това е наистина доста смущаващо. Аз съм с Никон, и там има разлики сериозни между цените тук и в Щатите, но поне сервиза е ОК. Ориентирам се към техника от базара и евентуално от чужбина и това е. Излишни пари за харчене нямам;)

 • Тед, февруари 2nd, 2009, 11:54 pm


  Така е.Ако си купиш техника от B&H или Adorama и платиш ДДС, Мито – излиза по-евтино.
  А за сервиза в БГ ..нямам думи…

 • Biliana, февруари 3rd, 2009, 3:06 am


  А доколко човек може да се довери на качеството на Olympus SP-565 UZ, купен в България, но произведен във… Виетнам?

 • Biliana, февруари 3rd, 2009, 3:08 am


  @trendafill: Смущаваща е разликата в цените на всичката техника, предлагана в Щатите, и тази, предлагана в Европа. Много италианци, например, ходят да пазаруват от Германия, защото там доста неща струват по-евтино, въпреки осезаемо по-високия стандарт на немците.

 • george, февруари 3rd, 2009, 8:12 am


  биляна, до голяма степен няма значение къде точно е произведен. почти всички пентакси от цифровите дслр тела май се произвеждаха във филипините. има и сингапур има и какво ли не. да кажем, че стремежа на големите да намаляват производствените си разходи със заводи извън япония е добра идея, доколкото качествения контрол си го извършват те. всяка техника би могла да се развали, виждал съм и немалко каталясала японска техника.

  иначе олимпусите по принцип са железни. има два в офиса, които просто не си знаят годините.

 • droopy, февруари 3rd, 2009, 10:12 am


  Сервиза е .. като да не стигаш до него! Имам познати, които предпочитат да не им се зачете гаранцията, отколкото техниката им да попадне в ръцете на невежи!

 • How Bizarre, февруари 3rd, 2009, 10:39 am


  Вземи им драсни на Канон Европа… и им разкажи… Ще ми е интересно да ли ще ти отговорят… и на Канон БГ им го прати с копие… :о)

 • george, февруари 3rd, 2009, 10:48 am


  HB, на мен ми стига да отклоня една камара пари от него търговец към други хора, които продават техниката с прилична горница. и да покажа, че реално няма смисъл човек да се харчи за космически горници в този случай. това е целта на занятието :D

  далеч съм от мисълта, че на някой му пука. но в крайна сметка ако сметна аз какво съм похарчил, и мои познати какво са похарчили за скъпа оптика/тела… сумата е крайно интересна. та явно има смисъл от тези теми :D

 • ivo, февруари 3rd, 2009, 10:59 am


  Имах уникален шанс да пазарувам от островите в Карибския басейн. Там цените са 10/15 % по ниски от УСА. Няма такси, мита…

  Пазарувал съм и от ЕБЕЙ.

  Имам неща купени и от ПРОФАЙЛД БГ.

  Ползвал съм и сервиза на НИКОН в БГ (Атина).

  ОТ ВСИЧКО ИЗБРОЕНО ДО ТУК СЪМ ДОВОЛЕН…

  … но едва ли ще пазарувам повече директно от БГ вносители.

 • Иван, февруари 3rd, 2009, 1:14 pm


  И преди си повдигал въпроса. Дано търсачките още по-добре индексират съдържанието. Аман от некоректност… :-)

 • cx, февруари 3rd, 2009, 4:01 pm


  Аз последно купувах през ebay от британски магазин. Решил съм никога повече да не купувам от български вериги и магазини, освен когато не се касае за дребни неща :)

 • Seeme, декември 5th, 2011, 11:41 pm


  Напълно си прав.
  Когато не си фактор на пазара, ще се бъзикат с теб.
  Никой няма да предложи адекватни цени в България, защото всъщност им е все тая, ще се купят твърде ограничен брой артикули и без това. Виж за пазари като Русия или САЩ, Канон дори биха направили специален ДСРЛ, отговарящ на и търсенията на масовия фото-любител. Но за България никой не би го направил. Просто нямат сметка.

Коментирай?

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон! Не го правете и ако не сте напълно съгласни с правилата за коментиране!
* Required Field